Τα 5,16 χιλιόμετρα υπόγειας χάραξης, με την μορφή του cut and cover, που ήρθε στην Πάτρα και παρουσίασε ο υπουργός υποδομών Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού συνεδρίου στην Αχάια Κλάους, είναι γεγονός ότι αιφνιδίασαν πολλούς.

Το σχέδιο που παρουσίασε ο Κώστας Καραμανλής αναφέρεται σε μία υπογειοποίηση με την μορφή cut and cover (αυτή που ζητούν και οι κάτοικοι της Πάτρας), μόνο που αντί για το Ρίο θα ξεκινάει λίγο πριν από την Κανελλοπούλου και θα καταλήγει αρχικά στον σταθμό του Αγίου Διονυσίου και στη συνέχεια στον Άγιο Ανδρέα.

Σύμφωνα με πηγές η πρόταση αυτή ενδέχεται να σπάσει το μέτωπο της Πάτρας που από την αρχή ζητούσε την υπόγεια χάραξη, τονίζοντας ότι η επιφανειακή θα ήταν ότι χειρότερο για την παράκτια γραμμή της πόλης.

Είναι μία πρόταση που έρχεται για να ταυτιστεί με την αντίστοιχη πρόταση του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, δικαιώνοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό τον τεχνικό φορέα, ενώ είναι σχεδόν ίδια και με την αρχική πρόταση που είχε υποβάλει ο πρώην υπουργός υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.

Μόνο που τότε η Πάτρα είχε απορρίψει την πρόταση του κ. Σπίρτζη, ο οποίος επανήλθε με μία καλύτερη που αναφερόταν στην πλήρη υπογειοποίηση του τρένου, με αφετηρία το Ρίο και τον Καστελλόκαμπο.

Η πρόταση Καραμανλή για την έλευση του τρένου - Ποιους αιφνιδίασε και ποιους δικαιώνει (video)

Εδώ θα πρέπει να εξηγήσουμε κάτι που αφορά τον τεχνικό τομέα. Όταν μιλάμε για πλήρη υπογειοποίηση του τρένου αναφερόμαστε σε δύο τρόπους: Στην βύθιση της γραμμής (δηλαδή στην μορφή cat and cover) και στο υπόγειο μετρό.

Μετρό η Πάτρα είναι ξεκάθαρο ότι δεν χρειάζεται και άλλωστε καμία από τις πλευρές, αλλά και τους εμπλεκόμενους φορείς, δεν αναφέρθηκε σε αυτό. Όλοι για cut and cover μιλούν.

Το ζήτημα και το μήλο της έριδος είναι από που θα ξεκινάει αυτή η μορφή υπογειοποίησης και κατά πόσο θα είναι συνεχόμενη. Ο υπουργός αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε μία συνεχόμενη υπογειοποιημένη γραμμή λίγο πριν από την Κανελλοπούλου. Η Πάτρα ζητάει συνεχόμενη υπόγεια γραμμή (cut and cover) από το Ρίο.

Και να μην ξεχάσουμε: Υπάρχει και μία τρίτη κατηγορία για την έλευση του σύγχρονου τρένου που επιμένει στην πλήρη επιφανειακή χάραξη και που αποτελείται κυρίως από σιδηροδρομικούς – μηχανικούς.

Η κατηγορία αυτή που αιφνιδιάστηκε από την πρόταση Καραμανλή με έναν διαφορετικό τρόπο όμως από την άλλη (τους υπέρμαχους της υπόγειας χάραξης), θεωρεί ότι το cut and cover δεν υπάρχει πουθενά στα παγκόσμια σιδηροδρομικά δρώμενα και ότι θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Πάτρα, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Ας δούμε την πρόταση Καραμανλή για την έλευση του σύγχρονου τρένου μέσα από ένα βίντεο: 

Το τρένο στην Πάτρα – Η ανακοίνωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο Regional Growth Conference 2020