Η Αυστραλία ενέκρινε τα σχέδια για την κατασκευή ενός γιγάντιου ηλιακού πάρκου στο βόρειο τμήμα της χώρας. Σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση αυτό θα είναι το μεγαλύτερο που θα έχει υπάρξει ποτέ στον πλανήτη.
Περίπου 3 εκατομμύρια νοικοκυριά αναμένονται να επωφεληθούν από το έργο. Εικάζεται ότι θα τροφοδοτούνται με επαρκή ενέργεια που θα τα καταστήσει αυτόνομα. Στο πλάνο της κυβέρνησης και η σύνδεση μέσω καλωδίου με την Σιγκαπούρη.
Το ηλιακό πάρκο προβλέπεται να παρέχει 4 γιγαβάτ ενέργειας την ώρα και άλλα 2 γιγαβάτ θα τροφοδοτούνται στην Σιγκαπούρη. Μέσω της συγκεκριμένης σύνδεσης, η Σιγκαπούρη αναμένεται να καλύψει το 15% περίπου των ενεργειακών της αναγκών.
«Θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη ζώνη ηλιακής ενέργειας στον κόσμο, πράγμα που θα καταστήσει την Αυστραλία παγκοσμίως ηγέτιδα στην πράσινη ενέργεια», ανέφερε η Αυστραλή Υπουργός Περιβάλλοντος,Τάνια Πλίμπερσεκ.
Περίπου σε 120.000 στρέμματα υπολογίζεται η έκταση που θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του κολοσσιαίου έργου με όνομα SunCable. Βασικός χρηματοδότης είναι ο δισεκατομμυριούχος, Μάικ Κάνον-Μπρουκς και το συνολικό κόστος της κατασκευής φτάνει τα 21 δις ευρώ.
Η επιλογή της Βόρειας Αυστραλίας δεν είναι τυχαία, καθώς πρόκειται για τοποθεσία με σημαντική έκθεση στον ήλιο. Το έργο έχει προγραμματιστεί να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2030, προσφέροντας μέχρι τότε περίπου 14.300 νέες θέσεις εργασίας.
Αρκετά είναι και τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Για παράδειγμα, το έργο θα πρέπει να εγριθεί από την ρυθμιστική αγορά ενέργειας της Σιγκαπούρης, την ινδονησιακή κυβέρνηση και από κοινότητες αυτοχθόνων της Αυστραλίας.
Ο Κεν Μπόλντουιν, διευθυντής ερευνητικού κέντρου του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου της Καμπέρα ανέφερε ότι η Αυστραλία θα πρέπει να συνεχίσει τον δρόμο αυτό, αν η χώρα θέλει να επιτύχει τον στόχο της για μηδενικές εκπομπές ως το 2050.
Σύμφωνα με τον κ. Μπόλντουιν, η Αυστραλία «επένδυσε μαζικά στην ηλιακή και την αιολική ενέργεια τα πέντε τελευταία χρόνια, αλλά οφείλει να διπλασιάσει και να τριπλασιάσει αυτήν την επένδυση για να επιτύχει τον στόχο της».
Η Αυστραλία έχει κάνει σημαντικά βήματα προς την πράσινη ενέργεια. Είναι μία χώρα που έχει βιώσει σημαντικές επιπτώσεις από την κλιματική κρίση ωστόσο. Πυρκαγιές, πλημμύρες, έντονη ζέστη συνθέτουν το σκηνικό των τελευταίων ετών σε μια χώρα που θέλει να αφήσει το αποτύπωμά της στο κομμάτι της πράσινης ανάπτυξης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ