Η αντλησιοταμίευση αποτελεί ένα «δυνατό χαρτί» στις κινήσεις των ισχυρότερων ενεργειακών παικτών της χώρας με τις επενδύσεις που έρχονται να αναμένεται να ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ.
Ως τώρα, λειτουργούν στην Ελλάδα περίπου 700 MW αντλησιοταμίευσης, τα οποία ανήκουν στη ΔΕΗ με την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ να εισέρχεται και εκείνη δυναμικά στον κλάδο. Οι ενεργειακοί όμιλοι αναμένεται να διευρύνουν τις δυνατότητες εκμετάλλευσης στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας με mega projects να είναι προ των πυλών.
Η AKTOR Ανανεώσιμες θα αποκτήσει χαρτοφυλάκιο έργων αντλησιοταμίευσης συνολικής ισχύος, σε πλήρη ανάπτυξη, περίπου 1,5 GW, έως το 2030. «Τα 1,5 GW είναι η καλύτερη δυνατή εκδοχή, ωστόσο αναμένω ότι θα αναπτυχθούν, μέχρι 700 μεγαβάτ», ανέφερε πρόσφατα ο CEO του ομίλου, Α. Εξάρχου.
Ο φυσικός τρόπος αποθήκευσης ενέργειας
Οι αντλησιοταμιευτικοί σταθμοί λειτουργούν σαν φυσικές μπαταρίες για μαζική αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας. Γι’ αυτό και μία τέτοια μονάδα αποτελείται από τουλάχιστον δύο ταμιευτήρες με υψομετρική απόσταση. Η διαφορά μιας τέτοιας μονάδας από τα συμβατικά υδροηλεκτρικά έργα είναι ότι το νερό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κατευθυνόμενο από τον πάνω ταμιευτήρα προς τον κάτω, μπορεί με τη βοήθεια στροβιλοαντλιών να αντληθεί ξανά στον πάνω ταμιευτήρα. Η άντληση γίνεται με χρήση ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, η οποία αποθηκεύεται με αυτό τον τρόπο, ως υδροηλεκτρικό απόθεμα, στον πάνω ταμιευτήρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όποτε χρειάζεται.
Σκοπός των μεγάλων αντλησιοταμιευτικών μονάδων είναι να λειτουργούν ως αντλίες τις ώρες υπερπαραγωγής μεγάλων αιολικών πάρκων ή φωτοβολταϊκών συστημάτων και να παράγουν ως υδροηλεκτρικές τις ώρες υψηλής ζήτησης. Ενσωματώνουν επίσης και τη δυνατότητα συνδυασμού λειτουργίας, δηλαδή το ένα συγκρότημα να αντλεί και το άλλο να παράγει, ανάλογα με τις απαιτήσεις του Διαχειριστή Συστήματος. Έτσι, προσφέρονται σημαντικές επικουρικές υπηρεσίες στο δίκτυο ηλεκτρισμού, προκειμένου να ενισχύεται η σταθερότητά του και να μπορεί αυτό να παραλαμβάνει με ασφάλεια την παραγωγή των στοχαστικών ΑΠΕ, μεγιστοποιώντας τη διείσδυσή τους στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής.
Μια νέα μελέτη, μάλιστα, του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου αναλύει πώς οι σταθμοί αντλησιοταμίευσης μακράς διάρκειας (PHES) θα μπορούσαν να παρέχουν το 95% της παγκόσμιας αποθήκευσης ενέργειας για τη βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας, με συνολική χωρητικότητα αποθήκευσης αντίστοιχη με 2 τρισεκατομμύρια μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων.
(Αναδημοσίευση από το liberal.gr)