Με ανανεωμένο ενδιαφέρον συνεχίζεται το πρόγραμμα επιδότησης παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας στις επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα συνολικού προϋπολογισμού 176,75 εκατ. ευρώ το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης «Εξοικονομώ – Επιχειρώντας».
Όπως εκτιμά πηγή του ΥΠΕΝ, με την δημοσίευση του ΦΕΚ που περιλαμβάνει τις τελευταίες τροποποιήσεις για την διευκόλυνση της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων, οι ρυθμοί αναμένεται να αυξηθούν ενώ πιο θερμό ενδιαφέρον δείχνουν για την ώρα οι επιχειρήσεις από τον κλάδο του Τουρισμού, μία τάση η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.
Ενισχυτικά στην δράση αναμένεται να λειτουργήσουν οι νέες προϋποθέσεις συμμετοχής αλλά και η άρση της καταληκτικής προθεσμίας για την υποβολή των αιτήσεων. Όπως είναι γνωστό, ενώ η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων ήταν η 15η Μαΐου 2024, πλέον το πρόγραμμα θα παραμείνει ανοικτό για υποβολή αιτήσεων μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού.
Όσον αφορά στις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα, καταργείται η απαίτηση αναβάθμισης κατά δύο τουλάχιστον ενεργειακές κατηγορίες, ενώ παραμένει η υποχρέωση της μείωσης των εκπεμπόμενων ρύπων (CO2) τουλάχιστον κατά 35% και της εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον κατά 40%.
Για επενδυτικά σχέδια με προϋπολογισμό έως 150.000 ευρώ για τον κλάδο του τουρισμού και έως 80.000 ευρώ για τους κλάδους του εμπορίου και των λοιπών υπηρεσιών, σε περίπτωση που κατά την υποβολή της αίτησης δεν έχει εκδοθεί το ΠΕΑ του κτιρίου/των κτιρίων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο ή η Έκθεση Ενεργειακού Ελέγχου, δίνεται αποκλειστική προθεσμία ενός μήνα από την υποβολή της αίτησης για την προσκόμισή του και τα παραπάνω δηλώνονται με Υπεύθυνη Δήλωση.
Σημειώνεται ότι μετά την εξάντληση του διαθέσιμου προϋπολογισμού, οι υπόλοιπες οριστικά υποβληθείσες αιτήσεις παραμένουν στο σύστημα ως επιλαχούσες, με βάση την χρονοσήμανση που έλαβαν κατά την υποβολή τους.
Με την ολοκλήρωση του χρονικού διαστήματος υποβολής αιτήσεων, παύει η δυνατότητα υποβολής αίτησης (χρονοσήμανση και απόδοση κωδικού αίτησης).
Οι αιτήσεις που δεν έχουν δεσμεύσει πόρους βάσει των παραπάνω και στο πλαίσιο της χρονικής προτεραιότητας, παραμένουν στο Πληροφοριακό Σύστημα ως επιλαχούσες. Σε κάθε περίπτωση, για τις υποβληθείσες αιτήσεις εξακολουθεί να ισχύει η διαδικασία υποβολής ΠΕΑ και λοιπών ελέγχων.
Ποιες παρεμβάσεις επιδοτούνται
Όπως προβλέπεται, οι ωφελούμενες επιχειρήσεις θα λάβουν ενίσχυση για την υλοποίηση παρεμβάσεων, που αφορούν σε: ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού κελύφους (π.χ. θερμομόνωση, εγκατάσταση συστημάτων σκίασης), εξοικονόμηση ενέργειας σε συστήματα θέρμανσης χώρων (αντικατάσταση λεβήτων από αντλίες θερμότητας), αλλά και ψύξης χώρων (αντικατάσταση ψυκτών), αερισμού χώρων, ζεστού νερού χρήσης, αντικατάσταση ενεργοβόρου εξοπλισμού που σχετίζεται με την παραγωγική διαδικασία των παρεχόμενων υπηρεσιών (π.χ. φούρνοι, ψυγεία), κ.ά. Το ποσοστό ενίσχυσης των επιλέξιμων δαπανών μπορεί να φτάσει έως και το 65%. Εξαρτάται από το είδος αυτών, καθώς και από το μέγεθος της επιχείρησης.
Σκοπός του προγράμματος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και μη κτιριακών εγκαταστάσεων υφιστάμενων επιχειρήσεων -πολύ μικρών, μικρών, μεσαίων, μεγάλων και πολύ μεγάλων- της Ελληνικής Επικράτειας, που δραστηριοποιούνται σε επιλέξιμους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) από τους κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών, της εστίασης, της παραγωγής αρτοσκευασμάτων και γλυκισμάτων, καθώς και του τουρισμού. Σημειώνεται, ακόμη, πως θα πρέπει να διαθέτουν ελληνικό ΑΦΜ και να είναι ενεργές κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής. Ειδικά για τις τουριστικές επιχειρήσεις, δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσες (σύμφωνα με το σήμα λειτουργίας ή την υποβληθείσα γνωστοποίηση) έχουν δυναμικότητα που δεν υπερβαίνει τις 200 κλίνες.
Οι αιτήσεις κατατίθενται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος: https://exoikonomoepixeiro.energy-invest.gov.gr/ και εφαρμόζεται η μέθοδος της άμεσης αξιολόγησης (First in-First out).