Ο πρώτος χρόνος του έργου Sino-European Innovative Green and Smart Cities – SiEUGreen (Σινο-Ευρωπαϊκές Καινοτόμες, Πράσινες και Έξυπνες Πόλεις) ολοκληρώθηκε την 1η Ιανουαρίου 2019.
Χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας, το SiEUGreen είναι ένα έργο που στοχεύει στην έρευνα και την ανάπτυξη τεχνικών αστικής γεωργίας χτίζοντας πάνω στο μοντέλο μηδενικών αποβλήτων και κυκλικής οικονομίας και το κόστος του ανέρχεται στα 7,7 εκατ. ευρώ. Το έργο αποτελεί μέρος του προγράμματος Horizon 2020, θα είναι σε ισχύ μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021 και ο συντονισμός της εκτέλεσής του γίνεται από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Βιοεπιστημών (NMBU).
Από την αρχή του 2018, Ευρωπαϊκή Ένωση και Κίνα ανταλλάσσουν γνώσεις πάνω σε μεθόδους και τεχνολογίες συνεισφέροντας έτσι στην πρόοδο της αστικής γεωργίας και της αστικής ανθεκτικότητας και θα συνεχίσουν μέχρι το τέλος του 2021. Ωστόσο, το έργο SiEUGreen έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε ακόμα και μετά το 2021 οι πολίτες και οι κοινότητες που υπάγονται σε αυτό να μπορούν να συνεχίσουν την ενασχόλησή τους με τις ίδιες δραστηριότητες μια και οι υποδομές θα συνεχίσουν να υφίστανται. Συνολικά δεκαεννέα δικαιούχοι από την Ευρώπη και την Κίνα συνεργάζονται και επιβλέπουν την εκτέλεση του έργου συμπεριλαμβανομένων ερευνητών, προμηθευτών τεχνολογίας, τοπικών φορέων και κοινοτήτων πολιτών.
Τα πιλοτικά έργα που θα δείξουν πώς θα εφαρμοστούν οι διάφορες μέθοδοι έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή σε Ευρώπη και Κίνα: στη Δανία, τη Νορβηγία και την Τουρκία, από τη μία πλευρά, και στο Πεκίνο και την Τσανγκσά, από την άλλη. Μερικές από τις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή του έργου είναι α) ένα παλιό νοσοκομείο, β) αχρησιμοποίητα δημόσια κτήρια, γ) δημοτικές περιοχές και δ) κοινωνικά αγροκτήματα όπου οι τεχνικές που δοκιμάζονται περιλαμβάνουν παραγωγή λιπασμάτων από οργανικά απόβλητα, ακουαπονία, υδροπονία, θερμοκήπια και πολλές άλλες.
Transformation of Cicignon Park, Fredrikstad Norway https://t.co/7rkga5gzHK via @YouTube
— SiEUGreen (@sieugreen) December 29, 2018
Το έργο βασίζεται στην ιδέα της μείωσης της διαθεσιμότητας των αγροτικών περιοχών και στη δυνητική χρήση των αστικών επιφανειών. Για τον σκοπό αυτό η αστική γεωργία θεωρείται μία λύση η οποία έχει πραγματική επίπτωση στην κοινωνία και τους πολίτες της. Επίσης, είναι φιλική προς το περιβάλλον μια και το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας δεν αφήνει τίποτα να πάει χαμένο. Μέχρι στιγμής, το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς έχει επενδυθεί στην προετοιμασία και την πρακτική εφαρμογή του έργου, τόσο εξ’ ολοκλήρου όσο και για τα επιμέρους κομμάτια του, καθώς και στην εγκαθίδρυση των πιλοτικών έργων όπου κάποιες από τις γεωργικές τεχνικές μπαίνουν σε εφαρμογή. Η κεντρική ιδέα και ένα από τα σημαντικότερα σχέδια του SiEUGreen, είναι η πρόοδος της αστικής γεωργίας και η εξέλιξη των γνωστών και μη τεχνικών της.
Aarhus Case Faellesgartneriet Drone Video 1 https://t.co/EWHHvOZbAx via @YouTube
— SiEUGreen (@sieugreen) December 29, 2018
Τη διάδοση και την προώθηση του έργου SiEUGreen έχει αναλάβει η εταιρεία EMETRIS AE. Η EMETRIS είναι ένας από τους δικαιούχους που εμπλέκονται στο έργο και έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη. Επίσης, ένας ακόμα ρόλος της εταιρείας είναι η ανάλυση, η εξέταση και η δημιουργία σεναρίων και δυνατοτήτων για το μέλλον της αστικής γεωργίας, συνδυάζοντας γνώσεις των οικοσυστημάτων, γνώσεις της τεχνολογικής ανάπτυξης και υπάρχουσες οικονομικές και κοινωνικές τάσεις.
Aquaponics, fish and plants in the same system https://t.co/UU063W8yys via @YouTube
— SiEUGreen (@sieugreen) December 29, 2018