Οργή και αγανάκτηση σε λουόμενους και κατοίκους έχει προκαλέσει υπόθεση προκλητικής καταπάτησης του αιγιαλού σε τουριστική περιοχή της Κρήτης, την οποία αποκαλύπτει σήμερα η Greenagenda.gr.
Συγκεκριμένα, επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην παραλία Βαρκότοπος, στο Μπαλί Μυλοποτάμου του νομού Ρεθύμνου, έναν ορμίσκο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους την οποία επισκέπτονται καθημερινά εκατοντάδες τουρίστες, τσιμέντωσε κυριολεκτικά τη θάλασσα, δημιουργώντας μία πλατφόρμα – έκτρωμα όπου έχουν τοποθετηθεί, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, ξαπλώστρες και ομπρέλες προς μίσθωση.
Οι ασυνείδητοι έχουν κατασκευάσει μέσα στο νερό, μπροστά από βραχώδες τμήμα της παραλίας, μία εξέδρα από μπετόν με εμβαδό 150 τ.μ. περίπου, κατά παράβαση, προφανώς, του Ν. 2971/2001.
Για την υπόθεση έχει ήδη πραγματοποιηθεί καταγγελία (η οποία βρίσκεται στη διάθεση της Greenagenda.gr) στη Λιμενική Αρχή Ρεθύμνου, η οποία πραγματοποίησε ήδη αυτοψία στο σημείο ενώ διενεργεί τη σχετική προανάκριση για τον εντοπισμό των δραστών και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων. Όπως είπε στη Greenagenda.gr ο λιμενάρχης Κωνσταντίνος Καστρινάκης, μετά την αυτοψία σχηματίστηκαν δύο δικογραφίες και ο δράστης αναζητείται από τις αρχές.
Για το σοβαρό ζήτημα ενημερώθηκε και η Κτηματική Υπηρεσία Ρεθύμνης, διαβεβαιώνοντας σχετικά τη Greenagenda.gr ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και θα πραγματοποιηθεί αυτοψία ώστε να ληφθούν διοικητικά μέτρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίμαχο σημείο είχε φτιαχτεί και στο παρελθόν πρόχειρη εξέδρα με τσιμέντο και άμμο, την οποία «ξήλωσε» η θάλασσα τον χειμώνα.
Η υπόθεση αυτή, που ασφαλώς δεν είναι η μόνη στη χώρα, καταδεικνύει για μία ακόμη φορά τις αθεράπευτες παθογένειες ατόμων και επιχειρήσεων που με εξοργιστικό θράσος συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται κατ’ αυτόν τον τρόπο, χωρίς να λογαριάζουν τη νομοθεσία, το περιβάλλον και τους πολίτες, στον βωμό του κέρδους. Ασυνείδητοι που θεωρούν πως η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η αυθαιρεσία εν γένει αποτελεί μέθοδο τουριστικής ανάπτυξης.
Όπως είναι φυσικό, καθίσταται απαραίτητη η παραδειγματική τιμωρία των ασυνείδητων και, φυσικά, η αποξήλωση της παράνομης εγκατάστασης και επαναφορά της μορφολογίας του αιγιαλού στη φυσική του κατάσταση.
του Νίκου Αβουκάτου