Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες για την κατασκευή της νέας υπερσύγχρονης ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας της «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής».
Μετά την κομβικής σημασίας τοποθέτηση του αεριοστροβίλου 9000HL της Siemens Energy, δηλαδή του βασικού σκέλους του παραγωγικού δυναμικού, που έγινε στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, συνεχίζονται οι παραλαβές εξοπλισμού. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες, μεταξύ άλλων, και η ανέγερση του λέβητα ανάκτησης θερμότητας του αερόψυκτου συμπυκνωτή και του ατμοστροβίλου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τεχνολογία του κύριου εξοπλισμού που έχει επιλεγεί για τη μονάδα των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil, εγκατεστημένης μικτής ισχύος 877 MW, είναι η πλέον σύγχρονη, δίνοντας στο project το χαρακτήρα έργου πνοής για την ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
Όσον αφορά την «καρδιά» της νέας μονάδας, δηλαδή τον αεριοστρόβιλο HL-class gas turbine τον SGT5-9000HL, πρόκειται για τον ισχυρότερο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου στον κόσμο σε διαμόρφωση 1×1, με μειωμένες εκπομπές CO2 και αυξημένη ασφάλεια εφοδιασμού. Ειδικότερα προβλέπεται ότι θα μειώσει τις εκπομπές CO2 έως και 3,7 εκατομμύρια τόνους ετησίως σε σύγκριση με έναν σταθμό παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, με τα επίπεδα απόδοσης να φτάνουν ακόμη και άνω του 64%.
Πέραν αυτού η νέα μονάδα θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:
-Μία Γεννήτρια (Generator) Siemens SGen-3000W παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ονομαστικής φαινομένης ισχύος 715MVA/18.5Kv
-Έναν Κάθετης Διάταξης Εναλλάκτη ανάκτησης θερμότητας καυσαερίων με αναθέρμανση στην έξοδο καυσαερίων του αεριοστροβίλου και παραγωγή ατμού 3 βαθμίδων πιέσεως,
-Έναν Ατμοστρόβιλο SIEMENS SST-5000 ισχύος περίπου 289 MW, 3 βαθμίδων πιέσεως
-Μία Γεννήτρια (Generator) SIEMENS SGen5-1200A παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ονομαστικής φαινομένης ισχύος 350MVA/20kV
-Σύστημα διαχείρισης ατμοηλεκτρικού κύκλου (θα περιλαμβάνει κλειστό αερόψυκτο σύστημα ψύξεως, δίκτυο διαχείρισης/ανάκτησης συμπυκνωμάτων, σύστημα διαύγασης τροφοδοτικού νερού, σύστημα επεξεργασίας νερού, σύστημα ατμού βαθμίδων)
-Σύστημα αερόψυκτου συμπυκνωτή (ACC), κ.α.
Η θέση και ο αγωγός τροφοδοσίας
Η νέα μονάδα και ο υποσταθμός 400 kV αναπτύσσονται στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 101.561,56 τ.μ., εκ των 45.450 τ.μ. θα καταλαμβάνουν οι εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής (στεγασμένες υπαίθριες και εσωτερική οδοποιία), 16.850 τ.μ. ο υποσταθμός, 1.660 τ.μ. τα κτίρια υποστήριξης (Διοικητήριο, αποθήκες, συνεργεία και φυλάκιο εισόδου), 240 τ.μ. οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας υγρών αποβλήτων και 600 τ.μ. οι εγκαταστάσεις του βανοστασίου εισόδου του αγωγού φυσικού αερίου.
Η τροφοδότηση με το καύσιμο θα γίνεται από το παρακείμενο δίκτυο του ΔΕΣΦΑ μέσω νέου μετρητικού/ρυθμιστικού σταθμού που θα εγκατασταθεί εκτός της ΒΙΠΕ και υπογείου αγωγού διαμέτρου 14” δυναμικότητας 150.000 Nm3 /h.
Πρόσφατα με απόφαση του ΥΠΕΝ ορίστηκε και η διαδρομή που θα ακολουθήσει ο αγωγός για την τροφοδοσία της μονάδας. Συγκεκριμένα, ο αγωγός έχει μήκος περίπου 1,5 χλμ και θα συνδέεται με τον αγωγό φυσικού αερίου “Κομοτηνή – Αλεξανδρούπολη”. Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει στα 6,26 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από ίδια κεφάλαια του ΔΕΣΦΑ, ενώ σύμφωνα με το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Διαχειριστή, η ολοκλήρωση και λειτουργία του υπολογίζεται στα τέλη του 2023.
Η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της “Θερμοηλεκτρική Κομοτηνή” συγκαταλέγεται λόγω ισχύος και θέσης στις πλέον στρατηγικές υπό ανάπτυξη ενεργειακές υποδομές καθώς με την υλοποίηση της θα στηρίξει και θα θωρακίσει το ενεργειακό σύστημα της χώρας κατά την φάση της ενεργειακής μετάβασης προς τις ΑΠΕ.
Το συνολικό κόστος της επένδυσης εκτιμάται πως θα ξεπεράσει τα 375 εκατ. ευρώ ενώ όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου, δεδομένης της προόδου των εργασιών, εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2024.