Αρχές του νέου έτους αναμένεται να τεθεί σε πιλοτική λειτουργία η Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Αλεξανδρούπολης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΙΑΑΜΑΘ και δήμαρχο Ξάνθης, Μανώλη Τσέλεπη το έργο ολοκληρώνεται μέσα στο χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί εξ αρχής.
Η ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης θα παράγει ενέργεια και ωφέλιμα δευτερογενή υλικά. Παράλληλα θα περιλαμβάνει μηχανική διαλογή για τον διαχωρισμό ανακυκλώσιμων υλικών, βιολογική επεξεργασία με αναερόβια χώνευση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το παραγόμενο βιοαέριο σε μονάδα ισχύος 700 ΚW και αερόβια κομποστοποίηση για παραγωγή εδαφοβελτιωτικού υλικού.
Αξίζει να αναφέρουμε πως όταν η μονάδα τεθεί σε πλήρη λειτουργία θα έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται τα υπολειπόμενα σύμμεικτα απορρίμματα όλων των Δήμων της ΠΕ Ροδόπης και των Δήμων Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης της ΠΕ Έβρου. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα εξυπηρετεί μια περιοχή με σχεδόν 200.000 κατοίκους.
Πριν από μερικές ημέρες ο κ. Τσέλεπης βρέθηκε στην Αθήνα όπου είχε συνάντηση εργασίας με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα . Οι δύο άνδρες συζήτησαν την πορεία των έργων που πραγματοποιούνται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου σχεδιασμού για τη μείωση του όγκου απορριμμάτων, με στόχο την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας στην ευρύτερη περιοχή.
Μάλιστα ο δήμαρχος Ξάνθης κάλεσε τον υπουργό να παραστεί και στα εγκαίνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων.
ΜΕΑ Καβάλας
Ένα άλλο ζήτημα που συζήτησαν αφορά στη ΜΕΑ Καβάλας. Να υπενθυμίσουμε πως για αυτό το έργο υπήρξε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού τον Φεβρουάριο του 2021 . Ο δήμαρχος Ξάνθης ενημέρωσε τον υπουργό πως το επόμενο διάστημα αναμένεται ο έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές, ώστε στη συνέχεια να γίνει η θεμελίωση του έργου, στις αρχές του 2022 .
Η συγκεκριμένη Μονάδα εντάσσεται στο γενικότερο πρόγραμμα ανάπτυξης ΜΕΑ στη χώρα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας.
Αποτελεί τη δεύτερη, μετά από εκείνη της Αλεξανδρούπολης, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία θα λύσει το γενικότερο πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων σε όλο το Νομό. Αφορά στην κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας (ΜΕΑ) σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) και προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων στην Καβάλα και της μονάδας παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο (ΜΠΕ).