Μισό δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, επιχειρήσεων, αλλά και δημόσιων κτιρίων μέσω προγραμμάτων τύπου «Εξοικονομώ», αναμένεται να πέσουν στην αγορά το αμέσως επόμενο διάστημα.
Εκείνο που ξεχωρίζει είναι η πριμοδότηση που θα χορηγηθεί για την αγορά αντλιών θερμότητας, ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το πρόγραμμα που χρηματοδοτεί την προμήθεια συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες για επιχειρήσεις.
στον «αέρα» αφορούν την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας σε κατοικίες, επιχειρήσεις, δημόσια κτίρια, αλλά και την αποθήκευση ενέργειας (μόνο για επιχειρήσεις). Το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτήσει τα εν λόγω προγράμματα συνολικού ύψους που ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ.
Η επιδότηση για αγορά αντλίας θερμότητας
Τα νέα προγράμματα «Εξοικονομώ» βρίσκονταν σε εκκρεμότητα και τώρα το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος-σύμφωνα με την υφυπουργό Αλεξάνδρα Σδούκου- αποφάσισε να τα ενεργοποιήσει.
Όπως προαναφέρθηκε το πρώτο πρόγραμμα αφορά την αντικατάσταση με αντλίες θερμότητας για κατοικίες, για επιχειρήσεις, σχολικά κτίρια νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς και ο δεύτερος σχετίζεται με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες σε επιχειρήσεις.
Οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων θα μπορούν να αυτονομηθούν από το κεντρικό σύστημα της πολυκατοικίας, με την εγκατάσταση του εν λόγω συστήματος το οποίο τοποθετείται στη βεράντα και συνδέεται με τα καλοριφέρ.
Οι αντλίες θερμότητας θεωρούνται ο πιο «πράσινος» και πιο οικονομικός τρόπος θέρμανσης, καθώς δίνουν τη μεγαλύτερη απόδοση, με τη μικρότερη χρήση ενέργειας. Μόλις το 25% της παραγόμενης θερμότητας αποδίδεται στην ηλεκτρική ενέργεια. Το υπόλοιπο 75% αφορά τη θερμική ενέργεια που αντλείται από το περιβάλλον.
Αν τοποθετηθεί υποδαπέδια, δίνει εξαιρετικές επιδόσεις και στην ψύξη.
Επίσης, αν συνδεθεί με μπόιλερ παρέχει ζεστό νερό χρήσης και επομένως καταργείται η χρήση θερμοσίφωνα, για όσους δεν έχουν ηλιακό θερμοσίφωνα.
Εντούτοις, βάσει των μέχρι τώρα σχεδιασμών, η επιδότηση αγοράς και εγκατάστασης αντλιών θερμότητας θα αφορά πόλεις όπου παρατηρείται αυξημένη χρήση τζακιών για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης όπως είναι τα Ιωάννινα και η Θεσσαλονίκη.
Ποια θα είναι η στόχευση των νέων προγραμμάτων «Εξοικονομώ»
Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί πως συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ως στόχο από το 2030 τα νεόδμητα ακίνητα να μη χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα για τη θέρμανση, ενώ η Ελλάδα στοχεύει στην αύξηση μέχρι τότε του ποσοστού των διαμερισμάτων που χρησιμοποιούν αντλίες θερμότητας από το 7% που είναι σήμερα σε 17% .
Μέσω των νέων κύκλων «Εξοικονομώ» θα επιδοτούνται παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας για νομίμως υφιστάμενα κτήρια σε όλη τη χώρα, που – έχουν καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ’ και:
- δεν έχουν κριθεί κατεδαφιστέα
- χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία
Τα νέα «Εξοικονομώ» θα στηρίζονται πολύ περισσότερο στο σύστημα των βαθμοημερών, που διασφαλίζει ότι οι επενδύσεις οι οποίες θα γίνουν θα είναι πιο αποδοτικές και από πλευράς κλιματικής απόδοσης και πραγματικής οικονομικής απόδοσης.