Ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης μίλησε στο διαδικτυακό κανάλι Ανιχνεύσεις στην εκπομπή «Η Δυτική Μακεδονία μπροστά στη μεταλιγνιτική εποχή». Είναι μια μεγάλη ευκαιρία, όπως είπε να ξεπεράσει η Δυτική Μακεδονία τις δυσκολίες αφήνοντας πίσω της παθογένειες που δεν επέτρεψαν να διαφοροποιηθεί το παραγωγικό της μοντέλο για να αντιμετωπίσει πιο αισιόδοξα τέτοιες προκλήσεις .Καταβάλλεται το σύνολο των δυνάμεων. Δημιουργούνται έντονες πιέσεις και ανησυχίες στην τοπική κοινωνία για τη δημιουργία προϋποθέσεων για το νέο παραγωγικό μοντέλο ειδικά με τη μείωση χρόνου απόσυρσης των μονάδων. «Εκφράζουμε μια έντονη ανησυχία για την προετοιμασία ως προς τους χρόνους».

«Το όραμά μας είναι να δούμε την περιφέρειά μας στο τέλος της επόμενης 20ετίας να είναι μια σύγχρονη περιφέρεια που να βαδίζει στην κλιματική ουδετερότητα ,ηγέτιδα σε όλη την Ελλάδα στην ψηφιακή μετάβαση και διακυβέρνηση , μια πράσινη περιφέρεια» .

«Η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών δεν μας βρίσκει σύμφωνους γιατί γίνεται ασχεδίαστα με άναρχο τρόπο που λειτουργεί καταστροφικά σε άλλε παραγωγικές δραστηριότητες». Συμπολίτες μας βλέπουν να εκτοπίζονται από τις πατρογονικές τους εστίες αφού τα εδάφη τους καταλαμβάνονται αναμένοντας το νέο χωροταξικό ως το τέλος του έτους. Η Ελλάδα είναι ένας ιδιάζων βιότοπος που προσελκύει τουρίστες και οφείλουμε να προσέξουμε .Μέχρι στιγμής αυτό δεν το έχουμε αναλογιστεί, όπως πρόσθεσε.

«Θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που θα χαθούν με την οικονομία του πράσινου υδρογόνου από την αλυσίδα αξιών του λιγνίτη. Αυτή είναι μια προσιτή λύση, έστω και αν φαίνονται πρόωρες τεχνολογίες για την Ελλάδα .Χρειάζεται εκπαίδευση και μετεκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού»

Ιωάννα Παπαδημητρίου