Όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη στην εφημερίδα “ΤΟ ΒΗΜΑ”, o στόχος είναι το 2025 ο νέος ψηφιακός «κατάσκοπος» να είναι λειτουργικός για να εντοπίζει κάθε μικρή ή μεγάλη πολεοδομική αυθαιρεσία, παλαιότερη και νεότερη, εντός της ελληνικής επικράτειας προκειμένου να ενημερώνεται η Διεύθυνση Ελέγχου Δομημένου Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ και να εκκινούν οι διαδικασίες για την κατεδάφισή τους.
Ωστόσο η μεγάλη πληγή στην καταπολέμηση των πολεοδομικών εγκλημάτων δεν ήταν τόσο ο εντοπισμός τους όσο η καταπολέμησή τους. Σε κάθε περίπτωση, το νέο σύστημα με τη χρήση νέων τεχνολογιών, σε συνδυασμό με λήψεις αεροφωτογραφιών υψηλής ανάλυσης και δορυφορικές εικόνες για όλη την επικράτεια, θα αυξάνει τη δυνατότητα των αρμόδιων υπηρεσιών στον εντοπισμό και έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης.
Στόχος, μεταξύ άλλων, είναι η παραγωγή δύο ψηφιακών ορθοφωτοχαρτών («κουμπώνουν» τις αεροφωτογραφίες με τις γεωμετρικές ιδιότητες ενός χάρτη). Ο πρώτος θα καλύπτει 100.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ενώ ο άλλος θα είναι εξαιρετικής ακρίβειας (έως και 20 εκατοστών) και θα δημιουργηθεί βάσει αεροφωτογράφησης με επανδρωμένο αεροσκάφος, κατά προτεραιότητα για περιοχές με αυξημένα προβλήματα αυθαίρετης δόμησης όπως πχ η Μύκονος, η Ρόδος, η Κρήτη, η Αττική κλπ.
Συντονισμός από νέο γραφείο
Οι χάρτες θα ανανεώνονται ώστε κάθε αλλαγή στη δόμηση με ακρίβεια λίγων εκατοστών αρχικά να εντοπίζεται με τη χρήση μηχανικής μάθησης και προσαρμοσμένων αλγόριθμων τεχνητής νοημοσύνης και στη συνέχεια να αντιμετωπίζεται. Για τον σκοπό αυτόν θα εγκατασταθούν και θα λειτουργούν σταθμοί μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε κρίσιμες περιοχές, με σκοπό τη συχνή περιοδική φωτοληψία, κ.ά.
Ο υπολογισμός της κάλυψης και της συνολικής δομημένης επιφάνειας κάθε κτίσματος αναμένεται ότι θα γίνει ευκολότερος με τη δημιουργία 3D μητρώου κτιρίων. Επίσης, θα δημιουργηθεί ψηφιακό μοντέλο εδάφους και επιφάνειας και θα ψηφιοποιηθούν περίπου 2.020.000 κτίσματα.
Όλα αυτά θα συντονίζονται από ένα νέο γραφείο που θα ιδρυθεί, ενώ θα παρέχονται υπηρεσίες υποστήριξης για την παρακολούθηση της αυθαίρετης δόμησης κατά το χρονικό διάστημα υλοποίησης του έργου, καθώς και για περίοδο οκτώ ετών από έμπειρους μηχανικούς του ΤΕΕ. Όλο το νέο σύστημα που θα εντοπίζει τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται ότι θα είναι έτοιμο το 2025.