Η ενέργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και η απεξάρτηση της Γηραιάς Ηπείρου από τα ορυκτά καύσιμα αποτελεί ύψιστη προτεταιότητα των 27 κρατών – μελών.
Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη διασφάλιση κι άλλων εναλλακτικών πηγών ενέργειας προς την Ε.Ε. πέραν εκείνων του φυσικού αερίου (μέσα από τα έργα FSRU υπεράκτια της Θράκης και των νένων αγωγών με τις βαλκανικές χώρες).
Ηλεκτρικές λεωφόροι
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής με την Ελλάδα. Σκοπός μέσα από τα υποβρύχια καλώδια είναι η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από τις πλούσιες ΑΠΕ της Αιγύπτου και του Ισραήλ στη χώρα μας και μέσα από ισχυρά δίκτυα μεταφοράς το πράσινο και φθηνό ρεύμα να περνά στις χώρες της Βαλκανικής αλλά και εκείνες της Κεντρικής Ευρώπης.
Πριν από μήνες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ παρουσίασε πρόταση για τη μεταφορά πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι την Αυστρία και τη Γερμανία.
Κάτι που προϋποθέτει τη στενή συνεργασία των Διαχειριστών της Ευρώπης, μεταξύ αυτών της Ελλάδας και εκείνων των προαναφερόμενων χωρών. Η συγκεκριμένη λεωφόρος… είχε δύο εναλλακτικές διαδρομές είτε μέσω των δυτικών Βαλκανίων είτε υποθαλάσσια από την Αδριατική.
Ο Μητσοτάκης
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloiomberg, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει στη Σύνοδο Κορυφής ένα σχέδιο για την αναμόρφωση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό να μπουν τα θεμέλια για την μαζικότερη παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ και τη μεταφορά των ποσοτήτων μέχρι και την Κεντρική Ευρώπη.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η χώρα μας θέλει να ενισχύσει τους λεγόμενους διαδρόμους βορρά-νότου, ώστε οι περιοχές με υψηλά επίπεδα παραγωγής αιολικής ενέργειας να συνδέονται καλύτερα με αυτές που παράγουν ηλιακή ηλεκτρική ενέργεια. Ο κ. Μητσοτάκης, θα υποβάλει την πρόταση στους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της 23ης και 24ης Μαρτίου σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Το σχετικό έγγραφο που έχει στη διάθεση του το Bloomberg και προέρχεται από την ελληνική πλευρά, αναφέρει: «Είναι επιτακτική ανάγκη να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για την επέκταση και την ενίσχυση του ηλεκτρικού δικτύου της Ευρώπης.Οι επενδύσεις σε δίκτυα είναι χαμηλότερες από ό,τι χρειάζεται για ένα ενεργειακό σύστημα καθαρού μηδενισμού».
Το ελληνικό non-paper, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ζητά επίσης καλύτερες διασυνδέσεις στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου η ηλιακή και η αιολική παραγωγή εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με τον άνθρακα, μαζί με μια ταχύτερη διαδικασία αδειοδότησης και μια «ευρωπαϊκή διευκόλυνση δικτύου» για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης βελτιώσεων του δικτύου.