Στα 2,2 δισ. ευρώ ανήλθε ο προϋπολογισμός του έργου «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Αυξήθηκε έτσι κατά περίπου 850 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλύψει τόσο τις ανάγκες ενός τρίτου κύκλου κρατικών ενισχύσεων, εκείνου του 2023, με στόχο τη ενεργειακή θωράκιση, αλλά και νέα προγράμματα όπως τα φωτοβολταϊκά στη στέγη.
Το συνολικό ύψος του προγράμματος ανέρχεται πλέον σε 2,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,63 δισ. ευρώ προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), 365 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και τα υπόλοιπα 200 εκατ. ευρώ από άλλη πηγή, κατά πάσα πιθανότητα το ΕΣΠΑ. Το αρχικό χρηματοδοτικό σχήμα, πριν δηλαδή την αύξηση του προϋπολογισμού, αφορούσε σε 1,35 δισ. ευρώ εκ των οποίων 1,09 δισ. ευρώ προέρχονταν από το ΤΑΑ και 262 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ.
Με την αύξηση του προϋπολογισμού αναμένεται να καλυφθούν οι νέες αιτήσεις του Προγράμματος «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» για φέτος (Κύκλος 2023), οι ανάγκες του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» ύψους 200 εκατ. ευρώ, το Πρόγραμμα των ενεργειακών κοινοτήτων Δήμων για τα ενεργειακά φτωχά νοικοκυριά καθώς και αύξηση του προϋπολογισμού στις επιμέρους δαπάνες εγγυοδοσίας και επιδότησης επιτοκίου, όπως επίσης και την αύξηση των δαπανών διαχείρισης του ΔΕΔΔΗΕ.
Ειδικότερα, το τροποποιημένο Τεχνικό Δελτίο του έργου αφορά:
• στο φυσικό αντικείμενο του έργου προκειμένου να συμπεριληφθεί 4ος Κύκλος του Προγράμματος «Εξοικονομώ» για το 2023, καθώς και το Πρόγραμμα για τα Φωτοβολταϊκά στη Στέγη,
• στην αλλαγή του τίτλου των Υποέργων 2 και 8, καθώς και στο φυσικό αντικείμενο του Υποέργου 2,
• στην προσθήκη Υποέργων 10 έως 16 για τον 4ο κύκλο του «Εξοικονομώ» (σ.σ. αφορά στο 2023), τις δαπάνες εγγυοδοσίας και επιδότησης επιτοκίου, το Πρόγραμμα των ενεργειακών κοινοτήτων Δήμων για τα ενεργειακά φτωχά νοικοκυριά και το Πρόγραμμα για τα Φωτοβολταϊκά στη Στέγη, καθώς και τις αντίστοιχες δαπάνες διαχείρισης του ΔΕΔΔΗΕ,
• στην προσαρμογή του οικονομικού αντικειμένου των υποέργων 3 και 9 με βάση τα συνολικά ποσά των τριών Κύκλων του Προγράμματος Εξοικονομώ και τέλος
• στην αύξηση του οικονομικού αντικειμένου του έργου και την κάλυψη των αναγκών των νέων υποέργων, καθώς και για την κάλυψη των πρόσθετων πόρων που απαιτούνται για τα Υποέργα 3, και 9 έως 16.
Όλα δείχνουν ότι το συγκεκριμένο έργο προχωρά με ταχύρρυθμα και είναι ένα από τα βασικά εργαλεία δημιουργίας δαπανών στο ΤΑΑ. Αυτό φάνηκε και από την αύξηση του προϋπολογισμού, αλλά και από τις αναθεωρημένες προς τα επάνω δαπάνες του 2022. Έτσι ενώ αρχικά προβλέπονταν δαπάνες ύψους 455 εκατ. ευρώ μέσα στη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, τώρα εκτιμάται ότι ανήλθαν σε 830 εκατ. ευρώ.
Αυξημένες δαπάνες ακόμη προβλέπονται και για το 2024, αλλά και το 2025. Στην διετία που έρχεται προβλέπονται δαπάνες ύψους περίπου 920 εκατ. ευρώ, αντί 400 εκατ. ευρώ που προβλέπονταν αρχικά. Για εφέτος η νέα εκτίμηση δαπανών ανέρχεται σε 450 εκατ. ευρώ, από 487 εκατ. ευρώ που προέβλεπε η ενδεικτική κατανομή του προϋπολογισμού.