Ανηφορίζοντας ή κατηφορίζοντας -ανάλογα την κατεύθυνση- τη Βασιλίσσης Σοφίας, συναντά κανείς τη «γειτονιά» του Χίλτον. Μια συνοικία που πήρε το όνομά της από το ομώνυμο, εμβληματικό ξενοδοχείο που γράφει εκεί τη δική του ιστορία επί 6 δεκαετίες -και που έκλεισε τις πόρτες του το 2022 (για να ανοίξει ξανά μέσα στο 2024).
Όπως και να ‘χει, πάντως, το Χίλτον καταλαμβάνει μια εξέχουσα θέση στη λίστα με τις κοσμοπολίτικες περιοχές του κέντρου, που θυμίζει κάτι από παλιά Αθήνα. Που αποπνέει αίγλη μίας άλλης εποχής. Αν ρίξεις μια προσεκτική ματιά γύρω σου, για παράδειγμα, θα εντοπίσεις πολλά κτίρια τα οποία αποτελούν εξαίσια δείγματα της ελληνικής, μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής που κυριάρχησε κυρίως τις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Τότε που οι αθηναϊκές πολυκατοικίες με τις στιβάδες διαμερισμάτων τους, ξεπηδούσαν η μία μετά την άλλη.
Η υπέροχη ανακαίνιση ενός διαμερίσματος του ’70 με θέα προς τον Λυκαβηττό
Απέναντι, λοιπόν, από το ξενοδοχείο Χίλτον και ανάμεσα σε αυτά τα διαμερίσματα των πολυκατοικιών που φιλοξενεί η περιοχή, συγκαταλέγεται και το παρακάτω ανακαινισμένο διαμέρισμα, το οποίο αποτελεί μέρος μίας πολυκατοικίας του ’70.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής της εποχής, σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Μιχάλη Όρρο. Η πολυκατοικία έχει θέα προς τον Λυκαβηττό και στην όψη της, κυριαρχούν τα μεγάλα ανοίγματα προς τη θέα. Κάτι μη συνηθισμένο για εκείνη την εποχή. Την ανακαίνιση υπογράφει το αρχιτεκτονικό γραφείο Tag Architects.
Οι τρεις στόχοι της ανακαίνισης: Ανάδειξη θέας-φυσικό φως-λειτουργικότητα
Το εσωτερικό του διαμερίσματος, πριν λάβει χώρα η ανακαίνιση από τους αρχιτέκτονες Άννα-Ανθή Γκούντρα και Ευδοκία Τσουρούλα Ζέζα, ακολουθούσε την τυπολογία των διαμερισμάτων της εποχής. «Απαρτιζόταν, δηλαδή, από αρκετούς μικρούς χώρους (χολ/κουζίνα/καθιστικό/λουτρό/διάδρομος/υπνοδωμάτιο) πολλοί από τους οποίους ήταν σκοτεινοί. Επίσης, η διάταξη των χωρών ήταν μη λειτουργική σύμφωνα με σημερινά δεδομένα.
Ένας μεγάλος διάδρομος ένωνε το δωμάτιο με το λουτρό και την κουζίνα χάνοντας πολύ ωφέλιμο χώρο. Το διαμέρισμα το οποίο έχει επιφάνεια 70 τ.μ., επανασχεδιάστηκε με γνώμονα την ανάδειξη της θέας προς τη θέα προς τον Λυκαβηττό και να αξιοποιηθεί ο διαθέσιμος χώρος του με τον βέλτιστο τρόπο», όπως μας λένε οι ίδιες.
Τα αμέτρητα βιβλία του ιδιοκτήτη, ήταν ο βασικός γνώμονας της ανακαίνισης του διαμερίσματος
Το διαμέρισμα, λοιπόν, ανακαινίστηκε ριζικά και η διάταξη των χωρών άλλαξε τελείως, ώστε να εξυπηρετούνται οι σύγχρονες ανάγκες του ιδιοκτήτη. Βασική επιθυμία του τελευταίου, ήταν να φιλοξενηθούν στη νέα κατοικία, τα αμέτρητα βιβλία που είχε στη συλλογή του.
«Βασικό στοιχείο του σχεδιασμού ήταν η τοποθέτηση, στο κέντρο του διαμερίσματος, ενός επίπλου από λαμαρίνα. Αυτό το τελευταίο, λειτουργεί άλλοτε σαν βιβλιοθήκη/ραφιέρα άλλοτε σαν τοίχος, αλλά και για τη διέλευση Η/Μ εγκαταστάσεων. Το έπιπλο διακόπτεται σε σημεία για τη δημιουργία της κουζίνας και την πρόσβαση στο δωμάτιο και το λουτρό, χωρίς όμως να χάνει τη συνέχειά του», λένε στη συνέχεια οι Άννα-Ανθή Γκούντρα και Ευδοκία Τσουρούλα Ζέζα στο LadyLike.
Τέλος, η χρήση ουδέτερων χρωμάτων (του λευκού και του μαύρου) και των φυσικών υλικών (του ανοιχτού ξύλου) πετυχαίνουν την πιο εντυπωσιακή αρμονία με το πράσινο του Λυκαβηττού, που καδράρεται από τα μεγάλα ανοίγματα της όψης.
Το πριν & το μετά που θα σε εντυπωσιάσουν
Μπάνιο
Υπνοδωμάτιο
Σαλόνι-κουζίνα