Ιδιαίτερα αξιόλογη χαρακτηρίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) στην πυρόπληκτη περιοχή Ν. Μάκρης και Ραφήνας, κατά τη συζήτηση για την γνωμοδότηση της, σε χθεσινή συνεδρίαση.
Η γνωμοδότηση ήταν θετική στο σύνολο της, με ορισμένες ήπιες παρατηρήσεις και ελάχιστες επιφυλάξεις. Η συζήτηση αναπτύχτηκε επί της μελέτης που διαβιβάστηκε από την Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ με τα παριστάμενα στη συζήτηση στελέχη του υπουργείου και τους μελετητές να ενημερώνουν αναλυτικά προκειμένου το ΠΕΣΥ να εκφράσει τυχόν παρατηρήσεις, στο πλαίσιο του προγραμματισμού του έργου. ‘Αξονας στη συζήτηση απετέλεσε η εισήγηση της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας με συμπληρωματικές ενημερώσεις από τους εντεταλμένους περιφερειακούς συμβούλους, Ερώπη Κοσμίδη και Θανάση Κατσιγιάννη, ενώ για το ζήτημα τοποθετήθηκαν επίσης, εκπρόσωποι φορέων και συλλογικοτήτων της περιοχής.
Στο αίτημα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης να δοθεί περισσότερος χρόνος διαλόγου, ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισήμανε ότι η διαβούλευση ξεκίνησε από την επομένη ημέρα της καταστροφής και ότι η κεντρική Διοίκηση έχει αποφασίσει την ταχύτερη υλοποίηση του Σχεδίου αποκατάστασης της περιοχής και των πληγέντων. Οι πολίτες περιμένουν με αδημονία την αποκατάσταση, τόνισε, σημειώνοντας πως “προφανώς πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη, και προσέθεσε: “Υπάρχουν χρήματα τα οποία διέθεσαν πάρα πολλοί Έλληνες από όλο τον κόσμο και βεβαίως και από την Κύπρο, όπως θα υπάρξουν και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και από την Περιφέρεια Αττικής προκειμένου να διαμορφωθεί με τον καλύτερο τρόπο μία πόλη του αύριο”.
Αναφορικά με τις επιφυλάξεις που εκφράστηκαν, βασικότερη ήταν η “ενδεχόμενη πολιτική παρέμβαση” η οποία “θα ανατρέψει την ουσιαστική στόχευση για αναδιαμόρφωση του υφιστάμενου χαρακτήρα της περιοχής”. Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος της “Δύναμης Ζωής” Χρήστος Καραμάνος, συντείνει η κατάργηση από την κυβέρνηση του έργου των δασικών χαρτών που είχε δρομολογήσει και σε μεγάλο ποσοστό αναρτήσει ο πρ. υπουργός Σωκ. Φάμελλος, στο πλαίσιο της συνταγματικής και περιβαλλοντικής υποχρέωσης της χώρας μας.
Σύμφωνα με τις επισημάνσεις της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας Αττικής επί της ΣΜΠΕ, μεταξύ άλλων αφορούν στα ακόλουθα:
* Στην επαρκή πυροπροστασία, λόγω της παρουσίας μεγάλης φυτικής μάζας εντός των οικισμών
* Η πολεοδόμηση να συνεκτιμά τις σχεδιαζόμενες οδεύσεις σημαντικών έργων υποδομής, όπως οι επικείμενοι κεντρικοί αποχετευτικοί αγωγοί, η προέκταση του προαστιακού και της Αττικής Οδού, η οδική αρτηρία Σταυρού-Ραφήνας
* Δεδομένου ότι το Μάτι διασχίζεται από παράλληλους δρόμους, κάθετα κοντά στην παραθαλάσσια ζώνη, χωρίς να υπάρχουν εγκάρσιοι οδοί, προτείνεται η δημιουργία τους.
* Στον επαρκή παραλιακό πεζόδρομο σε όλη την ακτογραμμή με διάνοιξη και διαμόρφωση, ανά 50μ, προσβάσεων στη θάλασσα, μορφής κλιμακοστασίων και ραμπών
* Στα αντιπλημμυρικά έργα με αναβαθμίδες για συγκράτηση των φερτών λόγω της φυτικής αποψίλωσης, συνεπεία των πυρκαγιών στην περιοχή
* Στη μέριμνα για τη διατήρηση των υδατορεμάτων και παραρεμάτιων περιοχών και ανάπλαση τους με διαδρομές, φυτεύσεις και έργων αναψυχής.
* Στην αντιδιαβρωτική προστασία των ακτών και ενίσχυση των σαθρών παράκτιων πρανών έναντι κατακρημνίσεων
* Στην ίδρυση εξειδικευμένου Κέντρου Υγείας Ψυχολογικής Υποστήριξης και Φυσικής Αποκατάστασης για τους πληγέντες κατοίκους
* Στην κυκλοφοριακή μελέτη να συμπεριληφθούν όλα τα αναγκαία έργα όπως: διαπλατύνσεις, εγκάρσιες οδοί, ποδηλατόδρομοι, παράλια περιπατητική διαδρομή, πεζόδρομοι, ενίσχυση των ΜΜΜ, εφαρμογή της τηλεματικής, αναβάθμιση του ρόλου των δημοτικών μέσων κά.
ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ