ε ένα συνδυασμό πρωτοβουλιών και δράσεων, σχεδιάζει το Υπουργείο Ενέργειας να ενισχύσει την αποθήκευση ενέργειας, ώστε να εξισορροπήσει το ενεργειακό σύστημα, να μειωθεί το πρόβλημα των περικοπών και οι χαμηλές τιμές ενέργειας των ΑΠΕ να συμβάλουν στη μείωση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά.
Μονάδες αποθήκευσης με λειτουργική ενίσχυση, μονάδες αποθήκευσης χωρίς ενίσχυση αλλά και φωτοβολταϊκά με μπαταρίες, δημιουργούν νέα δεδομένα για την αποθήκευση ενέργειας, τομέα στον οποίο αναμένεται πλειάδα νέων επενδύσεων.
To δρόμο για εγκατάσταση μπαταριών σε φωτοβολταϊκά, χωρίς κανενός είδους επιδότηση, παρά με βασικό κίνητρο για τους επενδυτές, τις fast track αδειοδοτικές διαδικασίες για τα πάρκα τους, και βασικό στόχο μαζικές επενδύσεις, ανοίγει το νέο νομοσχέδιο που ψηφίζεται στη Βουλή.
Ταυτόχρονα σύντομα αναμένεται η υπουργική απόφαση που προσδιορίζει τα κριτήρια επιλογής για μπαταρίες 1-1,5 GW χωρίς λειτουργική ενίσχυση. Θα προβλέπει και με ποιο τρόπο θα γίνεται η προτεραιοποίιηση, δηλαδή κατά πόσο θα είναι με τη σειρά προτεραιότητας ή με τεχνικά χαρακτηριστικά, κάτι που θα αποφασιστεί σε διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς.
Ο στόχος του ΥΠΕΝ
Συνολικά, οι στρατηγικές του ΥΠΕΝ στοχεύουν σε επενδύσεις στην αποθήκευση ώστε να επιτευχθεί σωρευτικό δυναμικό αποθήκευσης 2,4 – 3 GW.
Ειδικότερα, πρόκειται για τα 900 MW των τριών διαγωνισμών, τα 500 – 600 MW του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά για επιχειρήσεις» και το 1-1,5 GW των standalone χωρίς λειτουργική ενίσχυση, δηλαδή συνολικά 2,4 – 3 GW.
Τα υπόλοιπα (μέχρι τα 4,3 GW του στόχου του ΕΣΕΚ για το 2030) αφορούν διάφορα υβριδικά συστήματα, που επίσης αναμένεται να μπουν στην αγορά.
Το πρόγραμμα των μπαταριών σε επιχειρήσεις
Το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά για επιχειρήσεις», που επίσης επιδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, έχει προϋπολογισμό περί τα 160 εκατ. ευρώ.
Εκτιμάται ότι θα εκφραστεί ενδιαφέρον που θα αντιστοιχεί σε 350 – 400 MW, ενδεχομένως και ακόμη ψηλότερα, ανάλογα με το είδος των επιχειρήσεων που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Εκτιμάται ότι μέσω της δράσης, ανάλογα με την έκταση της ανταπόκρισης, οι επιχειρήσεις μπορούν να αποκτήσουν δυνατότητα να προσθέσουν μπαταρίες συνολικής ισχύος 500-600 μεγαβάτ.
Το προσχέδιο του οδηγού προβλέπει ότι το πρόγραμμα επιχορηγεί επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου οικονομικής δραστηριότητας (με την εξαίρεση ορισμένων μη επιλέξιμων κλάδων και δραστηριοτήτων που αναφέρονται ρητά στον οδηγό, όπως π.χ. αυτές που αφορούν ορυκτά καύσιμα), είτε για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού με μπαταρία, είτε για την προσθήκη μπαταρίας σε ήδη υφιστάμενο φωτοβολταϊκό.
Κίνητρο για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα θα αποτελέσει η δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις ώρες που οι τιμές χονδρικής διαμορφώνονται σε χαμηλά επίπεδα, ώστε να περιορίσουν το ενεργειακό τους κόστος.
Έτσι, αποθηκεύοντας ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο στην μπαταρία κατά τις μεσημεριανές ώρες, όταν η DAM καταγράφει μεγάλη «βουτιά», οι εταιρείες θα μπορούν να καλύψουν μέρος των αναγκών τους σε ρεύμα με φθηνές κιλοβατώρες από τη μονάδα, τις ώρες όπου η αγορά είναι ακριβότερη, δηλαδή μετά τη δύση του ήλιου.