Τρεις από τους «Big 5» των κατασκευών, Άκτωρ Παραχωρήσεις, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Μυτιληναίος, λαμβάνουν θέση στην αφετηρία για το πρώτο αρδευτικό έργο μέσω Σύμπραξης Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) του προγράμματος «ΥΔΩΡ 2.0», το έργο «Αποκατάσταση και εκσυγχρονισμός του δικτύου άρδευσης του ΤΟΕΒ Ταυρωπού» στην Καρδίτσα, προϋπολογισμού 128,75 εκατ. ευρώ προ ΦΠΑ.
Οι τρεις εταιρείες, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέθεσαν φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην α’ φάση του διεθνούς διαγωνισμού. Η ηλεκτρονική αποσφράγιση των φακέλων θα γίνει την προσεχή Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου και ακολούθως η αρμόδια Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και Αγροτικών Υποδομών της Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα τους εξετάσει και θα προσκαλέσει τις εταιρείες που πληρούν τα κριτήρια ποιοτικής επιλογής να συμμετάσχουν στη β’ φάση του διαγωνισμού, η οποία περιλαμβάνει δύο διακριτά και διαδοχικά στάδια: τον ανταγωνιστικό διάλογο και την υποβολή δεσμευτικών προσφορών.
Στελέχη του υπουργείου εκτιμούν ότι εντός του 2023 θα έχει αναδειχθεί ο ιδιωτικός φορέας σύμπραξης, καθώς μάλιστα το 30% του κατασκευαστικού κόστους του έργου συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τα χρονοδιαγράμματα είναι δεσμευτικά.
Ο ιδιωτικός φορέας σύμπραξης βάσει της προκήρυξης:
- Θα εκπονήσει όλες τις μελέτες που είναι απαραίτητες για τον πλήρη κατασκευαστικό σχεδιασμό του έργου (υποστηρικτικές μελέτες, μελέτες εφαρμογής κ.λπ.).
- Θα κατασκευάσει το σύνολο των έργων, όπως θα προσδιορισθούν στη σύμβαση σύμπραξης.
- Θα αναλάβει τη λειτουργία και συντήρηση του έργου.
- Θα επιστρέψει το έργο στο Ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σύμβαση, στο τέλος της συμβατικής περιόδου των 25 ετών, με αντάλλαγμα την καταβολή πληρωμών διαθεσιμότητας κατά την περίοδο λειτουργίας.
Κατασκευή δικτύου 789 χιλιομέτρων
Το αρδευτικό δίκτυο Ταυρωπού, που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1960, εξυπηρετεί συνολικά έκταση 115.000 στρεμμάτων και αποτελείται από τα έργα μεταφοράς και διανομής του νερού (κεντρικός προσαγωγός, πρωτεύον και δευτερεύον δίκτυο) και τα δίκτυα εφαρμογής (τριτεύον δίκτυο).
Το αντικείμενο της σύμβασης σύμπραξης αφορά την κατασκευή των εξής υποδομών:
- του κεντρικού προσαγωγού μήκους 18 χλμ.,
- του πρωτεύοντος αρδευτικού δικτύου μήκους 17 χλμ.,
- του δευτερεύοντος αρδευτικού δικτύου μήκους 69 χλμ.,
- του τριτεύοντος δικτύου μήκους 685 χλμ.,
- των απαραίτητων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού για τη σωστή λειτουργία του δικτύου
- και των επεμβάσεων που θα κριθούν απαραίτητες για την ανακαίνιση των έργων υδροληψίας.
Αμέσως μετά τον Ταυρωπό, παίρνει σειρά το φράγμα Μιναγιώτικο
Στις 19 Δεκεμβρίου οι φάκελοι εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το φράγμα Μιναγιώτικο
Αμέσως μετά τον Ταυρωπό, παίρνει σειρά το φράγμα Μιναγιώτικο και τα συνοδά αρδευτικά έργα στους δήμους Μεσσήνης και Πύλου – Νέστορος στην Πελοπόννησο, προϋπολογισμού 117 εκατ. ευρώ (προ ΦΠΑ). Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το φράγμα Μιναγιώτικο παρατάθηκε έως τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου (15:00) και η ηλεκτρονική αποσφράγιση των φακέλων προγραμματίζεται για την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου.
Ακολουθούν το έργο στον Νέστο και άλλα τρία αρδευτικά
Έως το τέλος του 2022 ή το αργότερο στις αρχές του 2023 έχει προγραμματιστεί να προκηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός για το τρίτο έργο του προγράμματος «Ύδωρ 2.0», το έργο «Μεταφορά και διανομή νερού από τον Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης», προϋπολογισμού (με ΦΠΑ) 244 εκατ. ευρώ.
Ακολουθούν
- Λιμνοδεξαμενή Χοχλακίων Σητείας και δίκτυο μεταφοράς νερού, 30,6 εκατ. και Φράγμα Αγίου Ιωάννη Ιεράπετρας και συνοδά έργα, 31,3 εκατ. (τα δύο έργα βρίσκονται στην ίδια περιφερειακή ενότητα και αποφασίσθηκε να συμπεριληφθούν στην ίδια προκήρυξη),
- Αρδευτικό δίκτυο Υπέρεια – Ορφανά Καρδίτσας, 88 εκατ.,
- Αγωγοί μεταφοράς, δίκτυο άρδευσης και
- συνοδά έργα στην ΠΕ Πέλλας, 64,78 εκατ. ευρώ.
Για τα τρία αυτά έργα εξασφαλίστηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης 3,77 εκατ. ευρώ για την πρόσληψη τεχνικού, οικονομικού και νομικού συμβούλου, που θα συνδράμουν τις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην προετοιμασία και διενέργεια των διαγωνισμών. Στα υπόλοιπα ενταγμένα αρδευτικά έργα ΣΔΙΤ η τεχνική υποστήριξή τους έχει διασφαλισθεί από την υπογεγραμμένη Συμφωνία Χρηματοδότησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και καλύπτεται από εθνικούς πόρους.