Όσον αφορά το σχέδιο της «Διπλής Ανάπλασης», η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα, κάνει έκκληση να μην προχωρήσει το σχέδιο με τις μπίζνες μεγάλων γηπέδων υψηλών προδιαγραφών στη περιοχή του Ελαιώνα, αλλά να γίνει αναβάθμιση της περιοχής και των γύρω λαϊκών περιοχών:
Θεωρούμε ότι πόλη δεν χρειάζεται καθόλου νέα μεγαθήρια στείρου θεάματος, πανάκριβα στο χτίσιμο και στη συντήρηση, όπως το σχεδιαζόμενο νέο γήπεδο. Παράλληλα, δεν αποδεχόμαστε καμία συζήτηση να χρηματοδοτηθεί το νέο γήπεδο άμεσα από το κράτος και τον δήμο, ούτε φυσικά το να γίνουν οι επενδυτικές εγκαταστάσεις και άλλες κατασκευές εμπορικής χρήσης και εμπορευματοποιημένης αναψυχής.
Λέμε όχι στα φαραωνικά επενδυτικά σχέδια των αφεντικών του επαγγελματικού αθλητισμού. Αντί για αυτά, η πόλη χρειάζεται έργα υποδομής και εξυγίανσης/ανάπλασης στον πολύπαθο Ελαιώνα και στις υπόλοιπες περιοχές της πίσω αυλής της Αθήνας, καθώς και ανοιχτούς, ελεύθερους και προσβάσιμους πρασίνου και άθλησης για τους κατοίκους της.
Ο δήμος Αθήνας σκοπεύει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο ΠΔ 161/14-5-2013 περί έγκρισης της ΣΜΠΕ και του Προγράμματος Διπλής Ανάπλασης, σαν στοιχειώδεις προϋποθέσεις προστασίας του περιβάλλοντος και της ζωής;
Όταν γίνεται λόγος για “επένδυση” εννοούνται χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα χρήσεων εμπορίου και αναψυχής προς εκμετάλλευση, επιχορήγηση από το κράτος -δηλαδή τζάμπα χρήμα- μιας και θα είναι «έργο ανάπτυξης”. Παράλληλα απαιτούνται χιλιάδες τ.μ. ελεύθερης γης, που θα παραχωρηθούν σαν προίκα, καθώς και στοχευμένες παρεκκλίσεις από περιβαλλοντικούς και πολεοδομικούς κανονισμούς.
Στην περίπτωση του γηπέδου του Παναθηναϊκού, που εξελίχθηκε στο πρόγραμμα “Διπλή Ανάπλαση”, ένας επενδυτής και σημερινός φοροφυγάς, ο Μπάμπης Βωβός, κινήθηκε σαν προφήτης, αγοράζοντας εκτάσεις στην περιοχή του Βοτανικού πολύ πριν το 2006 την ψήφιση της «Διπλής Ανάπλασης» το 2006.
Το 2009 οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΠΑΕ, Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, δήμου Αθήνας και κυβέρνησης αποτυπώνονται σε νομοθετικές πράξεις.
Οι επιχειρηματίες της ΠΑΕ “ανακρούουν πρύμναν” γιατί είναι τα πρώτα χρόνια της βαθιάς οικονομικής κρίσης. Στη συνέχεια εμφανίζεται, το 2017, η καταστροφική περιβαλλοντικά επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για το Γουδή, που πάρθηκε πίσω λόγω των πλατιών αντιδράσεων, ενώ το 2018 το έσκασε σαν φούσκα το project “Athens Alive” για το ΟΑΚΑ.
Στις 20 Νοεμβρίου, πληροφορηθήκαμε μέσω δημοσιευμάτων και καναλιών για την “Ιστορική ημέρα” και την “Ιστορική συμφωνία”, δηλαδή ότι “έπεσαν οι υπογραφές συναντίληψης ανάμεσα στην κυβέρνηση, τον δήμο Αθηναίων, τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, την ΠΑΕ και τον όμιλο τραπεζών που θα χρηματοδοτήσουν το έργο”.
Το νέο σχέδιο για τον Βοτανικό, υπό την συμβουλευτική ηγεσία της εταιρείας real estate «Dimant» (με εμπλοκή τόσο στο γήπεδο Καραϊσκάκη όσο, κυρίως, σε αυτό στη Ν. Φιλαδέλφεια), προβλέπει την παραχώρηση, από πλευράς του δήμου, του χώρου που προοριζόταν σύμφωνα με τα διαγράμματα του ΠΔ, να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες των κατοίκων: δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις και αμφιθέατρο. Η δημοτική γη παραχωρείται για να κτιστεί το κλειστό γήπεδο μπάσκετ, απαίτηση της αδελφής Καλαθοσφαιριστικής Ανώνυμης Εταιρείας ΠΑΟ. Ο δήμος απεμπολεί 4.800 τ.μ. για τις ανάγκες των κατοίκων που προβλέπει το ίδιο το ΠΔ.
Διαβάζοντας την πανηγυρική ανακοίνωση της ΠΑΕ για το “αναπτυξιακό¨ πρόγραμμα της Διπλής Ανάπλασης, το τζάμπα δημόσιο χρήμα έχει την τιμητική του.
Όσον αφορά το γήπεδο, ο δήμος Αθήνας, εκτός από το ακίνητο αξίας 40 εκ. ευρώ, θα το χρηματοδοτήσει και με 32 εκ. ζεστό χρήμα. Θα τα πάρει, λέγεται, από το Υπουργείο Οικονομικών & Ανάπτυξης (γι’ αυτό και ο Άδωνις Γεωργιάδης παραβρίσκεται σε όλες τις πανηγυρικές φωτογραφίσεις). Όμως που θα βρεθούν αυτά τα χρήματα εν μέσω μεγάλης ύφεσης; Δημοσιογραφικά δημοσιεύματα αναφέρουν το Ταμείο Ανάκαμψης, που συγκροτήθηκε από την Ε.Ε. σαν μέτρο αντιμετώπισης της υγιειονομικής και οικονομικής κρίσης στα κράτη – μέλη λόγω της πανδημίας COVID-19. Πρόκειται για χωρίς πάτο κυνισμό υπέρ του κεφαλαίου και κατά της ζωής.
Για το κλειστό γήπεδο μπάσκετ, προϋπολογισμού 30 εκ. ευρώ, εκτός από την παραχώρηση της γης που θα κάλυπτε ανάγκες των κατοίκων της πόλης, ο δήμος Αθήνας θα χρηματοδοτήσει και την κατασκευή μέσα από κάποια αόριστα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Τα αναγκαία έργα υποδομής, που δεν υλοποιούνται εδώ και δεκαετίες με σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, τη λειτουργία των χρήσεων και την ποιότητα ζωής και εργασίας στον Ελαιώνα, τα 37,5 εκ ευρώ, που προϋπολογίζονται, θα καταβληθούν από δημόσιους πόρους.