Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2018

Παράκαμψη Χαλκίδας: Σε Τεχνικό Σύμβουλο η εξασφάλιση της χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ

Share |
Ημερομηνία: 08-08-2017

Πηγή: ypodomes.com

Κινητικότητα έχουμε στο θέμα της υλοποίησης του μοναδικού μεγάλου έργου για την Εύβοια, την οδική παράκαμψη Χαλκίδας. Σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Υποδομών που διαθέτει το ypodomes.com στις 4 Αυγούστου αποφασίστηκε η έγκριση ανάθεσης σε Τεχνικό Σύμβουλο που θα συμβάλλει στην υποβολή της γνωστής ΑΚΟ (Ανάλυση Κόστους-Οφέλους). Ανάδοχος είναι η εταιρεία ΙΑΠΕΤΟΣ ΑΕ με ποσό 54.000 ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ).

Το έργο έχει μεγάλη αξία για την Εύβοια και την πόλη της Χαλκίδας, περιοχές χωρίς μεγάλες παρεμβάσεις εδώ και πολλά χρόνια. Για το έργο της «Παράκαμψης Χαλκίδας, μήκους 21 χλμ., έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι και οι απαραίτητες για την κατασκευή και λειτουργία του μελέτες. Το συνολικό κόστος σύμφωνα με το έγγραφο εκτιμάται σε 230 εκατ. ευρώ +30 εκατ. ευρώ για τις απαραίτητες απαλλοτριώσεις.

Ως έργο χωρίζεται σε 2 φάσεις: Η πρώτη φάση είναι το τμήμα Νέα Λάμψακος-Ψαχνά και η δεύτερη φάση το Υψηλή Γέφυρα Ευρίπου-Νέα Λάμψακος. Το πρώτο τμήμα μήκους 16 χλμ αυτοκινητόδρομου, θα επιτρέπει ταχύτητες μέχρι 100 χλμ/ώρα, τη σήραγγα Βαθροβουνίου 500μ, 5 ανισόπεδους κόμβους, και συνοδά έργα (δευτερεύουσες οδοί, παράπλευρες οδοί, ανισόπεδους και ισόπεδους κόμβους για δευτερεύοντα έργα). Αυτό το τμήμα έχει κόστος 170 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ) και οι απαλλοτριώσεις εκτιμώνται σε 30 εκατ. ευρώ. To δεύτερο τμήμα (Γέφυρα Ευρίπου-Νέα Λάμψακος) μήκους 4 χλμ και ταχύτητα έως 70 χλμ/ώρα το κόστος εκτιμάται σε 60 εκατ. ευρώ.

Η χρηματοδότηση του γίνεται προσπάθεια να εξασφαλιστεί από την ΕΤΕπ με τις διαπραγματεύσεις να είναι ιδιαίτερα προχωρημένες. Η ΕΤΕπ θα λάβει βάσει της ΑΚΟ την απόφαση ή μη χρηματοδότησης του έργου, στην οποία σύμφωνα με το έγγραφο θα περιλαμβάνει:

α) ανάλυση και προβλέψεις κυκλοφορίας,
β) χρηματοοικονομική ανάλυση,
γ) κοινωνικοοικονομική ανάλυση,
δ) ανάλυση εαυισθησίας κινδύνου,
ε) επιπτώσεις στην απασχόληση.

Η Παράκαμψη Χαλκίδας αποσκοπεί στη βελτίωση της σύνδεσης της Αθήνας και της Χαλκίδας με τη βόρεια Εύβοια και αναμένεται, πως θα συμβάλλει καθοριστικά στην αποσυμφόρηση του αστικού ιστού της Χαλκίδας και της Ν. Αρτάκης, την τουριστική ανάπτυξη, τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και την ενίσχυση των υφιστάμενων οικονομικών και εμπορικών δραστηριοτήτων της ευρύτερης περιοχής.

Το συγκεκριμένο έργο αποτελούσε διαχρονικό αίτημα των τοπικών αρχών αλλά κυρίως των πολιτών της Χαλκίδας και της Εύβοιας τα τελευταία είκοσι χρόνια και αφορά στην κατασκευή οδικής αρτηρίας που ξεκινάει πριν τον κόμβο της Νέας Λαμψάκου, στη σημερινή χάραξη του δρόμου Χαλκίδα-Αλιβέρι-Λέπουρα και παρακάμπτοντας ανατολικά την πόλη της Χαλκίδας, σε νέα χάραξη, καταλήγει στα Ψαχνά, όπου συναντά τον Βόρειο Οδικό Άξονα της Εύβοιας (Χαλκίδα – Ιστιαία – Λουτρά Αιδηψού).

Το συγκεκριμένο έργο θεωρείται σημαντικότατο αφου αναμένεται:

α) να μειώσει σημαντικά τον χρόνο πρόσβασης προς την Κεντρική και Βόρεια Εύβοια, με προφανή οφέλη τόσο για την υπερτοπική οικονομία όσο και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής,

β) να αποφορτίσει ολόκληρες περιοχές από τον κυκλοφοριακό φόρτο και την διέλευση βαρέων οχημάτων εντός των οικιστικών τους ιστών,

γ) να καταστήσει λειτουργικό τον αυτοκινητόδρομο Σχηματαρίου-Χαλκίδας, εξασφαλίζοντας την απαραίτητη υποδομή για τη διάχυση της κυκλοφορίας προς και από τον ΠΑΘΕ,

δ) να δώσει τέλος στην διχοτόμηση συνοικιών της Χαλκίδας και της Νέας Αρτάκης και

ε) να μειώσει το κυκλοφοριακό φόρτο και άρα τον δείκτη επικινδυνότητας του σημερινού δρόμου Χαλκίδας – Νέας Αρτάκης, που δυστυχώς μετρά δεκάδες νεκρούς την τελευταία δεκαετία.

 

 comments powered by Disqus

Editorial
Το michanikos-online.gr μπαίνει σε ροή πλήρους λειτουργίας

οι συντελεστές του michanikos-online .gr θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για την ένθερμη υποδοχή και την αποδοχή που έχετε επιδείξει στο μικρό χρονικό διάστημα που λειτουργεί το portal μας.

(περισσότερα)

Σύντομα θα ανακοινωθεί το επόμενο event του Michanikos-online.gr