Το 95% των αναρτημένων δασικών χαρτών που αντιστοιχούν στο 90% της γεωγραφικής επικράτειας της χώρας, έχει έως σήμερα κυρωθεί κι εκκρεμούν οι εκτάσεις για τις οποίες θα πρέπει να εξεταστούν αντιρρήσεις πολιτών, να διορθωθούν τα πρόδηλα σφάλματα καθώς και οι περιοχές που καταλαμβάνουν οικισμοί.
Τις αντιρρήσεις καλούνται να εξετάσουν συσταθείσες γι’αυτό το σκοπό επιτροπές, με συμμετοχή δασολόγων, δικηγόρων και μηχανικών. Ωστόσο η μια από τις δύο επιτροπές στην Π.Ε. Ηρακλείου, όπως σημειώνει το ΤΕΕ/ΤΑΚ σε επιστολή προς τον Υπηρεσιακό Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κάπρο και τον Επιθεωρητή Δασικής Πολιτικής Κρήτης κ. Ιωάννου, καταργείται, πριν καν λειτουργήσει, λόγω έλλειψης προσωπικού. Όσο οι αντιρρήσεις δεν εξετάζονται, οι ιδιοκτήτες των εκτάσεων είναι «όμηροι» κι αδυνατούν να τις μεταβιβάσουν, να εκδώσουν οικοδομική άδεια και να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε επένδυση.
Βάσει της ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 31.01.2023 κάθε επιτροπή οφείλει να συνεδριάζει τουλάχιστον 4 φορές το μήνα και να εξετάζει 25 υποθέσεις ανά συνεδρίαση. «Αντιλαμβάνεστε ότι αν έχουμε χιλιάδες υποθέσεις, θα απαιτηθούν χρόνια για την εξέτασή τους. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ήταν 10.000 στα Χανιά κι ένα αντίστοιχο νούμερο υπήρχε στο Ηράκλειο. Επομένως, με αυτόν το ρυθμό δεν υπάρχει περίπτωση αυτές οι αντιρρήσεις να ελεγχθούν» σχολίασε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92.1 και τη Φαίη Σφακιωτάκη ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιώργος Ταβερναράκης και πρόσθεσε πως προσφέρθηκαν 16 άτομα από το ΤΕΕ/ΤΑΚ για να συγκροτηθούν 16 επιτροπές σε Ηράκλειο και Λασίθι και φτιάχτηκαν μόλις 3, εκ των οποίων όπως προαναφέρθηκε, η μία στο νομό Ηρακλείου δεν μπορεί να λειτουργήσει λόγω έλλειψης προσωπικού. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει ζήτημα στην εύρεση ικανού αριθμού δασολόγων, με αποτέλεσμα ένα άτομο να πρέπει να καλύψει τις δύο επιτροπές και στους δύο νομούς.