Μετά από κοινή πρόσκληση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα και του Προέδρου του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργου Τσακούμη και με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων κ. Πάρι Μπίλλια (επί της προεδρίας του οποίου στο ΤΕΕ/ΤΚΜ ξεκίνησε η συνεργασία για το εγχείρημα) πραγματοποιήθηκε από τον Αρχιτέκτονα-Μηχανικό και Πολεοδόμο κ. Τάκη Δούμα, διαδικτυακή παρουσίαση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το Παραλιακό Μέτωπο της Θεσσαλονίκης, στη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ/ΤΚΜ, σε προσκεκλημένους εκπροσώπους φορέων της πόλης και σε στελέχη των Μονίμων Επιτροπών του Τμήματος.
Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης υπογράμμισε τη σημασία που προσδίδει το Τμήμα στο εγχείρημα του Παραλιακού Μετώπου, καθώς έχει αναμιχθεί σε όλα τα στάδια της προετοιμασίας του, αλλά και την δεδομένη διάθεση για συμβολή στην εξέλιξή του, με την ιδιότητα του θεσμικού συμβούλου της Πολιτείας και της Αυτοδιοίκησης.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, σημείωσε από την πλευρά του πως η διαμόρφωση του ενιαίου παράκτιου μετώπου είναι ένα σχέδιο που θα καθορίσει τη νέα ταυτότητα της Θεσσαλονίκης για τις επόμενες δεκαετίες, αλλά και για μια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη Περιφέρεια.
Εξέφρασε δε την πεποίθηση, ότι σύντομα, η περιοχή των παλιών βυρσοδεψείων που ήταν συνώνυμη της υποβάθμισης και στην οποία έχει ήδη ξεκινήσει η ανάπλαση, θα είναι επισκέψιμη και ανοιχτή σε οικογένειες Θεσσαλονικέων ως ένα νέο τοπόσημο στη δυτική ο πλευρά της πόλης.
Τόνισε τέλος τη σημασία που προσδίδει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στις προτάσεις και στις παρατηρήσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ και των στελεχών του.
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Πάρις Μπίλλιας υπογράμμισε ότι το έργο θα αλλάξει τη φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης, αυξάνοντας την ελκυστικότητά της για εκατομμύρια τουρίστες και επιχειρηματίες, ενώ θα μεταβάλει ριζικά την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, παρέχοντας ελεύθερους χώρους ψυχαγωγίας, άθλησης, περιπάτου, κλπ
Στη συνέχεια ο Αρχιτέκτων-Μηχανικός κ. Τάκης Δούμας παρουσίασε το ΕΧΣ το οποίο συνθέτουν:
-Η περιβαλλοντική αναβάθμιση στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου.
-Η εξυγίανση και ανάπλαση της περιοχής του Δενδροποτάμου.
-Η δημιουργία Μητροπολιτικού Δυτικού Πάρκου στο χώρο του παλιού εμπορευματικού σταθμού.
-Η δημιουργία περιπατητικού άξονα από το νέο Μουσείο Ολοκαυτώματος έως την Πλατεία Ελευθερίας.
-Η δημιουργία διαδρομής πεζών και ποδηλάτου στην Παλιά Παραλία έως το Λευκό Πύργο.
-Οι πολεοδομικές ρυθμίσεις στη Νέα Παραλία και στην περιοχή των ιστιοπλοϊκών ομίλων.
-Η δημιουργία μητροπολιτικού πόλου ναυταθλητισμού και αθλημάτων κολύμβησης στην περιοχή του Μεγάρου Μουσικής.
-Η δημιουργία διαδρομής πεζών και ποδηλάτου στο παραλιακό τμήμα του Δήμου Καλαμαριάς.
-Η δημιουργία αστικής τεχνητής κολυμβητικής περιοχής στην πλαζ Αρετσούς.
-Η ανάπτυξη νέου μητροπολιτικού υπερτοπικού πόλου αστικών λειτουργιών, με την πολεοδόμηση τμήματος της παραλιακή περιοχής του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη.
-Η δημιουργία Ανατολικού Μητροπολιτικού Πάρκου – Βοτανικού κήπου στην έκταση του ΑΠΘ κοντά στο αεροδρόμιο.
-Η χωροθέτηση Ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης.
-Η επανάκτηση του ρόλου της παράκτιας περιοχής του Δήμου Θερμαϊκού ως κύριας ζώνης αναψυχής του Πολεοδομικού Συγκροτήματος.
Θυμίζουμε ότι το σύνολο της μελέτης με τους συνοδευτικούς χάρτες, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι τις 2 Ιανουαρίου 2022, μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να το βρουν στο site της ΠΚΜ, ΕΔΩ.