Την ώρα που ο κόσμος έρχεται αντιμέτωπος με νέες ασύμμετρες απειλές, μια ελληνική startup η Lambda Automata έρχεται να παρουσιάσει λύσεις υψηλής τεχνολογίας στους τομείς της πολιτικής προστασίας και άμυνας.
Η Lambda Automata, από το 2021, δημιουργεί συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για πολιτική προστασία, άμυνα και ασφάλεια κρίσιμων υποδομών. Η ομάδα της, η οποία έχει εμπειρία από οργανισμούς όπως Apple, Palantir, και η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, αναπτύσσει ένα εύρος τεχνολογιών software και hardware που παρέχουν κρίσιμες πληροφορίες από το πεδίο σε πραγματικό χρόνο. Τα συστήματα τους που έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία,
Υποστηρίζουν τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος πληροφόρησης με αυτοματοποιημένες διαδικασίες επιτήρησης, εντοπισμού πιθανών απειλών και αναγνώρισης.
Η επιβράβευση σε αυτό το έργο είναι η ανακοίνωση πριν μερικές ημέρες της χρηματοδότησης της ελληνικής εταιρείας ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ από την βρετανική Air Street Capital, με συμμετοχή του υφιστάμενου επενδυτή Marathon Venture Capital, επίσης της ισπανικής 201 Ventures και της γαλλικής HCVC, καθώς και ιδιωτών επενδυτών. Η χρηματοδότηση θα αξιοποιηθεί για να ικανοποιήσει την αυξανόμενη ζήτηση από κυβερνητικούς φορείς και να επεκτείνει τις λειτουργίες των προϊόντων της.
Ο Δημήτριος Κώττας, ιδρυτής & CEO της Lambda Automata δήλωσε: «Η βιομηχανία της πολιτικής προστασίας και άμυνας στην Ευρώπη, η οποία στο παρελθόν δημιούργησε εντυπωσιακά επιτεύγματα όπως το Concorde, παραμένει ουραγός των πρόσφατων τεχνολογικών εξελίξεων. Ο εκσυγχρονισμός της κρίνεται πιο σημαντικός από ποτέ, σε μια περίοδο που αναδεικνύεται η ύπαρξη νέων απειλών για τις Ευρωπαϊκές δημοκρατίες και τους συμμάχους της. Σημαντικό ρόλο σε αυτόν θα έχει αναμφίβολα η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και των μηχανικών πολύ υψηλού επιπέδου που διαθέτει η Ευρώπη».
Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία που έχει αναπτύξει η εταιρεία με όνομα Lambda Autonomous Surveillance Node (L-ASN), γίνεται δυνατή η αναβάθμιση οποιασδήποτε κάμερας με σύνδεση στο δίκτυο με τη δυνατότητα εντοπισμού με ακρίβεια και παρακολούθηση της θέσης ανθρώπων, οχημάτων, σκαφών, καθώς και στηλών καπνού για γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη αναγνώριση πιθανών απειλών.
Στην L-ASN είναι βασισμένο και το πρώτο προϊόν της Lambda Automata με ονομασία Lambda Autonomous Surveillance Tower (L-AST). Πρόκειται για πύργους επιτήρησης οι οποίοι λειτουργούν με πλήρη αυτονομία και μπορούν να εγκατασταθούν σε απομακρυσμένα σημεία και να λειτουργούν συνδυαστικά μεταξύ τους, ως ένας αυτόνομος στόλος με ελάχιστες ανάγκες συντήρησης. Οι εφαρμογές τους εκτείνονται από τον εντοπισμό πυρκαγιών και τη δασοπροστασία μέχρι την επιτήρηση των συνόρων και απομακρυσμένων σημείων, μεταξύ άλλων. Τα L-ASTs έχουν ήδη εγκατασταθεί σε αρκετά σημεία για εντοπισμό πυρκαγιών ενώ υπάρχει ενδιαφέρον για άλλες εφαρμογές όπως η επιτήρηση ακτών από έναν κυβερνητικό πελάτη εντός της ΕΕ.
Μάλιστα οι αυτόνομοι πύργοι επιτήρησης της Lambda Automata, είναι ήδη εγκατεστημένοι σε πέντε δυσπρόσιτα σημεία στη βόρεια Ελλάδα, με αποστολή τον έγκαιρο εντοπισμό πυρκαγιών. Το σύστημα σαρώνει μια γεωγραφική περιοχή ενδιαφέροντος, και όταν εντοπίσει κάποια πιθανή απειλή, εν προκειμένω μία στήλη καπνού, εξάγει τις συντεταγμένες της, δημιουργεί μία περίληψη του συμβάντος, και ενημερώνει την αντίστοιχη υπηρεσία, με ένα ηλεκτρονικό μήνυμα.
Ο Nathan Benaich, εταίρος της Air Street Capital δήλωσε: «Η ομάδα της Lambda Automata συμβάλλει στη ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Αυτονομίας, συνδυάζοντας τεχνική αριστεία και πραγματική αφοσίωση στην αποστολή τους. Είμαστε περήφανοι να τους υποστηρίζουμε καθώς δημιουργούν την επόμενη μεγάλη Ευρωπαϊκή εταιρεία πολιτικής προστασίας και άμυνας».
Πώς ήλθε, όμως, η ιδέα για τη δημιουργία μιας startup με αυτό το αντικείμενο; Όπως είχε πει στο BD, ο CEO της εταιρείας κ. Δημ. Κώττας, η ασφάλεια και η ευημερία μας σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται από τις δυνατότητες αποτροπής τόσο της Ελλάδας όσο και των συμμάχων της.
«Δυστυχώς, αυτή στιγμή αναθεωρητικές δυνάμεις στην περιοχή μας αλλά και διεθνώς παράγουν σε μαζική, βιομηχανική κλίμακα οπλισμένα μη-επανδρωμένα συστήματα, χωρίς ηθικούς φραγμούς στη χρήση νέων τεχνολογιών με επιθετικό τρόπο. Γι’ αυτό τον λόγο είναι κρίσιμο να επιταχύνουμε την αναβάθμιση των αποτρεπτικών μας ικανοτήτων. Κρίσιμο για να το πετύχουμε αυτό, χωρίς απαγορευτικό κόστος, και ενώ βρισκόμαστε σε δημογραφικά μειονεκτική θέση, είναι η χρήση νέων τεχνολογιών λογισμικού, τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής, για ανάπτυξη και παραγωγή σε μεγάλους αριθμούς, εγχώριων και συμμαχικών προϊόντων άμυνας, υψηλής αποτελεσματικότητας, αξιοπιστίας και χαμηλού κόστους» επισήμανε.
Αυτό το σύστημα που σε πολλούς μπορεί να ακούγεται ιδιαίτερα πολύπλοκο έχει ένα βασικό πλεονέκτημα, που είναι η χρήση εμπορικών υλικών και η δυνατότητα εγκατάστασης του χωρίς υπάρχουσες υποδομές, ώστε να είναι δυνατή η εγκατάσταση του σε μαζική κλίμακα. «Δίνουμε έτσι τη δυνατότητα για πυκνά δίκτυα παρατήρησης, σε κρίσιμες και απομακρυσμένες περιοχές, με λογικό κόστος και χρόνο. Για παράδειγμα θα μπορούσαμε να επιτηρούμε όλη την ακτογραμμή ενός νησιού ή όλο το μήκος των χερσαίων συνόρων μας» είπε ο κ. Κώττας.
«Πριν δύο χρόνια εμπιστευτήκαμε τον Δημήτρη Κώττα και την ομάδα του στην αποστολή τους να δημιουργήσουν μια νέα εταιρεία άμυνας στην Ευρώπη. Σε μικρό διάστημα και ελάχιστους πόρους χάρη στο υψηλό αίσθημα αποστολής κατάφεραν να φτιάξουν το πρώτο τους προϊόν και να το δοκιμάσουν σε ρεαλιστικές συνθήκες. Η σύνθεση των νέων επενδυτών στη Lambda Automata – συγκεκριμένα επενδυτές από Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία και Ελλάδα – μαρτυρά τις πανευρωπαϊκές φιλοδοξίες της εταιρείας. Είμαστε σίγουροι ότι η Lambda Automata θα οδηγήσει στον εκσυγχρονισμό του ευρωπαϊκού και συμμαχικού δόγματος ασφαλείας», πρόσθεσε ο Πάνος Παπαδόπουλος, εταίρος της Marathon Venture Capital.
Σε συνέχεια της νέας επένδυσης των 6 εκατομμυρίων ευρώ, η Lambda Automata πρόκειται να μεγαλώσει σημαντικά την ομάδα της σε Αθήνα και Λονδίνο, για την περαιτέρω ανάπτυξη των προϊόντων της και την ικανοποίηση της αυξανόμενης ζήτησής τους.