Με ακόμη μεγαλύτερο πλεόνασμα «έκλεισε» ο ΕΛΑΠΕ το προηγούμενο έτος, έναντι της πρόβλεψης που περιλαμβανόταν στο τελευταίο Δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ (για το διάστημα Αύγουστος – Οκτώβριος 2021).
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το θετικό ισοζύγιο του Ειδικού Λογαριασμού στο τέλος του 2021 διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 300 εκατ. ευρώ, επομένως σε «καθαρό» υπόλοιπο 230 εκατ. ευρώ, αν αφαιρεθεί το αποθεματικό ασφαλείας των 70 εκατ. Υπενθυμίζεται ότι στο τελευταίο Δελτίο, ο Διαχειριστής προέβλεπε το πλεόνασμα σε 171,17 εκατ. και το «καθαρό» υπόλοιπο σε 101,17 ευρώ.
Το 2021 αποτελεί όμως θετικό ορόσημο για τον Ειδικό Λογαριασμό και γιατί τα λογιστικά πλεονάσματα συνδυάστηκαν και με ταμειακά πλεονάσματα. Ως συνέπεια, χάρις στα εύρωστα ταμειακά διαθέσιμα, εξαλείφθηκαν οι υπερημερίες στις καταβολές των αποζημιώσεων των παραγωγών.
Στα ταμειακά πλεονάσματα καταλυτικό ρόλο έπαιξε η κατακόρυφη μείωση των χρεών των προμηθευτών, τα οποία όταν ανέλαβε η σημερινή διοίκηση του Διαχειριστή, κινούνταν στα επίπεδα των 600 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, πλέον τα χρέη έχουν σχεδόν μηδενισθεί, καθώς το «άνοιγμα» των εταιρειών προμήθειας προς τον ΔΑΠΕΕΠ περιορίζεται στις τρέχουσες οικονομικές τους υποχρεώσεις.
Την ίδια στιγμή, εξαιτίας των υψηλών χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας που συνεχίζουν να επικρατούν και μέσα στο τρέχον έτος, έχει ενισχυθεί περαιτέρω το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ στο χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει. Έτσι, δημιουργείται ακόμη μεγαλύτερος οικονομικός «χώρος» ώστε χάρις στα έσοδα των ΑΠΕ από τη συμμετοχή στην αγορά, οι «πράσινες» μονάδες ηλεκτροπαραγωγής να χρηματοδοτήσουν και άμεσα τη στήριξη των καταναλωτών – με τη μεταφορά ποσών από τον Ειδικό Λογαριασμό στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
Σχετική αναφορά σε αυτή τη δεύτερη πηγή εσόδων του ΤΕΜ γίνεται στην πρόσφατη ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, για τα μέτρα στήριξης ύψους 350 εκατ. ευρώ που θα ισχύσουν τον Φεβρουάριο. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «οι πόροι προέρχονται από τα έσοδα των πλειστηριασμών δικαιωμάτων καθώς και από το υπερπλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αφού η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο σήμερα είναι συγκριτικά φθηνότερη από την ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο ή λιγνίτη».
Υπενθυμίζεται ότι για τη μεταφορά υπερπλεονασμάτων προβλέπεται ένας δυναμικός μηχανισμός, ο οποίος είναι «ενεργοποιημένος» στην περίπτωση που οι αυξημένες τιμές στην αγορά Επόμενης Ημέρας επιφέρουν σημαντική ενίσχυση των εισροών του ΕΛΑΠΕ. Παράλληλα, γνώμονας για τον καθορισμό των ποσών που μεταφέρονται στο ΤΕΜ, για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων στο ρεύμα, θα είναι να μην πλήττεται η οικονομική βιωσιμότητα του Ειδικού Λογαριασμού.
Σύμφωνα με την παρουσίαση του μηχανισμού από τον πρόεδρο της ΡΑΕ, Επίκουρου Καθηγητή Αθανάσιου Δαγούμα, όπως έγραψε το energypress, ο ΕΛΑΠΕ «παράγει» πλεονάσματα όταν η τιμή της αγοράς Επόμενης Ημέρας υπερβαίνει τα 85 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΡΑΕ, αν οι χονδρεμπορικές τιμές παραμείνουν καθʼ όλο το έτος στα επίπεδα των 200 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (δηλαδή στα τρέχοντα επίπεδα), τότε η «ένεση» του ΕΛΑΠΕ προς το ΤΕΜ θα ανέλθει περίπου στο 1 δισ. ευρώ. Επομένως, με δεδομένο ότι τα έσοσα του Ταμείου από τα δικαιώματα ρύπων εκτιμάται πως θα ανέλθουν επίσης σε 1 δισ. ευρώ, το ΤΕΜ θα έχει στη διάθεσή του συνολικά 2 δισ. ευρώ για τη στήριξη των καταναλωτών.