Οι πιο ενεργοβόρες βιομηχανίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανάμεσα τους παραγωγοί χάλυβα, χαρτιού και γυαλιού, έχουν προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι μπορεί να φθάσουν μέχρι και στο κλείσιμο της παραγωγής αν δεν υπάρξει κάποια ενέργεια για την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου.
Οι τιμές χονδρικής φυσικού αερίου αυξήθηκαν 400% φέτος στην Ευρώπη, εν μέρει λόγω των χαμηλών αποθεμάτων και της μεγάλης ζήτησης από την Ασία, ασκώντας ιδιαίτερη πίεση στις βιομηχανίες έντασης ενέργειας.
Οι επικεφαλής τους συναντήθηκαν την Παρασκευή με τον υπουργό Ενέργειας και Βιομηχανίας Κουασί Κουαρτένγκ σε ένα κύκλο συνομιλιών που έληξε, όπως είπαν, χωρίς άμεσες λύσεις.
«Εάν η κυβέρνηση δεν λάβει μέτρα, τότε αυτό που θα δούμε στον τομέα του χάλυβα είναι όλο και περισσότερες παύσεις παραγωγής σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας και αυτές οι παύσεις θα γίνονται μεγαλύτερες», δήλωσε ο Γκάρεθ Στέης γενικός διευθυντής της UK Steel στο ITV News.
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο Άντριου Λάρτζ, γενικός διευθυντής της Συνομοσπονδίας Βιομηχανιών Χαρτιού, δηλώνοντας ότι δεν αποκλείει τα εργοστάσια να αναστείλουν την παραγωγή λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους.
Ο Ντέιβιντ Ντάλτον από τη Βρετανική Ένωση Κατασκευαστών Γυαλιού είπε ότι ορισμένες εταιρείες απέχουν λίγες μέρες από τη διακοπή της παραγωγής.
Συνάντηση με το υπουργείο
Μετά τη συνάντησή του με τους ηγέτες της βιομηχανίας την Παρασκευή, το υπουργείο δήλωσε αποφασισμένο να εξασφαλίσει ένα ανταγωνιστικό μέλλον για τις βιομηχανίες έντασης ενέργειας της Βρετανίας και «υποσχέθηκε να συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τις εταιρείες τις επόμενες ημέρες για να κατανοήσει περαιτέρω και να βοηθήσει στον μετριασμό των επιπτώσεων τυχόν αυξήσεων κόστους που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις».
Ωστόσο, ορισμένοι νομοθέτες εντός του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος θέλουν να γίνουν περισσότερα για τις βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας.
«Θα ήθελα να δω περισσότερη κυβερνητική υποστήριξη για αυτούς τους κλάδους βραχυπρόθεσμα για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα τους χάσουμε από το Ηνωμένο Βασίλειο και δεν θα αποτρέψουμε περαιτέρω επενδύσεις», δήλωσε ο Άντριου Μπρίγκτεν στο BBC.
«Νομίζω ότι θα ήθελαν να δουν ένα ανώτατο όριο στις τιμές που θα πληρώσουν για φυσικό αέριο».
Η βρετανική οικονομία αντιμετωπίζει ήδη μια κρίση εφοδιαστικής αλυσίδας. Η έλλειψη εργαζομένων μετά το Brexit, που επιδεινώθηκε από την πανδημία, έχει μπλοκάρει τις αλυσίδες εφοδιασμού της Βρετανίας για όλα τα αγαθά, από καύσιμα και χοιρινό μέχρι πουλερικά και εμφιαλωμένο νερό, θέτοντας σε κίνδυνο κάθε ανάκαμψη από την πανδημία.