Του Χάρη Φλουδόπουλου
Νέα δεδομένα δημιούργησε για τη θέρμανση η πτώση της διεθνούς τιμής του φυσικού αερίου, η οποία έχει συμπαρασύρει και τη λιανική τιμή πώλησης του καυσίμου. Έτσι, ενώ στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης και των ακραίων τιμών του αερίου, το κόστος του καυσίμου είχε εξισωθεί με το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης, πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει και το φυσικό αέριο εμφανίζεται σημαντικά οικονομικότερο σε σύγκριση με τον βασικό ανταγωνιστή του, δηλαδή το πετρέλαιο θέρμανσης.
Υπενθυμίζεται ότι η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου είχε φτάσει το 2022 να ξεπερνά τα 300 ευρώ/MWh, ενώ σήμερα έχει υποχωρήσει στα 23 ευρώ/MWh τιμή που συνιστά χαμηλό 2ετίας.
Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τις λιανικές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης και του φυσικού αερίου, σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε η Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, στο δίμηνο Ιανουαρίου Φεβρουαρίου 2024, τα κόστη των δύο καυσίμων διαμορφώθηκαν ως εξής:
Τον Ιανουάριο το πετρέλαιο θέρμανσης είχε κόστος 1,28 ευρώ το λίτρο (σύμφωνα με τα εβδομαδιαία δελτία τιμών του παρατηρητηρίου υγρών καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης), ενώ το φυσικό αέριο είχε κόστος 0,071 ευρώ/KWh. Κάνοντας την αναγωγή του πετρελαίου στο ενεργειακό ισοδύναμο του λίτρου σε KWh η εξοικονόμηση για τον Ιανουάριο έφτανε το 41% για το φυσικό αέριο.
Τον Φεβρουάριο η εικόνα βελτιώνεται ακόμη περισσότερο για το φυσικό αέριο. Συγκεκριμένα, το πετρέλαιο θέρμανσης παρουσίασε μικρή αύξηση στο 1,3 ευρώ/λίτρο, ενώ το φυσικό αέριο υποχώρησε ακόμη περισσότερο στο 0,063 ευρώ/KWh. Κάνοντας την αναγωγή του πετρελαίου στο ενεργειακό ισοδύναμο του λίτρου σε KWh η εξοικονόμηση για τον Ιανουάριο έφτανε το 48,9% για το φυσικό αέριο.
Έτσι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το φυσικό αέριο αναδεικνύεται ως η πιο ανταγωνιστική λύση σε σύγκριση με το πετρέλαιο θέρμανσης, γεγονός που εξηγεί και τη σημαντική διείσδυση του καυσίμου στις περιοχές όπου υπάρχει διαθέσιμο δίκτυο διανομής.