Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2018

Γ. Στασινός: «Η εκτίμηση του ακινήτου δεν μπορεί να παραμείνει κλειστό επάγγελμα» – Τι ειπώθηκε στην ημερίδα του ΤΕΕ για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών

Share |
Ημερομηνία: 20-07-2017

Πηγή: tee.gr

Πως θα εφαρμοστεί η εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών και ο ρόλος της εκτίμησης ακινήτων στη διαδικασία – Τι ειπώθηκε στην ημερίδα του ΤΕΕ – Γ. Στασινός: «Η εκτίμηση του ακινήτου δεν μπορεί να παραμείνει ένα κλειστό επάγγελμα».

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ κατήγγειλε ότι:

-Το Υπουργείο Οικονομίας δείχνει μία επίμονη στάση να αφήσει το ΤΕΕ έξω από τη διαδικασία των εκτιμητών ακινήτων

-Για 300.000 έως 400.000 υποθέσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού εξακολουθούν να υπάρχουν λιγότεροι από 600 πιστοποιημένοι εκτιμητές ακινήτων

-Το ΤΕΕ έχει κάνει εδώ και 1,5 χρόνο, σημαντική προσπάθεια και αίτηση διαπίστευσης του ΤΕΕ, για να πιστοποιεί εκτιμητές ακινήτων. Και η Πολιτεία το αρνείται.

«Η εκτίμηση του ακινήτου δεν μπορεί να παραμείνει ένα κλειστό επάγγελμα», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, απευθύνοντας χαιρετισμό στις εργασίες της ημερίδας του ΤΕΕ για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, καταγγέλλοντας παράλληλα ότι «αυτήν τη στιγμή το Υπουργείο Οικονομίας δείχνει μία επίμονη στάση να αφήσει το ΤΕΕ έξω από τη διαδικασία των εκτιμητών ακινήτων», σημειώνοντας ότι «αυτό είναι τουλάχιστον παράξενο», ζητώντας την συμβολή της πολιτείας και της κυβέρνησης για την άμεση επίλυση του θέματος των εκτιμήσεων ακινήτων. Με αφετηρία το γεγονός ότι σε λίγες ημέρες, από τις 3 Αυγούστου 2017 ξεκινά η εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών, διαδικασία, στην οποία, όπως είπε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ αναμένεται να ενταχθούν 300.000 έως 400.000 υποθέσεις, στη χώρα εξακολουθούμε να έχουμε λιγότερους από 600 πιστοποιημένους εκτιμητές για το σύνολο αυτών των υποθέσεων. «Το ΤΕΕ έχει κάνει εδώ και 1,5 χρόνο, σημαντική προσπάθεια και αίτηση διαπίστευσης του ΤΕΕ, για να πιστοποιεί εκτιμητές ακινήτων. Και η Πολιτεία το αρνείται» είπε ο Γ. Στασινός και επισήμανε ότι: «Στη χώρα, που συζητάμε συνέχεια κατ΄ απαίτηση των δανειστών για το άνοιγμα των επαγγελμάτων, ειδικά για το άνοιγμα του επαγγέλματος του μηχανικού, που περιλαμβάνει 110.000 επιστήμονες χωρίς δουλειά και συζητάμε αν είναι ανοιχτό ή όχι, έχουμε ταυτοχρόνως λιγότερους από 600 πιστοποιημένους εκτιμητές ακινήτων». Αναφερόμενος στη στάση του υπουργείου Οικονομίας ο πρόεδρος του ΤΕΕ, τόνισε ότι το θέμα της διαπίστευσης του ΤΕΕ ώστε να πιστοποιεί εκτιμητές ακινήτων θα πρέπει άμεσα να λυθεί. Ο Γ. Στασινός, σημείωσε ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα θα μπορούσε το ΤΕΕ να το δει καλοπροαίρετα αλλά έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση λέγοντας ότι: «Ελπίζω τις επόμενες μια, δυο, τρεις εβδομάδες, το θέμα να λυθεί, αλλιώς θα σηκώσουμε τους τόνους. Διότι δεν μπορεί να παραμένει κλειστό επάγγελμα η εκτίμηση του ακινήτου».

Η ημερίδα του ΤΕΕ με θέμα «εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών-αναδιάρθρωση και εξυγίανση επιχειρήσεων στο δρόμο της ανάπτυξης» έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ, με τη συμμετοχή ειδικών και πλήθους κόσμου, οι οποίοι παρακολουθήσαν την εκδήλωση με την παρουσία τους είτε ζωντανής μετάδοσης, μέσω διαδικτύου. Από την πλευρά των κυβερνητικών αρμοδίων ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης μίλησε για «σημαντικό ρόλο των μηχανικών στην εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου» και παρουσίασε αναλυτικά τις νέες ρυθμίσεις χρεών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών. Εκ μέρους του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη μίλησε η Κερασίνα Ραυτοπούλου, πρώην εκπρόσωπος του δημοσίου στο ΤΧΣ, συνεργάτης της Αντιπροεδρίας, η οποία παρουσίασε αναλυτικά το πλέγμα δράσεων, που όπως είπε έχει θέσει η κυβέρνηση σε εφαρμογή για να επιλυθεί τον θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία τα τελευταία οκτώ χρόνια έχουν υπέρ οκταπλασσιαστεί και ανέρχονται πλέον άνω των 100 δις ευρώ. Η ίδια σημείωσε ότι η εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού ανοίγει παράλληλα μεγάλο πεδίο επαγγελματικών δραστηριοτήτων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «ανοίγονται δουλείες για τις εκτιμήσεις ακινήτων και εξ αντικειμένου ανοίγονται δουλείες και για τους μηχανικούς». Στις εργασίες της Ημερίδας του ΤΕΕ πήραν επίσης μέρος εκπρόσωποι της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ο Κ. Κόλλιας πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδας και ο Ν. Κανελλόπουλος γενικός γραμματέας του ΟΠΕΜΕΔ, του Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών, στον οποίο συμμετέχουν το ΤΕΕ και άλλοι επιστημονικοί, επαγγελματικοί και παραγωγικοί φορείς.

Αναλυτικότερα, κατά τις εργασίες της ημερίδας του ΤΕΕ αναπτύχθηκαν με λετπομέρεια οι μηχανισμοί και οι προϋποθέσεις το νέου νόμου. Σύμφωνα με τους ομιλητές:

Γ. Στασινός: Η εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών τεράστια αναπτυξιακή ευκαιρία για τη χώρα

-«Ο εξωδικαστικός τρόπος ρύθμισης οφειλών είναι ίσως μία τεράστια ευκαιρία για τη χώρα, προς το δρόμο της πραγματικής ανάπτυξης και έτσι θα πρέπει να το δούμε» τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός, κατά τον χαιρετισμό του στις εργασίες της ημερίδας του ΤΕΕ. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι:

-«Είναι ένα μεγάλο βήμα, πολύ σημαντικό, κατά την άποψή μου, για να λύσουμε πολλά προβλήματα που έχουμε σαν χώρα. Δε γίνεται, χωρίς να λυθεί αυτό το ζήτημα, των τεραστίων οφειλών, να πάρει η χώρα το δρόμο της ανάπτυξης».

Ο Γ. Στασινός παράλληλα με το ζήτημα των εκτιμήσεων των ακινήτων έθεσε και το ζήτημα, ότι παρά τις προτάσεις και τις παρεμβάσεις του ΤΕΕ και άλλων φορέων έμειναν εκτός της διαδικασίας οι ελεύθεροι επαγγελματίες, θέμα, που κατά κόρον απασχολεί τους μηχανικούς.

«Αναδείχθηκε και στη Βουλή κάποια στιγμή όταν ψηφιζόταν το σχετικό νομοσχέδιο, ότι είναι εκτός ρύθμισης οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Κάτι που το τονίσαμε από όλους τους φορείς» είπε ο πρόεδρος του ΤΕΕ και συμπλήρωσε ότι : «παρόλα αυτά, ας δούμε πως μπορεί να πετύχει το σημερινό μοντέλο, έτσι όπως ψηφίστηκε και να δούμε αν μπορεί να επεκταθεί στη συνέχεια και για τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες».

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ υπογράμμισε ακόμη τη σημασία της συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων πλευρών για την επιτυχία του νέου θεσμού, λέγοντας ότι: «πρέπει να συμβάλουμε όλοι οι φορείς, όλοι οι επιστημονικοί φορείς και για αυτό είμαστε σήμερα εδώ και για αυτό είναι σήμερα εδώ και ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου και όλων των φορέων που σχετίζονται με αυτή τη ρύθμιση». Επίσης ο Γ. Στασινός υπογράμμισε ότι «σαν Τεχνικό Επιμελητήριο, θα είμαστε κοντά σε όλους τους φορείς, σ’ όλους τους αρμόδιους φορείς και στα αρμόδια Υπουργεία, για να πετύχει αυτός ο θεσμός».

Η Αντωνία Μοροπούλου, πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, με παρέμβασή της στην ημερίδα επεσήμανε: «Οι εναλλακτικές λύσεις αντιμετώπισης των χρεών, με εξωδικαστικό τρόπο, εντάσσονται σε μία ευρύτερη διαδικασία διαμεσολαβήσεων και διαπραγματεύσεων. Και για αυτό τα Επιμελητήρια, το Τεχνικό Επιμελητήριο και το Οικονομικό Επιμελητήριο, όπως και ο Δικηγορικός Σύλλογος, με όπλο τoν ΟΠΕΜΕΔ, μπαίνουν στο χώρο αυτό. Αυτός ο χώρος, όμως, απαιτεί ένα νέο πνεύμα και νέα εργαλεία και δυνάμεις, ένα ανθρώπινο κεφάλαιο, που θα επιτρέψει να εφαρμοστούν αυτές οι νέου τύπου διαμεσολαβήσεις. Είναι μεγάλο, λοιπόν, το ζήτημα που έθεσε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, να αναγνωριστούν, στο χώρο των εκτιμητών, από το Υπουργείο Οικονομίας, οι μηχανικοί, ως ένα ανθρώπινο δυναμικό, εξειδικευμένο, που μπορεί να συμβάλλει. Αλλά όχι μόνο αυτό. Η υπερχρέωση των επιχειρήσεων, που οδηγεί σήμερα στην πραγματική οικονομία σε μία πρακτική εξαγορών και συγχωνεύσεων σε μεγάλη κλίμακα, η οποία σε επίπεδο θεσμικό συνοδεύεται από την υποχρέωση λογιστικών ελέγχων, αλλά όχι υποχρεωτικά από την αναδιάρθρωση και την εξυγίανση των επιχειρήσεων, θέτουν στο προσκήνιο, στη συζήτηση, δηλαδή, σήμερα και θέλουμε να τοποθετηθείτε επ’ αυτού και αυτό το θέμα. Δηλαδή, ποια θα ήταν τα μέτρα που θα απαιτούντο, έτσι ώστε να τεθεί υποχρεωτικά το θέμα της αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων. Γιατί, για να είναι βιώσιμες, δεν αρκεί μόνο ο λογιστικός τους έλεγχος».

Και συνέχισε:

«Εμείς θέλουμε διευρύνοντας τη συζήτηση να δώσουμε προοπτική αυτών των διαμεσολαβήσεων σε μια σειρά ρυθμίσεων στο χώρο της ανάπτυξης» προσθέτοντας ότι «θέλουμε να ανοίξει αυτός ο διάλογος. Δηλαδή σήμερα όλοι ξέρετε ότι είναι στην επικαιρότητα το θέμα εάν θα βγει ή όχι η χώρα στις αγορές. Το θέμα είναι αυτή η εσωτερική αγορά σε κρίση πώς θα ρυθμιστεί σε μια αναπτυξιακή διέξοδο η οποία θα δώσει νέους ρόλους και ουσιαστικούς ρόλους στη διέξοδο αυτή στους επιστήμονες και στους Μηχανικούς. Διότι η αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων και όχι μόνο η εκτίμηση απαιτεί έναν οργανικό ρόλο στους ανθρώπους οι οποίοι διαχειρίζονται την οργάνωση της παραγωγής και τις διεργασίες της».

Ο Νίκος Μήλης Α΄ Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ, που είχε τον συντονισμό των εργασιών της ημερίδας σε παρέμβαση του τόνισε ότι το ΤΕΕ έχει αναλάβει ήδη σημαντικές πρωτοβουλίες για την διαμεσολάβηση και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και ότι «σε αυτά τα πλαίσια, το ΤΕΕ θα κάνει κάθε τι δυνατό προκειμένου να αποτελέσει αυτή η ρύθμιση αντιμετώπισης των συσσωρευμένων οφειλών μία ευκαιρία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας». Ο ίδιος σημείωσε ότι «οι τεχνικές εταιρείες και οι επιχειρήσεις του τεχνικού κόσμου της χώρας έχουν κάθε συμφέρον να διερευνήσουν αυτές τις δυνατότητες που τους δίνει το νέο πλαίσιο». Παράλληλα τόνισε «η συμβολή των μηχανικών στα θέματα ακινήτων που θα εντάσσονται στις νέες διαδικασίες, είναι σημαντική και θα πρέπει να αναδειχθεί ιδιαίτερα ο δικός τους ο ρόλος» .

Φώτης Κουρμούσης Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους: Ο ρόλος των μηχανικών στην εκτίμηση ακινήτων και οι ρυθμίσεις χρεών των ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων

Στις δυνατότητες που προκύπτουν από το νέο θεσμικό πλαίσιο, ώστε οι ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί να ρυθμίσουν τα χρέη τους, αναφέρθηκε ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης. Μιλώντας σε ημερίδα του ΤΕΕ για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ο κ. Κουρμούσης παρουσίασε τις νέες δυνατότητες ρύθμισης χρεών, καθώς και το ρόλο που προβλέπεται για τους μηχανικούς στις εκτιμήσεις των ακινήτων. Ειδικότερα, ο κ. Κουρμούσης ανέφερε:

-Για τα χρέη των ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών: «δεν έγινε εφικτό να περιληφθούν στον νόμο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό», σημείωσε ο κ Κουρμούσης και ταυτοχρόνως εξήγησε ότι «στο άρθρο 15 έχει περιληφθεί μία πολύ επωφελής πρόβλεψη, η οποία προβλέπει ότι όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι, άρα και όλοι οι μηχανικοί από τις 3 Αυγούστου μπορούν να απευθυνθούν κατευθείαν στην Εφορία τους ή στο ασφαλιστικό τους ταμείο στο ΤΣΜΕΔΕ και να λάβουν τα ίδια οφέλη για τα χρέη τους, δηλαδή ενδεχομένως «κούρεμα» προστίμων προσαυξήσεων και έως 120 δόσεις αποπληρωμής του χρέους». Όσον αφορά τα τραπεζικά τους χρέη, συνέχισε ο ίδιος «αυτά μπορούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί να τα ρυθμίσουν μέσω του κώδικά δεοντολογίας, ο οποίος αναθεωρήθηκε ήδη από πέρσι και υπάρχει πλέον ως ένα χρήσιμο εργαλείο και για αυτό το αντικείμενο».

-«Ίσως οι ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί να μην μπορούσαν τον τελευταίο χρόνο να αξιοποιήσουν αυτό το εργαλείο γιατί δεν μπορούσαν να τακτοποιήσουν τα χρέη τους προς το δημόσιο και άρα βρίσκονταν σε ένα αδιέξοδο. Τώρα λύθηκε και αυτό. Θεωρούμε λοιπόν ότι κάθε μηχανικός μπορεί μετά τις 3 Αυγούστου, χωρίς να πάει στα δικαστήρια, με εξωδικαστικές λύσεις μπορεί να ρυθμίσει όλα του τα χρέη. Λαμβάνεται υπόψη φυσικά, η ικανότητα αποπληρωμής των χρεών του, το εισόδημα και η περιουσία του» είπε ο κ Κουρμούσης.

-Για το ρόλο του μηχανικού στις εκτιμήσεις ακίνητων: O κ. Κουρμούσης είπε ότι αυτός περιγράφεται στο νόμο, όπου λέει ρητά ότι κάθε επιχείρηση με την αίτηση της για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό οφειλών πρέπει να προσκομίσει μία πρόσφατη εκτίμηση των ακινήτων τη. Εξήγησε ο ίδιος ότι «αυτό προβλέφθηκε στο νόμο διότι διαπιστώθηκε ότι σε διαδικασίες αναδιάρθρωσης χρεών υπήρχε έντονη διχογνωμία για το ποια είναι πραγματικά η αξία των ακινήτων, αφού η κάθε πλευρά προσερχόταν με την δική της εκτίμηση και δεν μπορούσε να υπάρξει βάση διαπραγμάτευσης».

-«Η επίκαιρη εκτίμηση των ακινήτων συνέχισε ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους ότι πρέπει να γίνεται από πιστοποιημένο εκτιμητή, που ανήκει στο μητρώο του υπουργείου Οικονομικών. «Οποιοσδήποτε μηχανικός είπε ο ίδιος, ότι μπορεί να κάνει μία σχετική αίτηση, εφόσον έχει κάνει κάποια ειδικά σεμινάρια ή έχει ασκήσει αυτό το αντικείμενο και έχει και τις αντίστοιχες βεβαιώσεις».

-«Είναι πολύ σημαντικό ότι θεσμοθετήθηκε ο ρόλος του μηχανικού για την αναδιάρθρωση των χρεών και πρωτοφανές για την Ελλάδα» είπε ο κ Κουρμούσης, εκφράζοντας την ελπίδα « οι συνάδελφοι μηχανικοί να ασχοληθούν και να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις, ως το απαραίτητο επιστημονικό δυναμικό για να ξεπεράσουμε το πρόβλημα των χρεών».

-Ρύθμιση χρεών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών: Ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους παρουσιάζοντας αναλυτικά τις νέες ρυθμίσεις σημείωσε τα εξής:

Στις 3/5/2017 ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων (Νόμος 4469/2017), ο οποίος αποτελεί μια ολοκληρωμένη λύση για τη διευθέτηση όλων των χρεών των βιώσιμων επιχειρήσεων. Παράλληλα θέτει το πλαίσιο για τη ρύθμιση των χρεών των ελευθέρων επαγγελματιών προς το δημόσιο (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία).

Ο Νόμος αυτός ενεργοποιείται στις 3/8/2017, όπου:

  • Κάθε επιχείρηση μπορεί να υποβάλλει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ: keyd.gov.gr
  • Κάθε ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να υποβάλλει αίτηση απευθείας στην ΑΑΔΕ ή/και στον ΕΦΚΑ.

Για πρώτη φορά με μια διαδικασία, εκτός δικαστηρίου, η επιχείρηση μπορεί να ρυθμίσει όλα τα χρέη της προς όλους τους πιστωτές της, δηλαδή εφορίες, τελωνεία, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους, τράπεζες, καθώς και λοιπούς ιδιώτες (π.χ. προμηθευτές). Ο Νόμος επιτρέπει ρητά τις ρυθμίσεις και διαγραφές οφειλών των επιχειρήσεων προς δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία (ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ), τράπεζες και μεγάλους προμηθευτές. Οι μικροί πιστωτές, όπως οι εργαζόμενοι και οι μικρο-προμηθευτές, προστατεύονται από «κούρεμα» οφειλής και έτσι μέσω του Νόμου διασφαλίζεται η πλήρης εξόφλησή τους. Βασική παράμετρος του μηχανισμού είναι ότι αξιολογείται η πραγματική ικανότητα αποπληρωμής της επιχείρησης ή του επαγγελματία και βάσει αυτής διαμορφώνεται ένα πλάνο αποπληρωμής των χρεών. Επίσης λαμβάνεται υπόψη η πραγματική αξία των περιουσιακών στοιχείων (κυρίως των ακινήτων) της επιχείρησης ή του επαγγελματία, με σκοπό την τήρηση του κανόνα ότι οι πιστωτές θα πρέπει να λάβουν ποσό μεγαλύτερο από την αξία ρευστοποίησης (δηλαδή από ότι θα λάμβαναν αν η περιουσία «έβγαινε» στον πλειστηριασμό σήμερα). Στο Νόμο εξωδικαστικού μηχανισμού μπορούν να υπαχθούν όλες οι επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες και μεγάλες, καθώς και οι ατομικές επιχειρήσεις, δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα με εμπορική / πτωχευτική ιδιότητα, εφόσον πληρούν αθροιστικά τις 3 προϋποθέσεις του συνημμένου Παραρτήματος. Σημειώνεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν εντάσσονται στην τυπική διαδικασία του Νόμου για ρύθμιση όλων των χρεών τους, αφού έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν αυτό με την υπαγωγή τους στις ευεργετικές διατάξεις του Νόμου 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (Νόμος «Κατσέλη» με τις τροποποιήσεις Νόμων «Σταθάκη»), που προστατεύει παράλληλα και την πρώτη κατοικία τους. Ωστόσο ο Νόμος του εξωδικαστικού προβλέπει ρητά ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν από 3/8/2017 να απευθύνονται κατευθείαν στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία (ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ αντίστοιχα) και να λαμβάνουν τα ίδια οφέλη με τις επιχειρήσεις (δηλ. ρύθμιση / «κούρεμα» χρεών). Στο Νόμο εξωδικαστικού μηχανισμού μπορούν να υπαχθούν τόσο οφειλές που αφορούν επιχειρηματικές δραστηριότητες όσο και χρέη από προσωπικές δραστηριότητες (π.χ. προσωπικό στεγαστικό δάνειο), εφόσον τα χρήματα αξιοποιήθηκαν από τον επιχειρηματία για τη στήριξη της επιχείρησης. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να ρυθμιστούν οφειλές που γεννήθηκαν μετά την 31/12/2016, με σκοπό την αποφυγή στρατηγικών κακοπληρωτών. Ωστόσο όλες οι οφειλές της επιχείρησης κατά τη στιγμή της αίτησης εντάσσονται στη μελέτη βιωσιμότητας, έτσι ώστε να ληφθούν υπόψη κατά τον υπολογισμό της ικανότητας αποπληρωμής των παλαιών χρεών. Για πρώτη φορά, ο εξωδικαστικός μηχανισμός περιλαμβάνει κατάλληλες δικλείδες ασφαλείας, όπως η άρση τραπεζικού απορρήτου και η υποβολή «περιουσιολογίου», προκειμένου να μην επωφεληθούν, οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές», οι οποίοι κατευθύνουν τις επιχειρήσεις τους, τους εργαζόμενους, καθώς και τους πιστωτές τους, σε οικονομικά αδιέξοδα, ενώ οι ίδιοι πλουτίζουν εις βάρος της οικονομίας και της κοινωνίας.

Η διαδικασία του Νόμου περιλαμβάνει διαπραγμάτευση μεταξύ της επιχείρησης και των πιστωτών της. Μόνο με τη συναίνεση της πλειοψηφίας 60% των πιστωτών μπορεί να επιτευχθεί μια βιώσιμη λύση, η οποία επιβάλλεται στη μειοψηφία. Ο Νόμος ορίζει και συγκεκριμένη διαδικασία εθελοντικής δικαστικής επικύρωσης, έτσι ώστε η επιχείρηση να μπορεί να αποταθεί στο δικαστήριο, εφόσον το επιθυμεί, με σκοπό να αντιμετωπίσει τη μειοψηφία των πιστωτών που διαφωνούν με τη συνολική ρύθμιση των χρεών και τελικά οδηγούν την επιχείρηση σε οικονομικό αδιέξοδο. Ως συντονιστές των διαδικασιών του Νόμου αξιοποιούνται οι διαπιστευμένοι διαμεσολαβητές, με σκοπό να υποβοηθούν τις διαπραγματεύσεις και την επίτευξη βιώσιμης λύσης που θα διασώσει τις επιχειρήσεις. Οι συντονιστές διενεργούν παράλληλα και συγκεκριμένους ελέγχους. Επιπλέον, μετά την αίτηση και τη διενέργεια των σχετικών ελέγχων, παρέχεται προστασία από καταδιωκτικά μέτρα (π.χ. κατασχέσεις, πλειστηριασμοί), ενώ αν αυτά είχαν ήδη επιβληθεί, τότε αναστέλλονται, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. Η διαδικασία του Νόμου υλοποιείται στην πράξη από ειδικό πληροφοριακό σύστημα, μέσω του οποίου διενεργείται ηλεκτρονικά ολόκληρη η διαδικασία, βήμα – βήμα. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων ενεργοποιείται στις 3/8/2017, όπου και εισέρχεται η επιχείρηση με τους υφιστάμενους κωδικούς TAXISnet. Η διαδικασία είναι εμπιστευτική, με ειδικά μέτρα που διασφαλίζουν την προστασία του απορρήτου της επιχείρησης, καθώς και όλων των εμπλεκομένων μερών. Το σημαντικότερο όφελος του Νόμου είναι ότι αποφεύγονται οι πτωχεύσεις και έτσι διασώζονται οι βιώσιμες επιχειρήσεις, καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που συσσώρευσαν χρέη στα χρόνια της οικονομικής ύφεσης. Ο Νόμος επιφέρει και ευρύτερο όφελος για την εθνική οικονομία από τις επιχειρήσεις και επαγγελματίες που θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους και θα αποπληρώνουν τα ρυθμισμένα χρέη τους. Επιπρόσθετα εξυγιαίνονται και τα «χαρτοφυλάκια» του δημοσίου από τα ανείσπρακτα χρέη, καθώς και των τραπεζών από τα «κόκκινα δάνεια», έτσι ώστε να μπορούν να παρέχουν νέες χρηματοδοτήσεις και με χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού.

-Προϋποθέσεις (Παράρτημα): Στο Νόμο εξωδικαστικού μηχανισμού μπορούν να υπαχθούν όλες οι επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες και μεγάλες, καθώς και οι ατομικές επιχειρήσεις, δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα με εμπορική / πτωχευτική ιδιότητα, εφόσον πληρούν αθροιστικά τις 3 προϋποθέσεις: 1. έχουν συνολικό ύψος οφειλών, προς όλους τους πιστωτές (δημόσιο και ιδιώτες), άνω των 20.000 €. 2 διαθέτουν ένα από τα ακόλουθα σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις, πριν υποβάλουν την αίτησή τους (δηλ. 2016 ή 2015 ή 2014): α) θετικά αποτελέσματα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ή β) θετική καθαρή θέση (equity). Και 3 έχουν ένα από τα ακόλουθα: οφειλές από δάνειο (ή άλλη αιτία σε τράπεζα) με καθυστέρηση τουλάχιστον 3 μηνών, κατά την 31/12/2016 ή οφειλές από δάνειο (ή άλλη αιτία σε τράπεζα) που ρυθμίστηκε μετά την 1η Ιουλίου 2016 ή ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο (ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ, άλλα ΝΠΔΔ συμπεριλαμβανομένων των ΟΤΑ) και δεν έχουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, κατά την 31/12/2016 ή εκδώσει επιταγές που σφραγίστηκαν κατά την 31/12/2016 ή έχουν εκδοθεί διαταγές πληρωμής ή δικαστικές αποφάσεις εις βάρος τους, λόγω ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων από τρίτους (π.χ. προμηθευτές) κατά την 31/12/2016.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

 

 comments powered by Disqus

Editorial
Το michanikos-online.gr μπαίνει σε ροή πλήρους λειτουργίας

οι συντελεστές του michanikos-online .gr θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για την ένθερμη υποδοχή και την αποδοχή που έχετε επιδείξει στο μικρό χρονικό διάστημα που λειτουργεί το portal μας.

(περισσότερα)

Σύντομα θα ανακοινωθεί το επόμενο event του Michanikos-online.gr