«Έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από τότε που η εταιρεία μας ξεκίνησε την προσπάθεια, που εξελίχθηκε σε περιπέτεια, προκειμένου να υλοποιήσει επένδυση περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ στον τουρισμό της χώρας, με τη δημιουργία ενός πολυτελούς ξενοδοχείου επί της οδού Μισαραλιώτου στην Αθήνα, που θα δημιουργήσει περισσότερες από 200 θέσεις εργασίας μετά την ολοκλήρωσή της και πολύ περισσότερες στο στάδιο της κατασκευής.
Ο όμιλος στον οποίο ανήκει η εταιρεία μας έχει ήδη δρομολογήσει και άλλες επενδύσεις, μεταξύ των οποίων η κατασκευή τεσσάρων ξενοδοχείων στα Δωδεκάνησα, οι οποίες θα πρέπει να επανεξεταστούν, αφού, όπως φαίνεται, το ελληνικό κράτος δεν παρέχει τα εχέγγυα για την ασφαλή ανάπτυξή τους” αναφέρει σε ανακοίνωσή της η VASACO ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ, για το υπό ανέγερση ξενοδοχείο στην περιοχή Μακρυγιάννη, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον επανακαθορισμό των όρων δόμησης στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Ακρόπολη.
Σημειώνεται ότι την Πέμπτη, κατατέθηκε η εισήγηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που αφορά στα ύψη των κτιρίων στην περιοχή. Η εισήγηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς το ΚΕΣΥΠΟΘΑ είναι το επιτρεπόμενο ύψος να μειωθεί στα 21 μέτρα, δηλαδή κατά τρεις όροφους ή και περισσότερο, με εξαίρεση μια ζώνη κατά μήκος της Λεωφόρου Συγγρού, στην οποία το επιτρεπόμενο ύψος πάλι μειώνεται στα 24 μέτρα. Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, με τη σημερινή νομοθεσία τα ύψη των κτιρίων μπορούν να φθάσουν μέχρι τα 32 ή και περισσότερα μέτρα. Ήδη, υπάρχουν κτήρια που φθάνουν τα 25, 27 ή και 32 μέτρα.
“Ακολουθήσαμε ευλαβικά όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, με σεβασμό στην κείμενη νομοθεσία δόμησης, την οποία είχαμε μελετήσει σχολαστικά πριν από όποια κίνησή μας και έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στην απόφαση για την επένδυσή μας. Έτσι, προχωρήσαμε στην αγορά του ακινήτου και την έκδοση των απαιτούμενων αδειών από το ΚΑΣ, το Υπουργείο Πολιτισμού και την Υπηρεσία Δόμησης.
Έως σήμερα, οι εργασίες για την ανέγερση του ξενοδοχείου δεν έχουν ξεκινήσει και αυτό, όχι με δική μας ευθύνη αλλά λόγω της πολύμηνης παλινωδίας και της ανάκλησης των αδειών που είχαν εκδοθεί από τις αρμόδιες αρχές του Ελληνικού κράτους. Ανάκληση που δεν έγινε γιατί υπήρξε κάποια παρατυπία ή λάθος από την πλευρά μας, αλλά απλά γιατί οι αρμόδιες αρχές άλλαξαν γνώμη! Και γιατί άλλαξαν γνώμη οι ίδιοι άνθρωποι, οι ίδιες υπηρεσίες, τα ίδια συμβούλια με την ίδια σύνθεση, στα καλά καθούμενα, μέσα σε λίγες εβδομάδες, χωρίς να έχει προκύψει κανένα, μα απολύτως κανένα στοιχείο που να δικαιολογεί, έστω και προσχηματικά, αυτήν την στροφή 180 μοιρών;
Μελέτησε κανείς στα σοβαρά, ή, έστω, ενημερώθηκε με κάποια λεπτομέρεια, σχετικά με το ότι η επένδυσή μας δεν θίγει, ούτε κατ΄ ελάχιστο, το μνημείο της Ακρόπολης; Ότι δεν σχεδιάζουμε την κατασκευή του υψηλότερου κτιρίου στην περιοχή, όπου από χρόνια υπάρχουν άλλα, ίδιου ύψους ή πολύ υψηλότερα κατά 2 και 3 ορόφους, τα οποία μια χαρά αδειοδοτήθηκαν και για τα οποία “δεν κουνήθηκε φύλλο”; Έχει τελικά αξία η πραγματικότητα ή όλα γίνονται για τις εντυπώσεις ή, ποιος ξέρει, για ποιον άλλο λόγο ; Δεν έχει κανένας το θάρρος να αναδείξει το μέγεθος της παραπληροφόρησης; Αυτή είναι η πολυδιαφημιζόμενη πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων του Ελληνικού κράτους;
Πριν από λίγες ημέρες, ακούσαμε δηλώσεις για το γκρέμισμα δύο ορόφων σε υφιστάμενο δεκαόροφο ξενοδοχείο, για να φτάσει κοντά στα 30 μέτρα. Στη συνέχεια ακούμε για εισηγήσεις για όριο ύψους τα 21 και 27 μέτρα. Και είναι λογικό να αναρωτιόμαστε: Τελικά, σε ποιο ύψος υπάγεται η επένδυσή μας που βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο – σε σχέση με την Ακρόπολη – από το δεκαόροφο ξενοδοχείο και πίσω από τη Λεωφόρο Συγγρού; Θα ισχύσουν διαφορετικοί όροι δόμησης ειδικά για το δικό μας οικόπεδο; Έχει εξετάσει κανένας αν και πόσα αδόμητα οικόπεδα υπάρχουν στην περιοχή; Γιατί φαίνεται ότι όλη η φασαρία έχει γίνει μόνο για τη δική μας επένδυση” σημειώνει η VASACO στην απάντησή της.
“Η εταιρεία μας είναι ξεκάθαρη και μένει μακριά από κάθε πολιτική σκοπιμότητα ή ιδεοληψία. Πρόθεσή μας είναι να δημιουργήσουμε μία υγιή τουριστική επιχείρηση που δεν θα κρύβει το μνημείο της Ακρόπολης.
Παρά τις εξαγγελίες των κυβερνήσεων για την προσέλκυση υγιών επενδύσεων, δεν μίλησε ποτέ και κανένας μαζί μας. Συρόμαστε σε ορισμένα ΜΜΕ ως έποικοι ή ως κάποιοι που ήρθαμε να “κρύψουμε” την Ακρόπολη. Δεν επιβάλαμε την επένδυση, αδειοδοτηθήκαμε από το ελληνικό κράτος να την προχωρήσουμε και είμαστε θύματα των παλινωδιών του.
Ζητούμε δημόσια και όχι σε κλειστά γραφεία, να επικρατήσει η λογική και να απαντηθούν τα σαφή και αυτονόητα ερωτήματά μας: Ποια δεδομένα πρέπει να λαμβάνει υπόψη ένας επενδυτής για να γνωρίζει αν τελικά μπορεί να υλοποιήσει μία επένδυση που δημιουργεί περισσότερες από 200 θέσεις εργασίας και τονώνει την αγορά; Πόσο καιρό πρέπει να περιμένει;
H πολυαναμενόμενη πολιτική προώθησης επενδύσεων τελικά συνίσταται στην ακύρωση νόμιμα αδειοδοτημένων επενδύσεων και στην αποζημίωση των επενδυτών με τα χρήματα του ελληνικού δημοσίου; Αν το ελληνικό κράτος δεν θέλει επενδύσεις, ας το ανακοινώσει πλέον επίσημα” καταλήγει η εταιρεία στην ανακοίνωση.