Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2018

Στην τελική ευθεία νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στη Φωκίδα - Τι ακολουθεί

Share |
Ημερομηνία: 11-10-2017

Πηγή: ypodomes.com

Είναι γεγονός ότι το τοπίο της διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα αλλάζει αργά αλλά σταθερά. Μετά από την επιτυχή δρομολόγηση μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων σε όλη τη χώρα και νομοθετικές πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην αναβάθμιση της ποιότητας επεξεργασίας των αποβλήτων αλλά και την ενίσχυση της ανακύκλωσης, φαίνεται ότι σε βάθος χρόνου ίσως κάτι αλλάξει λύνοντας ένα χρονίζον πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, την αξιοποίηση των σκουπιδιών.

Είναι πολύ ευχάριστο λοιπόν που η λίστα των μονάδων επεξεργασίας ολοένα μεγαλώνει, φέρνοντας μια νέα πραγματικότητα στο πως θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε την διαχείριση των απορριμμάτων, μακριά από τις παγιωμένες τακτικές του παρελθόντος που ήθελαν την συντριπτική πλειονότητα του όγκου των αποβλήτων να οδηγείται σε χώρους υγειονομικής ταφής, αλλά με την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και πρακτικών στην βάση της κυκλικής οικονομίας.

Ο ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας, φορέας υλοποίησης της, υπό κατασκευή, ΜΕΑ Βοιωτίας (Θήβα) υλοποιεί άλλη μία μονάδα επεξεργασίας στη Φωκίδα ως έργο phasing από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ (2007-2013) με συνολικό προϋπολογισμό 14 εκατ. ευρώ (περίπου 8,4 εκατ. αφορούν την τρέχουσα προγραμματική περίοδο). Η μονάδα που θα εξυπηρετεί τους Δήμους Δελφών και Δωρίδας, θα διαθέτει εξοπλισμό μηχανικής διαλογής των ανακυκλώσιμων, των σύμμεικτων υπολειμμάτων και των οργανικών, θα περιλαμβάνει ΧΥΤΥ δυναμικότητας 20.000 τόνων/έτος, ο οποίος είναι πλέον ολοκληρωμένος, ενώ σε αυτή τη φάση σε κατασκευή βρίσκεται η μονάδα αναερόβιας κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οργανικών (δυναμικότητας 6.000 τόνων ετησίως).

Το έργο αναμένεται να παραδοθεί σε λειτουργία, συνολικά τον Ιούνιο του 2018 ενώ η νέα μονάδα θα συνοδευτεί με την εισαγωγή συστήματος καφέ κάδων, για την συλλογή οργανικών αποβλήτων (π.χ. αποφάγια, κλαδέματα κ.ά.), τα οποία θα οδηγούνται στη μονάδα κομποστοποίησης. Στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται και μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από βιοαέριο η οποία αφενός θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες της μονάδας ενώ θα διοχετεύει ρεύμα και στο δίκτυο.

Σημειώνεται ότι στα πλάνα του ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας βρίσκονται άλλες 2 μονάδες επεξεργασίας, με ολοκληρωμένες προμελέτες, σε Χαλκίδα και Λαμία οι οποίες θα εξυπηρετούν την Κεντρική και Νότια Εύβοια και τους νομούς Φθιώτιδας και Ευρυτανίας αντίστοιχα. Η δημοπράτησή τους αναμένεται για το τέλος του επόμενου έτους μετά και από τις απαιτούμενες εγκρίσεις των περιβαλλοντικών τους αδειοδοτήσεων.

 

 comments powered by Disqus

Editorial
Το michanikos-online.gr μπαίνει σε ροή πλήρους λειτουργίας

οι συντελεστές του michanikos-online .gr θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για την ένθερμη υποδοχή και την αποδοχή που έχετε επιδείξει στο μικρό χρονικό διάστημα που λειτουργεί το portal μας.

(περισσότερα)

Σύντομα θα ανακοινωθεί το επόμενο event του Michanikos-online.gr