Προετοιμάζεται η δημιουργία του πλαισίου ευέλικτων συνδέσεων ΑΠΕ, με τον ΑΔΜΗΕ ήδη να επεξεργάζεται τη σχετική εισήγηση προς το ΥΠΕΝ και τη Ρυθμιστική Αρχή. Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η εκτίμηση του Διαχειριστή είναι πως η πρότασή του θα ολοκληρωθεί εντός του επόμενου διμήνου, ώστε να αποσταλεί στο υπουργείο και τη ΡΑΑΕΥ και να εκκινήσουν οι διαδικασίες για την ενεργοποίηση του πλαισίου, με την ενσωμάτωσή του μεταξύ άλλων στο ρυθμιστικό πλαίσιο.
Υπενθυμίζεται ότι η προσφορά ευέλικτων όρων σύνδεσης προβλέπεται από την αναθεώρηση της Οδηγίας 2019/944. Παράλληλα, πρόκειται για ένα εργαλείο το οποίο θα επιτρέψει τη βέλτιστη αξιοποίηση του συστήματος μεταφοράς, καθώς θα δώσει τη δυνατότητα για εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ σε μία γεωγραφική ζώνη, «προϋπολογίζοντας» επί της ουσίας τα έργα που προγραμματίζονται τοπικά από τον ΑΔΜΗΕ, για την αύξηση του διαθέσιμου ηλεκτρικού «χώρου».
Όπως είχε αναφέρει σε συνέδριο ο Σταύρος Παπαθανασίου, καθηγητής ΕΜΠ και επικεφαλής της Ομάδας Διοίκησης Έργου, αυτό σημαίνει πως, με το νέο καθεστώς πρόσβασης στο δίκτυο, οι υποψήφιοι νέοι σταθμοί δεν θα έχουν εγγύηση απορρόφησης για την πλήρη παραγωγή τους. Επομένως, ο Διαχειριστής θα μπορεί να επιβάλλει λειτουργικούς περιορισμούς. Αν ωστόσο οι περιορισμοί αυτοί ξεπεράσουν την εγγυημένη απορρόφηση, τότε θα προβλέπεται αποζημίωση των μονάδων ΑΠΕ.
Οι περιορισμοί θα αίρονται στην πορεία, με την αναβάθμιση του δικτύου. Ωστόσο, η λύση των ευέλικτων προσφορών σύνδεσης είναι πιθανό να εφαρμόζεται σαν μόνιμο μέτρο, αν αποδειχθεί ότι αυτή είναι πιο αποδοτική από τα έργα αναβάθμισης. Παράλληλα, το πλαίσιο θα δίνει τη δυνατότητα διαφοροποίησης της μέγιστης ισχύος έγχυσης σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Επίσης, θα εφαρμοστεί και στους σταθμούς αποθήκευσης.
Για την εκπόνηση της εισήγησης, ο Διαχειριστής προετοιμάζει τη μεθοδολογία που θα προσδιορίζει την εγγυημένη ισχύ απορρόφησης. Για αυτό τον προσδιορισμό, θα λαμβάνονται υπόψη τόσο τα εν λειτουργία έργα, όσο και οι μονάδες που έχουν ήδη λάβει Οριστικούς Όρους Σύνδεσης. Στην πράξη, από τη «δεξαμενή» των σταθμών που βρίσκονται εν αναμονή για όρους σύνδεσης, ο ΑΔΜΗΕ θα διενεργεί τη σχετική μελέτη για μία ομάδα κάθε φορά υποψήφιων έργων.
Στη προσφορά σύνδεσης για κάθε σταθμό της ομάδας, εκτός από την αρχικά εγγυημένη απορρόφηση, θα προβλέπεται το χρονοδιάγραμμα για την προοδευτική αύξηση αυτού του πλαφόν, σε συγχρονισμό με τα προγραμματισμένα έργα αναβάθμισης του ΕΣΜΗΕ. Αντίθετα, στις περιοχές όπου έχει κριθεί οικονομικά ασύμφορο να γίνει αναβάθμιση, στην προσφορά θα προβλέπεται πως η εξαρχής ισχύς εγγυημένης απορρόφησης θα είναι και το μόνιμο πλαφόν έγχυσης.
Όπως είναι φυσικό, με την υπογραφή των συμβάσεων σύνδεσης, τα έργα της ομάδας θα προστεθούν στο «πράσινο» χαρτοφυλάκιο που έχει λάβει ΟΠΣ. Επομένως, σε κάθε επόμενη ομάδα η αρχική εγγυημένη ισχύς απορρόφησης θα είναι και μικρότερη, καθώς θα λαμβάνεται υπόψη ένα μεγαλύτερο portfolio το οποίο έχει ήδη δεσμεύσει ηλεκτρικό «χώρο».
Αξίζει να σημειωθεί πως, αν και οι ευέλικτοι όροι σύνδεσης θα αποτελέσουν ένα εργαλείο για την όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση της διαθέσιμης δυναμικότητας, το εργαλείο αυτό θα έρθει σε μία συγκυρία όπου ο ηλεκτρικός «χώρος» που έχει δεσμευθεί ήδη ξεπερνά τόσο τους στόχους του ΕΣΕΚ για το 2030, όσο και την τότε προβλεπόμενη δυναμικότητα του συστήματος μεταφοράς. Επομένως, πρακτικά βρισκόμαστε προς των πυλών υπερδέσμευσης ηλεκτρικού «χώρου» (overbooking).
Αυτό σημαίνει πως η χρήση των ευέλικτων όρων σύνδεσης δεν είναι ένα αμιγώς τεχνοκρατικό θέμα. Αντίθετα, είναι άμεσα συνυφασμένο με το μέλλον των «πράσινων» επενδύσεων, καθώς και με τη στρατηγική της χώρας όσον αφορά το πώς θα προχωρήσει η ενεργειακή μετάβαση.