Οι καθρέφτες οροφής και οι σκάλες σε σχήμα ζικ ζακ είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που συμβάλλουν στη διαμόρφωση του περίπλοκου εσωτερικού χώρου σε ένα από τα πιο φουτουριστικά βιβλιοπωλεία της νοτιοδυτικής Κίνας, το οποίο έχει σχεδιαστεί από την αρχιτεκτονική ομάδα X+Living.

 

Europa InPost

Μακριά από το κέντρο της πόλης, το βιβλιοπωλείο Chongqing Zhongshuge είναι πραγματικά ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα της εταιρίας X+Living, που έχει ως έδρα της τη Σαγκάη, και βρίσκεται στον τρίτο και τέταρτο όροφο του Zodi Plaza. Πέρα από τους κατάλληλα σχεδιασμένους χώρους για ανάγνωση και μελέτη, το βιβλιοπωλείο διαθέτει επιπλέον ένα δωμάτιο ανάγνωσης αποκλειστικά για παιδιά, καθώς και έναν ανοιχτό χώρο, όπου πωλούνται σνακς και αναψυκτικά.

 

Στο κέντρο του βιβλιοπωλείο υπάρχει ένα μεγάλο χολ, ενώ τριγύρω συναντά κανείς τις πολλές – οριζόντιες και κάθετες – σκάλες, που οδηγούν ακόμη και στα πιο δυσπρόσιτα ράφια στα οποία και είναι τοποθετημένα τα βιβλία.

Μάλιστα, η μεγάλη διάμετρος των σκαλοπατιών ωθεί συχνά τους επισκέπτες στο να ξεκουραστούν και να διαβάσουν εκεί, πράγμα που αποτελούσε όραμα για την αρχιτεκτονική ομάδα, η οποία ευελπιστούσε ότι έτσι “οι αναγνώστες θα βυθιστούν μέσα στα βιβλία και στις σκέψεις τους.”

Εκτός αυτού, οι καθρέφτες στα πάνελ οροφής προσδίδουν μια ιδιαίτερη προοπτική στο χώρο και παράλληλα πολλαπλασιάζουν τον αριθμό των σκαλιών στα μάτια των επισκεπτών.

 

Ο κεντρικός χώρος είναι έτσι σχεδιασμένος ώστε να αντανακλά το περίγραμμα που δημιουργούν τα πανύψηλα κτίρια , τα οποία χαρακτηρίζουν το “υπνωτικό τοπίο” της πόλης Chongqing. Αντί να προσπαθεί να οπτικοποιήσει συγκεκριμένα ιστορικά σημεία της πόλης, η ομάδα X+Living επικεντρώθηκε στην απεικόνιση ενός πολυσύχναστου αστικού σκηνικού, το οποίο όμως “θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα πραγματικό, αληθινό συναίσθημα στους κατοίκους της πόλης.” Η εταιρία ανέφερε, επίσης, την ομοιότητα του συγκεκριμένου βιβλιοπωλείου με τα Stepwells, που βρίσκονται στην πόλη Ρατζαστάν της Ινδίας – πρόκειται για τα τεράστια υπόγεια πηγάδια στα οποία μπορεί κανείς να φτάσει μόνο αφού κατέβει πρώτα τα ατελείωτα σκαλιά.

 

Τέλος, ο χώρος όπου πωλούνται αναψυκτικά βρίσκεται στον πάνω όροφο της βιβλιοθήκης και είναι γεμάτος με αναπαυτικά καθίσματα, ενώ μια επιπλέον αίθουσα ανάγνωσης υπάρχει επίσης στον ίδιο όροφο, όπου και συναντά κανείς κλασσικά αναγνώσματα με ενδιαφέροντες τίτλους. – Με στοιχεία από το Dezeen