«Τα έργα πρέπει να γίνονται σύντομα για να προλαβαίνουμε και επόμενα γεγονότα» χτύπησε καμπανάκι ο πρόεδρος Γ. Στασινός σε εκδήλωση στον Βόλο για τα 100 χρόνια του ΤΕΕ
«Αφαντα» εξακολουθούν να είναι τα εργοτάξια που αναμένονταν να στηθούν στη Μαγνησία από αρχές καλοκαιριού για την οριστική αποκατάσταση των ζημιών, που προκλήθηκαν στον νομό από τις διπλές καταστροφικές πλημμύρες του προηγούμενου Σεπτεμβρίου. Τα έργα όχι μόνο δεν έχουν ξεκινήσει, αλλά κανείς δεν γνωρίζει σε τι στάδιο βρίσκονται, αν και πότε θα ξεκινήσουν…
«Πλέον το πιο σημαντικό ζήτημα είναι η ταχύτητα. Ο χρόνος είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που επηρεάζει τη ζωή μας. Δεν έχει σημασία να μελετούμε και να εκτελούμε ένα έργο επ’ αόριστον. Τα έργα πρέπει να γίνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα για να τα βλέπει ο πολίτης και να προλαβαίνουμε επόμενα γεγονότα, καθώς η κλιματική αλλαγή ήδη μας επηρεάζει πολύ», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός από τον Βόλο, όπου παραβρέθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τον εορτασμό των 100 χρόνων του ΤΕΕ.
Τα έργα οριστικής αποκατάστασης βρίσκονται σε σημείο μηδέν. «Από τον περασμένο Ιανουάριο έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ως ΤΕΕ Μαγνησίας. Το βασικό πρόβλημα που είχαμε θέσει ήταν αυτό των διαδικασιών και των χρόνων. Εννιά μήνες μετά, βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο και συνεχίζουμε να ζητάμε άμεσες λύσεις και αποκαταστάσεις. Ο χρόνος είναι πολυτέλεια. Θέλουμε επίσπευση των διαδικασιών και άμεσες λύσεις», τόνισε από την πλευρά της η οικοδεσπότρια της εκδήλωσης, πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, Νάνσυ Καπούλα. Η ίδια σημείωσε ότι πέραν των διαγωνισμών που κάνει το ΤΕΕ σε επίπεδο μελετών ως αναθέτουσα αρχή, μηδενίζοντας τους χρόνους, για όλα τα υπόλοιπα δεν υπάρχει η παραμικρή ενημέρωση. «Τα μαθαίνουμε από τα ρεπορτάζ των δημοσιογράφων», δήλωσε με νόημα.
Καμία γνώση για την τύχη των έργων όχι μόνο στη Μαγνησία αλλά και σε όλη τη Θεσσαλία, δεν έχει ούτε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας. Τα έργα αποκαταστάσεων είναι στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υποδομών, με τον κ. Κουρέτα να παραπέμπει σε απαντήσεις, στον αρμόδιο υπουργό, Ν. Ταχιάο.
«Ρωτήστε τον κ. Ταχιάο. Εμείς τους πόρους που πήραμε τους αξιοποιούμε με τον καλύτερο τρόπο και γι’ αυτό θα κριθούμε. Τι κάνει ο κ. Ταχιάος, να κριθεί από άλλους», είπε ο κ. Κουρέτας για τα έργα αποκαταστάσεων, αφήνοντας σαφείς αιχμές και για τον προκάτοχό του στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. «Εγώ δεν είμαι κανένας μικρομέγαλος να διαχειριστώ έργο των 3,5 δισ. Εγώ διαχειρίζονται έργα που μπορώ της τάξης των 50 – 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Αν μου δώσουν και επιπλέον 300 υπαλλήλους πολύ ευχαρίστως. Αλλά δεν είμαι σαν κάτι άλλους ου έπαιρναν έργα δισ. και τα άφηναν στη μέση. Καλές οι αρμοδιότητες αλλά να συνοδεύονται και με πόρους και προσωπικό», οι αιχμές του κ. Κουρέτα για το ζήτημα των αποκαταστάσεων.
100 χρόνια ΤΕΕ
Στη διάρκεια της επετειακής εκδήλωσης, ο κ. Στασινός εστίασε στα έργα που έχει αναλάβει το ΤΕΕ, με εμβληματικότερο το «έργο-ορόσημο», όπως το χαρακτήρισε, του προσεισμικού ελέγχου των δημόσιων κτιρίων: σχολείων, πανεπιστημίων, νοσοκομείων, πυροσβεστικών σταθμών και αστυνομικών τμημάτων σε όλη την Ελλάδα.
Όπως τόνισε «είναι ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε ήδη μέσα στο καλοκαίρι και θα ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες με τη συμβολή του ΤΕΕ και των μηχανικών, όταν το κράτος δεν μπόρεσε να το κάνει τα τελευταία 25 χρόνια και αν κάποτε ξεκινούσε υπό κανονικές συνθήκες δημόσιας διοίκησης, θα χρειαζόταν 10 και πλέον χρόνια να το ολοκληρώσει».
Έκανε γνωστό ότι ήδη έχουν ελεγχθεί εκατοντάδες κτίρια, ενώ το πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ χαρακτήρισε τον προσεισμικό έλεγχο των δημοσίων κτιρίων «έμπρακτη απόδειξη του κοινωνικού ρόλου των μηχανικών», εξηγώντας ότι «μέσα από μια κατεξοχήν επιστημονική εργασία βοηθάμε την κοινωνία και την Πολιτεία να διασφαλίσει την ασφάλεια και τη ζωή των συνανθρώπων μας».
Επίσης αναφέρθηκε και στα άλλα έργα που έχει αναλάβει το ΤΕΕ, όπως το εθνικό μητρώο υποδομών, την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη και την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών.
Σε μία ιδιαίτερη αναφορά στον Βόλο, ο Γιώργος Στασινός υπογράμμισε την πολύτιμη συμβολή του Περιφερειακού Τμήματος του ΤΕΕ «που διατυπώνει προτάσεις και κάνει παρεμβάσεις ουσίας για την περιοχή αλλά και για τη χώρα, για δεκαετίες και τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα».
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Μαγνησίας του ΤΕΕ Νάνσυ Καπούλα ανέφερε ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας υπήρξε αρωγός της κοινωνίας και της Πολιτείας για την ανάπτυξη και την πρόοδο, κυρίως στα δύσκολα. Εστιάζοντας στη Μαγνησία, υπογράμμισε την ανάγκη της συνεργασίας.
Την επετειακή εκδήλωση χαιρέτισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας τονίζοντας ότι «έχουμε βάλει τον ρόλο του ΤΕΕ σε πρώτη προτεραιότητα και πρέπει να χτιστεί μέσα στον χρόνο».
Ο Δημήτρης Κουρέτας έκανε αναλυτική παρουσίαση για των αποκαταστάσεων και των έργων που γίνονται στη Θεσσαλία μετά την καταστροφή του Daniel, σχολιάζοντας, μεταξύ άλλων, ότι στάθηκε αφορμή «για να βγουν διάφορες παθογένειες», ενώ εκτίμησε ότι «εάν είχαν γίνει έργα θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι αρκετά διαφορετικά».
ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ