Και στα βουνά της Αττικής θα κατασκευαστούν μικρά φράγματα προς ανάσχεση της ροής των υδάτων και συγκράτηση του χώματος και των φερτών υλικών. Το πόσα έργα θα χρειαστούν, αλλά και πού θα γίνουν αυτά, είναι το αντικείμενο μελέτης η οποία θα ανατεθεί το επόμενο διάστημα. Από την Αττική θα ξεκινήσει και η δοκιμή του νέου μοντέλου για τη διαχείριση των δασών, μέσω της σύμπραξης δασικών συνεταιρισμών με εταιρείες, καθώς οι μελέτες για Πεντέλη, Υμηττό, Πάρνηθα και Αιγάλεω – Ποικίλο Ορος (Δυτική Αττική) ολοκληρώθηκαν και οδεύουν προς έγκριση.
Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν χθες από τον υπουργό Περιβάλλοντος Θόδωρο Σκυλακάκη σε εκδήλωση για το πρόγραμμα Antinero. Ο υπουργός υπέγραψε σύμβαση με το ΤΑΙΠΕΔ, ώστε το τελευταίο να αναθέσει έργα ορεινής υδρονομίας συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ. «Τα έργα αυτά θα έρθουν να προστατέψουν όλη τη Θεσσαλία. Εχουν τη μεγαλύτερη οικονομική απόδοση και ταυτόχρονα προσφέρουν σημαντικές περιβαλλοντικές υπηρεσίες. Τέτοια έργα θα γίνουν και σε ολόκληρη την Αττική». Τα έργα ορεινής υδρονομίας είναι μικρά ανασχετικά φράγματα στα ρέματα, τα οποία ανακόπτουν την ταχύτητα του νερού στις περιπτώσεις ισχυρών βροχοπτώσεων, καθώς και την παράσυρση φερτών υλικών. Και θεωρούνται μια από τις λύσεις με το μικρότερο «αποτύπωμα» στο περιβάλλον και σημαντική ωφέλεια. Στην Αττική, μέσα στο επόμενο διάστημα θα ανατεθούν «αναγνωριστικές» μελέτες για να φανεί πόσα έργα απαιτούνται ανά λεκάνη απορροής και κατόπιν θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για τη μελέτη και κατασκευή των έργων.
Μελέτες προς έγκριση
Παράλληλα, ο κ. Σκυλακάκης ανακοίνωσε ότι οι διαχειριστικές μελέτες των δασαρχείων για τα βουνά της Αττικής έχουν πλέον ολοκληρωθεί και οδεύουν προς έγκριση. «Οι διαχειριστικές μελέτες θα μας επιτρέψουν να βάλουμε μέσα στα δάση τα υβριδικά σχήματα ώστε να συντηρούνται και να προστατεύονται τα δάση σε μόνιμη μορφή. Ξεκινάμε από την Αττική, αλλά στόχος μας είναι να επεκταθούμε σε όλη την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια», ανέφερε. Υπενθυμίζεται ότι τα υβριδικά συνεργατικά σχήματα είναι ενώσεις στις οποίες συμμετέχουν δασικοί συνεταιρισμοί και εταιρείες ή κοινοπρακτικά σχήματα που ασχολούνται με τη μεταποίηση ξυλείας. Το μοντέλο αυτό προβλέφθηκε με τον νόμο 5106/2024 και έχει στόχο την αυτοχρηματοδότηση των καθαρισμών δασών με βάση τις διαχειριστικές μελέτες που θα εγκρίνουν τα δασαρχεία. Πρόκειται για «προσωπικό στοίχημα» του υπουργού κ. Σκυλακάκη και οι πρώτοι διαγωνισμοί στην Αττική για τη διαχείριση της βιομάζας των δασών με βάση τις διαχειριστικές μελέτες θα δείξουν κατά πόσο το σχήμα αυτό μπορεί να επιβιώσει και να αποτελέσει μια πραγματική εναλλακτική.
Από το λεκανοπέδιο θα ξεκινήσει και η δοκιμή του νέου μοντέλου για τη διαχείριση των δασών, μέσω της σύμπραξης δασικών συνεταιρισμών με εταιρείες.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χθες, μέσω του προγράμματος Antinero έχουν πραγματοποιηθεί αντιπλημμυρικά έργα 5,1 εκατ. ευρώ στην Πάρνηθα, ενώ οδεύει προς συμβασιοποίηση η κατασκευή αντίστοιχων έργων προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ στο Σουφλί και στη Ροδόπη. Επίσης έχουν ανατεθεί αντιδιαβρωτικά έργα αξίας 10,54 εκατ. ευρώ στην Αλεξανδρούπολη και στο Σουφλί.
Οσον αφορά την εξέλιξη του προγράμματος Antinero, το οποίο «λήγει» τον Ιούνιο του 2026, σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη το Antinero 3, στο πλαίσιο του οποίου έχουν υπογραφεί 51 συμβάσεις με προϋπολογισμό 146,6 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, το 2024 υπογράφηκαν 74 συμβάσεις με προϋπολογισμό 241,1 εκατ. ευρώ. Μέσω αυτών καθαρίστηκαν 75.250 στρέμματα δασικών εκτάσεων, συντηρήθηκαν 121.008 στρ. οδικού δικτύου και 24.342 στρ. αντιπυρικών ζωνών. Τέλος, δημιουργήθηκαν 66.890 στρ. μεικτών αντιπυρικών ζωνών γύρω από οικισμούς. Οπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος, Βαγγέλης Γκουντούφας, πολύ σημαντικό είναι επίσης ότι πρόσφατα εγκρίθηκαν οι νέες προδιαγραφές για την εκπόνηση διαχειριστικών μελετών, οι οποίες ανάγονταν στο 1965.
Να σημειωθεί ότι το 2022, οπότε και ξεκίνησε το πρόγραμμα (που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης), υπογράφηκαν 42 συμβάσεις με προϋπολογισμό 65,74 εκατ. ευρώ. Και το 2023 ακόμη 47 συμβάσεις με προϋπολογισμό 85,01 εκατ. ευρώ.
Σημαντικό πάντως παραμένει και το ζήτημα της στελέχωσης των δασικών υπηρεσιών, οι οποίες είναι αποδεκατισμένες έπειτα από δύο δεκαετίες χωρίς προσλήψεις. «Η πορεία στελέχωσης πηγαίνει… σαν τον κάβουρα», παραδέχθηκε ο κ. Σκυλακάκης, αναφερόμενος στις διαδικασίες του ΑΣΕΠ. «Μέχρι το επόμενο καλοκαίρι θα έχουμε προσθέσει στις υπηρεσίες 1.200 εποχικούς. Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι οι δασικές υπηρεσίες δεν αισθάνονται πια το αποπαίδι του ελληνικού κράτους». «Υπάρχει ανάγκη για συνεχή και συστηματική στελέχωση των δασικών υπηρεσιών. Ολα τα έργα του Antinerο σε όλη τη χώρα τα έφεραν εις πέρας μόλις 400 δασολόγοι και 500 δασοπόνοι», προσέθεσε ο κ. Γκουντούφας. «Ο προγραμματισμός των προσλήψεων θα είναι σταθερός», ανέφερε ο γενικός γραμματέας Δασών Στάθης Σταθόπουλος. «Οι ανάγκες των δασικών υπηρεσιών σε προσωπικό, πέραν των εποχικών, είναι υπολογισμένες και θα προχωρήσουμε σταδιακά».