Της Ελένης Μπότα
Στον χορό των αντιδράσεων εναντίον του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού που δίνει μπόνους 10% στο ύψος των κτιρίων μπήκε και ο Δήμος Κηφισιάς.
Χτες το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από εισήγηση του Δημάρχου Κηφισιάς, Βασίλη Ξυπολυτά ψήφισε ομόφωνα τη μερική αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών που κάνουν χρήση των ευνοϊκών όρων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) και οδηγούν στην υπερδόμηση και την αλλοίωση της φυσιογνωμίας και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Δήμου Κηφισιάς.
Όπως αναφέρθηκε, η εφαρμογή των ευνοϊκών ρυθμίσεων του νέου οικοδομικού κανονισμού έχουν ήδη προκαλέσει σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση στον Δήμο Κηφισιάς, η οποία κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα τόσο με την έκδοση αδειών κατεδάφισης επί οικοπέδων με μικρή υφιστάμενη δόμηση (μονοκατοικίες, διπλοκατοικίες), προκειμένου να εκδοθούν οικοδομικές άδειες με τη δυνατότητα υπερδόμησης που προσφέρουν οι αντισυνταγματικές διατάξεις του ΝΟΚ, όσο και με την έκδοση νέων οικοδομικών αδειών στο πλήθος των αδόμητων οικοπέδων των δημοτικών ενοτήτων συμπεριλαμβανομένων και των περιοχών των νέων εντάξεων.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Κηφισιάς την 29/2/2024 βρίσκονταν σε εκκρεμότητα 388 αιτήσεις για έκδοση σχετικών οικοδομικών αδειών.
Το θέμα συζητήθηκε εκτάκτως στο Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς, μετά και την έκδοση της ομόφωνης απόφασης της επταμελούς σύνθεσης του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίθηκαν ορισμένες διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, ως αντισυνταγματικές παραπέμποντας το ζήτημα προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου.
Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Κηφισιάς, Βασίλης Ξυπολυτάς τόνισε: “Θεωρούμε αδιανόητο να υπονομεύεται, το πολεοδομικό κεκτημένο του Δήμου μας και να υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων μας. Θεωρούμε αδιανόητο, το ζηλευτό από όλους αστικό περιβάλλον που προστατεύσαμε εμείς και οι δημότες μας να καταστρέφεται μέρα με τη μέρα. Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται στον δήμο μας μια έκρηξη ανέγερσης οικοδομών, οι ιδιοκτήτες των οποίων, επωφελούμενοι από γενικές προβλέψεις του νέου οικοδομικού κανονισμού, προχωρούν σε προσαύξηση του ύψους και του συντελεστή δόμησης. Εκεί που το βλέμμα μας ήταν συνηθισμένο να αντικρίζει πράσινο και κατοικίες θαυμαστής αρχιτεκτονικής, τώρα πληγώνεται από τη θέα πολλών εκατοντάδων τεράστιων οικοδομημάτων που ξεφύτρωσαν τα προηγούμενα χρόνια, το ένα μετά το άλλο, απαξιώνοντας τη φυσιογνωμία και τον οικιστικό χαρακτήρα του Δήμου Κηφισιάς. Εμείς δεν θα επιτρέψουμε την “τσιμεντοποίηση” του προαστίου μας, γιατί αγαπάμε τον τόπο που ζούμε και θέλουμε να τον προφυλάξουμε. Και θα το κάνουμε με οποιοδήποτε κόστος”.
Φρένο στα ψηλά κτίρια
Οι δήμοι που έχουν μπει στον χορό των κινητοποιήσεων, μαζί με τον Δήμο Κηφισιάς, εναντίον του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), ζητούν να μπει φρένο στα απαράδεκτα ψηλά κτήρια που ανεγείρουν αρκετές κατασκευαστικές εταιρείες εκμεταλλευόμενοι συνδυαστικά διατάξεις του νέου οικοδομικού κανονισμού (ΝΟΚ) οι οποίες είναι αμφίβολης συνταγματικότητας και εντελώς επιβαρυντικές για το περιβάλλον.
Ο νέος οικοδομικός κανονισμός με διάφορα “τρικ” δίνει “μπόνους” ύψους και όγκου σε κτίρια εφόσον λαμβάνουν μέτρα στο όνομα της “εξοικονόμησης ενέργειας”. Με τον τρόπο αυτό αναπτύσσεται δόμηση που ξεπερνάει τον Συντελεστή Δόμησης καθώς επίσης και το ύψος που κανονικά ισχύει για την περιοχή. Το αποτέλεσμα είναι η βαθιά αλλοίωση του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος, η προσβολή της πολεοδομικής μορφής της Κηφισιάς και της Νέας Ερυθραίας και κατ’ επέκταση, η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης.
Τα κίνητρα αυτά του ΝΟΚ, έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις δημάρχων και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) που ζητούσε να μη χορηγούνται αδιακρίτως και ειδικά σε περιοχές που καλύπτονται από Ειδικά Προεδρικά Διατάγματα άδειες με τον νέο οικοδομικό κανονισμό.
Στα πρώτα στάδια του οικοδομικού κανονισμού, το 2012, δεν είχαν παρουσιαστεί έντονα προβλήματα και ο λόγος ήταν ότι οι προβλέψεις για τη δόμηση ήταν συγκεκριμένες και στοχευμένες και δεν φαινόταν τότε, η ζημιά που θα έκανε στις πόλεις. Είχε μάλιστα θεσμοθετηθεί σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης η οποία είχε δημιουργήσει και οικοδομική κρίση με πολύ μικρό κατασκευαστικό και επενδυτικό ενδιαφέρον.
Σταδιακά από τότε μέχρι σήμερα ο οικοδομικός κανονισμός τροποποιήθηκε περίπου 37 φορές. Τροποποιήσεις οι οποίες ξεκίνησαν από το ΥΠΕΝ και έφτασαν πολλές φορές και στη Βουλή με νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες προέβλεπαν αλλαγές σε πρόσθετο ύψος και νέα έμμεση και άμεση δόμηση αλλοιώνοντας το αρχικό μέτρο και το πνεύμα του νόμου, οδηγώντας σε κτίρια που δημιουργούν δραματική υποβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος πόλεων που εδώ και δεκαετίες είχε προσεχθεί και διαφυλαχθεί.
Το ΥΠΕΝ έφτιαξε αυτήν τη νομοθετική ρύθμιση για να δώσει ώθηση στον κατασκευαστικό κλάδο. Θέσπισε κάποια μπόνους όμως το αποτέλεσμα είναι το αντίθετο από αυτό για το οποίο θεσπίστηκαν. Δηλαδή όταν κάποιος κατασκευάζει με τις διατάξεις του ΝΟΚ σε ένα οικόπεδο που έχει δόμηση νόμιμη 300 τ.μ. και με τα μπόνους και τα τρικ διπλασιάζει την επιφάνεια της οικοδομής, δημιουργούνται πολύ υψηλά κτίρια. Έτσι λοιπόν σε μια περιοχή με ήπια δόμηση ξεπετάγονται ξαφνικά τεράστια κτίρια που υποβαθμίζουν το οικιστικό και φυσικό περιβάλλον καθώς και την αξία της περιοχής. Η Κηφισιά και η Νέα Ερυθραία μπορεί με νομοθετική ρύθμιση να εξαιρεθεί από αυτό το καθεστώς.
Το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις για επιπλέον τετραγωνικά και ύψος που δίνει ο ΝΟΚ και παρέπεμψε το ζήτημα, στην κρίση της ολομέλειας του ΣτΕ, λόγω μείζονος σημασίας.