Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο αυξήθηκε και πάλι μετά από το νέο γύρο κυρώσεων που επιβλήθηκε στη Ρωσία το Σαββατοκύριακο, πυροδοτώντας την ανησυχία για τις ελλείψεις στο κλάδο ενέργειας.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης εκτινάχθηκαν έως και 36% τη Δευτέρα, καθώς τα δυτικά κράτη επιχειρούν με πιο αυστηρές κυρώσεις να πείσουν τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να αποσύρει τις δυνάμεις του από την Ουκρανία. Αν και οι αποφάσεις αποκλείουν την ενέργεια, υπάρχουν φόβοι ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες και ότι η Ρωσία μπορεί να περάσει στην αντεπίθεση.
Η Ευρώπη βασίζεται στη Ρωσία για το ένα τρίτο περίπου του φυσικού της αερίου, με πολλές από αυτές τις αποστολές να ρέουν μέσω αγωγών που διασχίζουν την Ουκρανία.
Οποιαδήποτε διακοπή σε αυτές τις ροές θα μπορούσε να περιορίσει την ικανότητα της Ευρώπης να παράγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να καλύψει τη ζήτηση, αναγκάζοντας τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, από τα μεταλλουργεία έως τους κατασκευαστές λιπασμάτων, να επιβραδύνουν ή και να σταματήσουν την παραγωγή.
«Οι πρόσθετες κυρώσεις ενδέχεται να προκαλέσουν αντίποινα από τη Ρωσία, η οποία θα μπορούσε να μειώσει τις εισαγωγές ενέργειας στη Δυτική Ευρώπη», δήλωσε σε έκθεσή του ο Neil Shearing, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics.
Οι κυρώσεις θα «μειώσουν ουσιαστικά» την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας να πουλά ξένα περιουσιακά στοιχεία για να στηρίξει το ρούβλι, είπε ο Shearing. Θα περιορίσει επίσης την ικανότητα των ρωσικών εταιρειών να εξυπηρετούν υποχρεώσεις που εκφράζονται σε forex.
Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου σκαρφάλωσαν στα 128 ευρώ την μεγαβατώρα, πριν περιορίσουν την άνοδο του στο 15%, στα 109 ευρώ στο Άμστερνταμ. Η γερμανική ισχύς για το επόμενο έτος, που αποτελεί ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, ενισχύθηκε έως και 13% στα 165 ευρώ την μεγαβατώρα.
Οι ανησυχίες για επιβράδυνση της βιομηχανικής δραστηριότητας οδήγησαν τις τιμές του άνθρακα σε πτώση έως και 9,1% στα 80,12 ευρώ ανά μετρικό τόνο.
Αξιωματούχοι από το Κίεβο σχεδιάζουν να συναντηθούν με Ρώσους ομολόγους αργότερα τη Δευτέρα, παρόλο που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι εξέφρασε τον σκεπτικισμό για το κατά πόσο οι συνομιλίες κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία θα φέρουν αποτελέσματα.