Τον πλήρη έλεγχο των 7 υδροηλεκτρικών φραγμάτων που υπάρχουν και λειτουργούν στην Περιφέρεια ζήτησε από το ΤΕΕ Ηπείρου ο Περιφερειάρχης.
Αφορμή αποτέλεσε η φονική πλημμύρα της Θεσσαλίας αλλά και οι αλλεπάλληλες αναφορές κυρίως από την Άρτα και το φράγμα του Πουρναρίου.
Ο έλεγχος θα αφορά τη λειτουργία τους για την παραγωγή ενέργειας αλλά και ως έργα άρδευσης, ύδρευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας. Ο έλεγχος θα επεκταθεί και στην αντοχή τους
Όπως ανέφερε στην ΕΡΑ Ιωαννίνων ο Γιάννης Τσίγκρος πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου, για την ασφάλεια της Άρτας είναι αναγκαία η μελέτη και ακολούθως η οριοθέτηση της κοίτης του Αράχθου, ο έλεγχος της στάθμης των νερών στο φράγμα καθώς και η στατική εξέταση της νέας γέφυρας.
Ανησυχία στην Άρτα
Εν τω μεταξύ, το απόγευμα της Πέμπτης η Περιφέρεια Ηπείρου θα παρουσιάσει στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου «Σκουφάς», μελέτες για νέα μεγάλα έργα στο Νομό Άρτας.
Στην Άρτα μετά τη φονική πλημμύρα της Θεσσαλίας, στον προεκλογικό διάλογο κυριαρχεί το ενδεχόμενο πλημμυρών, η ανθεκτικότητα του φράγματος, η οριοθέτηση της κοίτης του Αράχθου και η στατικότητα της γέφυρας επί της εθνικής οδού.
«Η Άρτα είναι ανοχύρωτη πόλη», υποστηρίζουν εκπρόσωποι του τεχνικού κόσμου, υπενθυμίζοντας τις αλλεπάλληλες πλημμύρες των τελευταίων ετών που λίγο έλειψε να εξελιχθούν σε δραματικές καταστροφές.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, τα προϋφιστάμενα αναχώματα του Αράχθου είχαν απομακρυνθεί για σφετερισμό της γης, η μελέτη για την οριοθέτηση της κοίτης του ποταμού μεταφέρεται από δεκαετία σε δεκαετία και η αντοχή της γέφυρας από την οποία περνούν καθημερινά χιλιάδες οχήματα έχει να ελεγχθεί από όταν κατασκευάστηκε τη το 1961.
Σύμφωνα με τη μελέτη που παραδόθηκε το 2021, η περιοχή από το ύψος της τεχνητής λίμνης Αράχθου έως και τις πεδιάδες της Άρτας χαρακτηρίζεται ως “Ζώνη Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας”.
Πηγή ertnews.gr