Ο όμιλος Κοπελούζου επιταχύνει τις διαδικασίες για την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου, με στόχο την έναρξη λειτουργίας το 2030.
Το έργο, συνολικού κόστους 4,2 δισ. ευρώ, έχει προσελκύσει σημαντικό ενδιαφέρον από ευρωπαϊκές τράπεζες για χρηματοδότηση, σύμφωνα με δηλώσεις του Ιωάννη Καρύδα, διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου για τις ΑΠΕ.
Χαρακτηριστικά του Έργου
Η διασύνδεση θα αποτελείται από τέσσερα καλώδια μήκους περίπου 1.000 χιλιομέτρων, τα οποία θα μεταφέρουν ηλεκτρική ενέργεια από χαρτοφυλάκιο 9,5 γιγαβάτ αιολικών και ηλιακών έργων στην Αίγυπτο. Η ενέργεια θα κατανέμεται σε τρία μέρη:
- Ένα τρίτο θα κατευθύνεται στην ελληνική βιομηχανία.
- Ένα τρίτο θα εξάγεται στη Βουλγαρία, την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
- Το υπόλοιπο θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή καυσίμων όπως υδρογόνο και πράσινη μεθανόλη.
Το έργο έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει 4,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.
Χρηματοδότηση και Συνεργασίες
Το GREGY έχει ενταχθεί στα ενεργειακά έργα κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ, εξασφαλίζοντας επιλεξιμότητα για επιχορήγηση έως 50% του κόστους κατασκευής. Παράλληλα, η ανάπτυξη των αιολικών και ηλιακών πάρκων στην Αίγυπτο θα απαιτήσει επενδύσεις ύψους 8 δισ. ευρώ, με στόχο τη δημιουργία διεθνούς κοινοπραξίας εταιρειών.
Ήδη, έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με την Infinity Power, κοινοπραξία μεταξύ της Infinity της Αιγύπτου και της Masdar από το Άμπου Ντάμπι.
Ενεργειακή Πύλη της Ευρώπης
Το έργο ενισχύει τη στρατηγική θέση της Ελλάδας ως ενεργειακής πύλης της Ευρώπης, προσφέροντας εναλλακτική πρόσβαση σε πράσινη ενέργεια και μειώνοντας την εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο.