Τον κώδωνα του κινδύνου για νέες προκλήσεις το 2023, κρούει η ευρωπαϊκή αιολική βιομηχανία, καθώς το υψηλό κόστος υλικών και οι χρονοβόρες διαδικασίες αδειοδότησης των έργων, καθυστερούν την κερδοφορία, παρά την αυξανόμενη ζήτηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Οι πιο πρόσφατες προειδοποιήσεις διατυπώθηκαν από την δανέζικη εταιρεία κατασκευής ανεμογεννητριών Vestas, η οποία είπε στους επενδυτές την Παρασκευή ότι θα υποφέρει από μια πιο αδύναμη χρονιά καθώς το αργό σύστημα προγραμματισμού της ΕΕ και ο πληθωρισμός της αλυσίδας εφοδιασμού ψαλιδίζουν τα κέρδη της.
Ο πρόεδρος της Siemens Gamesa, Christian Bruch, δήλωσε επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι η βιομηχανία «αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές προκλήσεις», ενώ η εταιρεία ανάπτυξης αιολικών πάρκων Orsted ανακοίνωσε απομείωση αξίας 365 εκατομμυρίων δολαρίων σε ένα μεγάλο υπεράκτιο έργο των ΗΠΑ χάρη στον «πρωτοφανή πληθωρισμό κόστους».
Η General Electric, ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές ανεμογεννητριών στον κόσμο, ανέφερε ότι τα έσοδα από τον κλάδο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μειώθηκαν σχεδόν κατά το ένα πέμπτο το έτος έως τον Δεκέμβριο, εν μέρει λόγω των χαμηλότερων παραγγελιών ανεμογεννητριών.
Οι επιπτώσεις του πολέμου
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, οι επιπτώσεις του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία ανέβασαν τις τιμές για την ενέργεια και σημαντικές πρώτες ύλες όπως ο χάλυβας πέρυσι, δημιουργώντας μια τέλεια καταιγίδα για τον ευρωπαϊκό αιολικό τομέα .
Παρά την κλιμάκωση της ζήτησης από τις κυβερνήσεις και τους πελάτες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης, οι αργές διαδικασίες έγκρισης από την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δημιουργήσει ένα ανεκτέλεστο έργο και καθυστέρησαν τις παραγγελίες νέων στροβίλων.
Στις προοπτικές της για το 2023, η Vestas αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να ανεβάζει τις τιμές σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού της και προειδοποίησε ότι οι «μειωμένες» εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας φέτος θα έπλητταν τις πωλήσεις και την κερδοφορία.
Οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι κατασκευαστές υπεράκτιων αιολικών «δέχονται τεράστια πίεση από την πλευρά του κόστους και από την πλευρά της τιμής», δήλωσε ο Alessandro Boschi, επικεφαλής του τμήματος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, προσθέτοντας ότι αναμένει να δει «περαιτέρω ενοποίηση» στον τομέα.
Η Boschi είπε ότι οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές έπρεπε να ανταγωνιστούν τους Κινέζους ομολόγους «όχι σε βάση κόστους, αλλά σε βάση ποιότητας και τεχνολογίας», όπως το μέγεθος και η απόδοση των στροβίλων.