Ο διευθύνων σύμβουλος της Hitachi Energy εξηγεί στο The Big Question γιατί η Ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσμος πρέπει να επενδύσουν επειγόντως στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να αυξήσει τις επενδύσεις στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειάς της για να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ενεργειακές απαιτήσεις και να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους, προειδοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της Hitachi Energy, Andreas Schierenbeck.
Μιλώντας στην εκπομπή The Big Question με την Angela Barnes του Euronews, ο Schierenbeck περιέγραψε συνοπτικά την επιτακτική ανάγκη για επέκταση των υποδομών, τονίζοντας ότι οι ξεπερασμένοι κανονισμοί και οι αργές διαδικασίες αδειοδότησης εμποδίζουν την πρόοδο.
«Βρισκόμαστε ξαφνικά σε μια κατάσταση όπου χρειαζόμαστε πολύ πιο πολλή ηλεκτρική ενέργεια από ό,τι πιστεύαμε», δήλωσε ο Schierenbeck.
«Καθώς μπήκαμε σε αυτή την κατάσταση λίγο απροετοίμαστοι… τώρα αγωνιζόμαστε να καλύψουμε τις ανάγκες. Απαιτείται προσθήκη περισσότερων περιουσιακών στοιχείων παραγωγής… προσθήκη περισσότερου δικτύου. Υπάρχει κενό.»
500 GW ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές είναι στάσιμα λόγω των περιορισμών του δικτύου
Μια από τις πιο δύσκολες προκλήσεις, σύμφωνα με τον Schierenbeck, είναι ότι στην Ευρώπη δυναμικότητα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πάνω από 500 γιγαβάτ (GW) είναι έτοιμη για σύνδεση, αλλά παραμένει σε αδράνεια επειδή δεν υπάρχουν οι υποδομές του δικτύου. Για να το δούμε αυτό στις σωστές του διαστάσεις, 500 GW είναι αρκετή ενέργεια για την τροφοδοσία 50 δισεκατομμυρίων λαμπτήρων LED ή για τη φόρτιση περίπου 45 εκατομμυρίων συμβατικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Αυτό το εμπόδιο απειλεί την ικανότητα της Ευρώπης να μεταβεί σε καθαρότερες πηγές ενέργειας και να επιτύχει τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού έως το 2030.
Ο Schierenbeck παρομοίασε την ενεργειακή στροφή με την άνοδο του διαδικτύου τη δεκαετία του ’90, δηλώνοντας ότι οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις πρέπει να κινηθούν ταχύτερα για την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών.
Κανονισμοί που έχουν σχεδιαστεί για την αποτροπή των υπερβολικών δαπανών παρακωλύουν την πρόοδο
Ένα βασικό εμπόδιο, εξήγησε, είναι ότι οι ισχύοντες κανονισμοί σχεδιάστηκαν για να αποτρέπουν τις περιττές δημόσιες δαπάνες και όχι για να επιτρέψουν την ταχεία επέκταση του δικτύου. Ενώ η προσέγγιση αυτή είχε νόημα στο παρελθόν, τώρα εμποδίζει την προσαρμογή του ενεργειακού τομέα στις επείγουσες αλλαγές της ζήτησης.
Ο Schierenbeck αποκάλυψε ότι, ενώ τα έργα επέκτασης του δικτύου διαρκούν συνήθως επτά έως οκτώ έτη, μόνο δύο έως τρία έτη δαπανώνται για την κατασκευή — ο υπόλοιπος χρόνος χάνεται σε μακρές διαδικασίες αδειοδότησης και έγκρισης.
«Οι κανονισμοί έγιναν για εξοικονόμηση χρήματος πολιτών, όχι για υπερ-επενδύσεις», δήλωσε ο Schierenbeck.
«Αλλά τώρα πρέπει να αλλάξουμε. Το κόστος του να μην κάνεις τίποτα ή να μην είσαι αρκετά γρήγορος είναι υψηλότερο από το κόστος της επένδυσης τώρα.»
Η ανάγκη για άνευ προηγουμένου συνεργασία
Για να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια, ο Schierenbeck ζήτησε μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και ρυθμιστικών αρχών. Τόνισε ότι οι φορείς χάραξης πολιτικής πρέπει να αναγνωρίσουν τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης και να συνεργαστούν με τους ηγέτες της βιομηχανίας για την επιτάχυνση των επενδύσεων και την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων.
Ο Schierenbeck ανέφερε ένα παράδειγμα από την εμπειρία του στη Γερμανία, όπου ένας αγωγός αερίου υψηλής πίεσης που αρχικά προβλεπόταν να κατασκευαστεί σε πέντε έως επτά έτη κατασκευάστηκε τελικά σε μόλις εννέα μήνες λόγω της ρυθμιστικής ευελιξίας.
«Βλέπετε τις δυνατότητες που έχουμε, αν κάνετε τα σωστά πράγματα.»
Στην Hitachi Energy, η εταιρεία εργάζεται ενεργά για την επέκταση της παραγωγικής ικανότητας, την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών δικτύου και την ενθάρρυνση συνεργασιών που μπορούν να επιταχύνουν τη μετάβαση.
Πέρυσι, ανακοίνωσε επένδυση άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ (περίπου 32 εκατομμυρίων δολαρίων) για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό της μονάδας κατασκευής μετασχηματιστών ισχύος της στο Bad Honnef της Γερμανίας. Το έργο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026, θα δημιουργήσει έως και 100 νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή και θα ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για μετασχηματιστές για υποστήριξη της μετάβασης της Ευρώπης στην καθαρή ενέργεια.
Φέτος, ανακοίνωσε επίσης σχέδια επέκτασης και αύξησης του εργατικού δυναμικού στο εργοστάσιο σύνθετων εξαρτημάτων της στο Piteå της Σουηδίας.
«Η επένδυση αυτή ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη ζήτηση για εξοπλισμό μετάδοσης ισχύος παγκοσμίως, η οποία οφείλεται στην ενεργειακή μετάβαση», αναφέρει μια ανακοίνωση της εταιρείας στον ιστότοπό της.
Τι θα συμβεί εάν η Ευρώπη δεν δράσει;
Εάν η Ευρώπη καθυστερήσει κρίσιμες επενδύσεις σε δίκτυα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι σοβαρές, θέτοντας σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια, την οικονομική σταθερότητα και τις δεσμεύσεις για το κλίμα. Ωστόσο, ο Schierenbeck παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξος, πιστεύοντας πως η καινοτομία και οι ρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις ακόμα μπορούν να επιτρέψουν την ενεργειακή μετάβαση — αν γίνουν τώρα τα σωστά βήματα.
«Θα προσαρμοστούμε, θα βρούμε λύσεις», ανέφερε.
Καθώς το παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο μεταβάλλεται με ταχείς ρυθμούς, η ικανότητα της Ευρώπης να εκσυγχρονίσει το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειάς της θα καθορίσει εάν θα μπορέσει να ηγηθεί της επανάστασης της καθαρής ενέργειας ή εάν θα μείνει πίσω στον αγώνα για ένα βιώσιμο μέλλον.
Το The Big Question είναι μια σειρά από το Euronews Business όπου συζητάμε με ηγέτες και ειδικούς διαφόρων κλάδων για μερικά από τα πιο σημαντικά θέματα της σημερινής ατζέντας.
Παρακολουθήστε το παραπάνω βίντεο για ολόκληρη τη συζήτηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Hitachi Energy, Andreas Schierenbeck.
Μοντέρ • Nicolas Coquet