Η αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι Περιφέρειες εξαιτίας της ενεργειακής και κλιματικής κρίσης ήταν το αντικείμενο μιας εκ των συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια των εργασιών της πρώτης ημέρας του Olympia Forum IV το οποίο διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα “ΠΑΤΡΙΣ”, και θα διεξάγεται από τις 22 έως τις 24 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία.
Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε πως οι κλιματικές συνθήκες αλλάζουν γρήγορα και πρέπει όλοι μας να πάρουμε πρωτοβουλίες πάνω σε αυτό το θέμα. “Είναι προτεραιότητά μας αυτά τα ζητήματα και όσον αφορά την δική μας αρμοδιότητα που είναι τα ζητήματα ενέργειας και διαχείρισης υδάτων και δασών, πρέπει να κάνουμε περισσότερα πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση”, πρόσθεσε.
Για το εθνικό σχέδιο, τόνισε είναι το ευαγγέλιο του υπουργείου ότι αφορά τη βελτίωση των συνθηκών στην Ελλάδα, και πως όλα τα κράτη-μέλη μέχρι το 2030 πρέπει να εφαρμόσουν ένα φιλόδοξο σχέδιο.
“Το 2019 ξεκινήσαμε έχοντας ένα αρκετά φιλόδοξο σχέδιο, μπορείς όμως να σκεφτείς προγραμματικούς στόχους που να μην μπορείς όμως να τους εξειδικεύσεις και να μην έχεις και τα απαιτούμενα ποσά για να τα υλοποιησεις”, τόνισε η κα Σδούκου.
Η υφυπουργός Ενέργειας υπογράμμισε ότι το Υπουργείο έχει θέσει στόχους να υλοποιήσει όλα τα προβλεπόμενα, προκειμένου να υπάρχει αποδοτικότερη χρήση της ενέργειας. “Καταφέραμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια υλοποιώντας μία σειρά από πολιτικές, σήμερα η Ελλάδα να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με άλλες χώρες στην επίτευξη αυτών των στόχων”, ανέφερε. Η κα Σδούκου τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να φτάσει γρήγορα στη μείωση του ανθρακικού επιπέδου και θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να συμβεί αυτό.
Στον δεύτερο κύκλο συζητήσεων η κυρία Σδούκου, τόνισε ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου είναι να “πετύχουμε την εξοικονόμηση ενέργειας στους δήμους της χώρας κάτι που είναι και προτεραιότητα του υπουργείου μας. Και θα χρησιμοποιηθούν όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να συμβεί αυτό, όπως φωτοβολταϊκά στα σχολεία, αντλίες θερμότητας και άλλα”.
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ξεκίνησε με μία μικρή αναφορά στις πρόσφατες πυρκαγιές που ξέσπασαν στην περιοχή του λόγω κεραυνών, αλλά και πώς αντιμετωπίστηκε η κατάσταση μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας. Μία σύγχρονη τεχνολογία που βοηθάει στην διαχείριση κρίσεων. Στάθηκε μάλιστα στο γεγονός ότι η φύση εκδικείται μετά τις ανθρώπινες παρεμβάσεις και έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην κλιματική αλλαγή. Ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι οι δήμοι έχουν λάβει λίγα χρήματα για την προστασία τους από φαινόμενα της κλιματικής κρίσης, όταν χρειάζεται η πολιτική προστασία να λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
Ο κ. Κωνσταντέλλος τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός της εξοικονόμησης ενέργειας έτσι ώστε οι επόμενες γενιές να είναι σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με σήμερα. Για το σύστημα drone που χρησιμοποιεί ο δήμος υπογράμμισε ότι θα πρέπει όλοι οι Δήμοι να το χρησιμοποιούν, καθώς υπάρχει έγκαιρη προειδοποίηση σε πυρκαγιά Και άρα μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα η όλη κατάσταση. Τέλος, επισήμανε ότι την κάθε κρίση πρέπει να την αντιλαμβανόμαστε ως μία μεγάλη ευκαιρία να αλλάξουμε και να πάμε μπροστά.
Τέλος, ο Επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου, Διονύσης Παναγιωτάρας μίλησε για την αύξηση της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο. “Σαν κοινωνία είμαστε πίσω σε ό,τι αφορά την περιβαλλοντολογική συνείδηση και αυτό αφού δεν την έχουμε αναδείξει όσο θα έπρεπε”, πρόσθεσε.
Παράλληλα, τόνισε ότι αν αλλάξει αυτό, τότε θα μπορέσουμε να θεραπεύσουμε τον πλανήτη μας ο οποίος περνάει μία περιβαλλοντική κρίση και υπογράμμισε την ανάγκη να μειωθεί η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας του ίδιου του άνθρακα ως ένα μεγάλο όπλο για να μετριαστεί η υπάρχουσα άσχημη κατάσταση.
Τέλος, έκανε και δυο σχόλια, το πρώτο για το ότι η ελληνική Πολιτεία είχε ένα πολύ καλό θεσμικό Πλαίσιο και αυτό εμπλουτίζεται συνεχώς και υπάρχει και η φύση η οποία μας ξεπερνάει πολύ. Αναφερόμενος στις πρόσφατες πυρκαγιές αλλά και τα πλημμυρικά φαινόμενα, τόνισε ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κλιματική κρίση. Ενώ στο δεύτερο μήνυμα τόνισε ότι αν μπορούσαν οι δημοι να μειώσουν το ενεργειακό τους αποτύπωμα θα είχαμε μία πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση αυτή που έχουμε σήμερα.