Φρένο σε αγοραπωλησίες και ανέγερση νέων οικοδομών, έχει προκαλέσει ο ρυθμός χελώνας με τον οποίο προχωράει η διαδικασία για τους δασικούς χάρτες στην Ανατολική Κρήτη. Με τις αντιρρήσεις σε Ηράκλειο και Λασίθι να ξεπερνούν κατά πολύ τις 20 χιλιάδες, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, με επίκεντρο την έλλειψη ικανού αριθμού επιτροπών εξέτασης των αντιρρήσεων, μυρίζει μπαρούτι.
Σε όλη την Κρήτη παρά τις αρχικές δεσμεύσεις έχουν συγκροτηθεί τέσσερις επιτροπές, μία ανά περιφερειακή ενότητα. Αν υπολογίσει κανείς ότι μία επιτροπή εξετάζει περίπου 100 ενστάσεις το μήνα για Ηράκλειο και Λασίθι ο χρόνος που απαιτείται προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία, εκτείνεται πέραν της 20ετίας.
Μηχανικοί που αντιδρούν ακόμη στο ότι οι συνάδελφοί τους που είναι στις επιτροπές παραμένουν εδώ και 1,5 χρόνο απλήρωτοι, ζητούν εδώ και καιρό από το υπουργείο να συγκροτήσει κι άλλες επιτροπές, προκειμένου να μη μένουν υπό ομηρεία αγοραπωλησίες, εν αναμονή του χαρακτηρισμού των χρήσεων γης και των δασικών εκτάσεων.
Πάντως από τα σημεία που θέτουν οι μηχανικοί ως βασική προϋπόθεση και πέραν της παραδοχής ότι οι δασικοί χάρτες θα αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο, είναι ότι θα πρέπει εκτός από τον πολλαπλασιασμό των επιτροπών και την αλλαγή σχεδιασμού για την ολοκλήρωση της διαδικασίας σε χρόνους πραγματικούς και όχι φαντασιακούς, να δοθεί μέριμνα στις περιπτώσεις ακινήτων που χτίστηκαν νομότυπα πριν δεκαετίες και που κινδυνεύουν άμεσα υπό το νέο καθεστώς.
Για το θέμα των δασικών χαρτών, των ελλείψεων και των προβλημάτων που έχουν επιφέρει, διπλή Παρέμβαση έκανε στο Κοινοβούλιο η Βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Σπυριδάκη.