Με σημαντικές αλλαγές επαναπροκηρύχθηκε πριν από μερικές ημέρες το έργο ΣΔΙΤ για την ανάπλαση του ακινήτου της πρώην ΧΡΩΠΕΙ στο Φάληρο, όπου προωθείται η δημιουργία της πολιτείας καινοτομίας.
Η σημαντικότερη εξ αυτών αφορά τη δυνατότητα του αναδόχου να αξιοποιήσει μέρος του επιτρεπόμενου συντελεστή δόμησης και συγκεκριμένα έως 10.000 τ.μ. για την ανάπτυξη συγκροτημάτων κατοικιών, κάτι που δεν προβλεπόταν στην αρχική προκήρυξη. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι κατοικίες αυτές δεν θα απευθύνονται σε τρίτους, αλλά θα διατεθούν αποκλειστικά για τους χρήστες των υποδομών της πολιτείας καινοτομίας.
Αλλη μια σημαντική αλλαγή αφορά το γεγονός ότι πλέον έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Ειδικότερα, το Δημόσιο μπορεί να συμμετάσχει μέχρι του ποσού των 18,75 εκατ. ευρώ στην επένδυση, το ύψος της οποίας ενδέχεται να αγγίξει ακόμη και τα 100 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, παρέχεται η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να διαμορφώσουν έτσι τις προσφορές τους, ώστε η ανάγκη για δημόσια χρηματοδότηση να είναι χαμηλότερη από το ποσό αυτό. Οσο πιο χαμηλή είναι η ανάγκη για αυτή, τόσο υψηλότερη θα είναι η βαθμολογία που θα συγκεντρώσει ο κάθε υποψήφιος. Τέλος, η χρονική διάρκεια της σύμβασης ΣΔΙΤ έχει επίσης αλλάξει. Αντί για 30 χρόνια με δικαίωμα ανανέωσης για 15 επιπλέον έτη, πλέον παρέχεται εξαρχής η εκμετάλλευση του συγκροτήματος για 45 χρόνια.
Οι διαφοροποιήσεις αυτές κρίθηκαν απαραίτητες, προκειμένου να αυξηθεί η ελκυστικότητα του έργου και να εξασφαλιστεί η συμμετοχή των ενδιαφερομένων. Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, ενδιαφέρον είχαν εκδηλώσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Dimand Real Estate, η Ακτωρ Παραχωρήσεις, το σχήμα Intracom Holdings-Intrakat. Ωστόσο, επί του παρόντος, δεν είναι δεδομένη η συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων στη δεύτερη φάση της υποβολής δεσμευτικών οικονομικών προσφορών. Για παράδειγμα, στελέχη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναφέρουν ότι δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση για την υποβολή ή μη προσφοράς για το συγκεκριμένο έργο. Σε κάθε περίπτωση, η ακύρωση και η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, με βάση τους νέους όρους, δεν θα διαφοροποιήσει σημαντικά το χρονοδιάγραμμα, μια και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των τελικών προσφορών παρέμεινε η 28η Μαρτίου.
Η πολιτεία καινοτομίας πρόκειται να αποτελέσει έναν πολυχώρο για τη φιλοξενία νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας και καινοτομίας, όπως επίσης και για ερευνητικά προγράμματα. Η συνολική επιτρεπόμενη μέγιστη επιφάνεια αγγίζει τα 46.500 τ.μ. Με βάση τη σχετική μελέτη, έως 24.500 τ.μ. μπορούν να αξιοποιηθούν για χρήσεις γραφείων, ενώ εκτός από τις κατοικίες, το συγκρότημα θα πλαισιώνεται από εργαστήρια, συνεδριακό κέντρο, βιβλιοθήκη κι άλλους συμπληρωματικούς χώρους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί η Γενική Γραμματεία Ερευνας και Καινοτομίας, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, στην πολιτεία καινοτομίας υπολογίζεται ότι θα απασχολούνται καθημερινά πάνω από 2.400 εργαζόμενοι, οι οποίοι θα επανδρώσουν τα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης μεγάλων επιχειρήσεων, το «οικοσύστημα» των νεοφυών επιχειρήσεων που θα στεγάζεται εκεί, όπως επίσης και τα ερευνητικά κέντρα.