Με σταθερό βηματισμό προχωράει η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής, που προωθούν από κοινού οι δύο ισχυροί ΤΕΡΝΑ και Motor Oil.
Η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής είναι από τις μεγαλύτερες που δρομολογούνται στην Ελλάδα και μια από τις πλέον σύγχρονες.
Παράλληλα με τα έργα στον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής, σε εξέλιξη βρίσκονται και συνοδά έργα που θα στηρίξουν τη λειτουργία της μονάδας, όπως λόγου χάρη ο αγωγός που θα την τροφοδοτεί με φυσικό αέριο. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική υποδομή καθώς η υλοποίηση της είναι αυτή που θα δώσει “ζωή” και θα επιτρέψει την απρόσκοπτη λειτουργία της μονάδας.
Σε αυτό το πλαίσιο και με απόφαση του το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όρισε τη διαδρομή που θα ακολουθήσει ο αγωγός ο οποίος σχεδιάζεται να τροφοδοτεί με καύσιμο τη νέα μονάδα.
Ο αγωγός έχει μήκος περίπου 1,5 χλμ και στην άλλη μεριά θα συνδέεται με τον αγωγό φυσικού αερίου “Κομοτηνή – Αλεξανδρούπολη”. Ο προϋπολογισμός του φτάνει στα 6,26 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από ίδια κεφάλαια του ΔΕΣΦΑ. Σύμφωνα με το υπό διαβούλευση δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης 2023-20323 του Διαχειριστή, η λειτουργία του υπολογίζεται στα τέλη του 2023.
Ταυτότητα έργου
Η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της “Θερμοηλεκτρική Κομοτηνή” είναι μια από τις πιο κρίσιμες ενεργειακές υποδομές που βρίσκονται υπό κατασκευή. Με την υλοποίηση της θα στηρίξει και θα ασφαλίσει το ενεργειακό σύστημα της χώρας κατά την φάση της ενεργειακής μετάβασης προς τις ΑΠΕ.
Το συνολικό κόστος της επένδυσης εκτιμάται πως θα ξεπεράσει τα 375 εκατ. ευρώ ενώ η ισχύς του έργου θα φτάνει τα 877 ΜW . Η νέα μονάδα θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο φυσικό αέριο και οι εγκαταστάσεις θα βρίσκονται εντός της Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ. ) Κομοτηνής.
Η υλοποίηση του νέου υπερσύγχρονου σταθμού είναι κομβικής σημασίας, καθώς έρχεται την κατάλληλη στιγμή ώστε να καλύψει τις ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα, την στιγμή που θα “σβήνουν” σταδιακά οι λιγνιτικές μονάδες.
Οι εργασίες για την κατασκευή της έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του φθινοπώρου 2022 και βασικός εξοπλισμός της μονάδας θα προέλθει από τη Siemens.
Ήδη στη μονάδα έχει τοποθετηθεί ο αεριοστρόβιλος (9000HL) της SIEMENS ENERGY, ο οποίος αποτελεί την αιχμή της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Μάλιστα ή ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είχε δώσει στη δημοσιότητα και το εντυπωσιακό βίντεο με την τοποθέτηση του αεριοστρόβιλου.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως τα οφέλη του έργου δεν περιορίζονται μόνο σε ενεργειακό επίπεδο καθώς θα προσφέρουν και θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με το σχέδιο, κατά τη διάρκεια κατασκευής του σταθμού θα δημιουργηθούν 500 νέες θέσεις εργασίας, ενώ 100 θέσεις θα ανοίξουν την περίοδο που η μονάδα θα τεθεί σε λειτουργία. Τέτοιες επενδύσεις προσφέρουν πολλαπλά οφέλη τόσο στην τοπική όσο και στην εθνική οικονομία.