Στη σημαντική δουλειά που έχει γίνει στο ΥΠΕΝ αναφορικά με την συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, καθώς και σε άλλα προβλήματα που θα πρέπει να υπερβούμε για να ανοίξει ο δρόμος της γεωθερμίας ηλεκτροπαραγωγής της χώρας εστιάζουν δύο εργασίες που παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε διεθνή συνέδρια από στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ.
Η πρώτη, με τίτλο “Geothermal Energy in Greece: A regulatory roadmap. A low carbon, sustainable energy resource”, πραγματοποιήθηκε στο συνέδριο 2nd All Things Energy Forum, June 2 – 3, 2022 από την κα. Ευφροσύνη Βαρβιτσιώτη, προϊσταμένη διεύθυνσης της ΓΔΟΠΥ του ΥΠΕΝ.
Η δεύτερη, με τίτλο “Geothermal energy in Greece. Prospects and challenges” πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Ενέργειας Ελλάδος 2022 & του 6ου Παγκρήτιου Ενεργειακού Συνεδρίου, Χανιά, 02-03 Ιουλίου 2022, από τον Δρ. Γιώργο Τσιφουτίδη, προϊστάμενο τμήματος της ΓΔΟΠΥ του ΥΠΕΝ.
Το πλεονέκτημα της γεωθερμίας σε σχέση με τις άλλες ΑΠΕ και το επενδυτικό ρίσκο
Οι προοπτικές ανάπτυξης της γεωθερμίας στη χώρα μας είναι μεγάλες, καθώς εκτιμάται ότι έχει αξιοποιηθεί λιγότερο από το 1% του βεβαιωμένου γεωθερμικού δυναμικού.
Όπως σχολιάζει ο Π. Τζεφέρης, προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Ορυκτών Πόρων του ΥΠΕΝ στο oryktosploutos.net, η γεωθερμία είναι ΑΠΕ που, υπό όρους βιώσιμης εκμετάλλευσης του γεωθερμικού δυναμικού, παράγει φορτίο βάσης. Σε αντίθεση με άλλες στοχαστικού χαρακτήρα ΑΠΕ (αιολική, ΦΒ), η γεωθερμική ηλεκτροπαραγωγή απαιτεί εμπροσθοβαρώς, σε σχέση με άλλες ΑΠΕ, περισσότερο χρόνο και χρήμα (CAPEX) για την έρευνα των γεωλογικών συνθηκών και την πιστοποίηση της διαθέσιμης ισχύος.
Ο επενδυτής καλείται να δαπανήσει πολύ χρήμα και χρόνο σε γεωφυσικές έρευνες, ερευνητικές γεωτρήσεις, δοκιμαστικές αντλήσεις κλπ, προκειμένου να περιορίσει το γεωλογικό ρίσκο και να ορίσει την διαθέσιμη ισχύ, πριν καν υποβάλει αίτηση βεβαίωσης ειδικού έργου και αίτηση χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης. Έτσι, ο γεωθερμικός επενδυτής, πέραν της γεωλογικής αβεβαιότητας, χρειάζεται κίνητρα για να αντιρροπήσει τον χρονικό ανταγωνισμό από άλλες μορφές ΑΠΕ που δεν χρειάζονται μεγάλη δαπάνη ούτε επιπλέον χρόνο για τον προσδιορισμό της διαθέσιμης ισχύος τους.
Σύμφωνα με τον κ. Τζεφέρη, τα παραπάνω πρέπει να ληφθούν υπόψιν λ.χ. στο στάδιο της σύνδεσης και της αδειοδότησης λειτουργίας, δίνοντας προτεραιότητα σε αιτήσεις γεωθερμικών σταθμών βάσης, ή με απευθείας επιχορήγηση, ως κίνητρο για την ανάπτυξη των ειδικών αυτών έργων, ειδικά σε παραμεθόριες και νησιωτικές περιοχές.
Εξάλλου, η γεωθερμική ενέργεια, εκδηλώνεται, για καθαρά γεωλογικούς λόγους, σε μη διασυνδεδεμένα παραμεθόρια νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου (λ.χ. Σαμοθράκη, Λέσβος, Χίος, Νίσυρος, Ικαρία), στην κεντρική – ανατολική Μακεδονία, την Θράκη, αλλά και σε νησιά των Κυκλάδων, στην Σπερχειάδα, και αλλού στην ανατολική Ελλάδα.
Από την άποψη αυτή, οι γεωθερμικοί σταθμοί αποτελούν παράγοντα ενίσχυσης της εθνικής ασφάλειας σε κρίσιμες περιοχές.
Για τους παραπάνω σοβαρούς λόγους, ο κ. Τζεφέρης σημειώνει ότι οι ως άνω σχετικές αιτήσεις βεβαίωσης ειδικού έργου, οριστικής προσφοράς σύνδεσης, άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας, θα πρέπει να εξετάζονται κατά προτεραιότητα από τις αρμόδιες αρχές.