Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έπαιζε τον ρόλο της ατμομηχανής για την παγκόσμια οικονομία. Αλλά εδώ και λίγες εβδομάδες, η επιβράδυνση της οικονομίας της προβληματίζει τους ξένους ηγέτες αλλά και τους επενδυτές, που δεν μπορούν πια να ποντάρουν ότι η Κίνα θα γίνει το αντίβαρο για τα προβλήματα των άλλων χωρών. Στην πραγματικότητα, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη είναι το πρόβλημα.
Ο χρηματιστηριακός δείκτης του Χονγκ Κονγκ Hang Seng βυθίστηκε σε bear market την Παρασκευή, έχοντας χάσει πάνω από το 20% της αξίας του από το προηγούμενο υψηλό του, τον Ιανουάριο. Την περασμένη εβδομάδα, το κινεζικό γουάν υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 ετών, αναγκάζοντας την κεντρική τράπεζα να προχωρήσει στη μεγαλύτερη παρέμβαση για τη στήριξη του νομίσματος που έχει κάνει ποτέ.
Το ζήτημα στην Κίνα είναι, σύμφωνα με το CNN, ότι έπειτα από την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας που έφερε νωρίτερα μέσα στο έτος η άρση των περιοριστικών μέτρων του κορωνοϊού, η ανάπτυξη τώρα επιβραδύνει. Οι τιμές καταναλωτή μειώνονται, η κρίση του real estate βαθαίνει και οι εξαγωγές είναι αδύναμες. Η ανεργία ανάμεσα στους νέους έχει γίνει τόσο υψηλή, ώστε η κυβέρνηση σταμάτησε την δημοσιοποίηση των σχετικών στοιχείων.
Τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα όταν μια μεγάλη κατασκευαστική και μια γνωστή επενδυτική εταιρεία οδηγήθηκαν σε αθέτηση πληρωμών προς τους επενδυτές τους, τις τελευταίες εβδομάδες, αναζωπυρώνοντας τους φόβους ότι η συνεχιζόμενη επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά κατοικιών απειλεί την χρηματοοικονομική σταθερότητα.
Η απουσία αποφασιστικών μέτρων για την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης αλλά και οι φόβοι για μετάδοση της κρίσης οδηγούν σε ένα μπαράζ από υποβαθμίσεις, με πολλούς επενδυτικούς οίκους να ρίχνουν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας ακόμα και κάτω από το 5%.
Αυτό σημαίνει ότι η Κίνα κινδυνεύει να χάσει τον επίσημο στόχο για ανάπτυξη γύρω στο 5,5%, κάτι που θα εκθέσει τον πρόεδρο Xi Jinping.
Πρόκειται για μια πλήρη αλλαγή σκηνικού σε σχέση με το 2008, όταν εν μέσω της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, η Κίνα εφάρμοσε το μεγαλύτερο πακέτο μέτρων στήριξης στον κόσμο, με αποτέλεσμα να είναι η πρώτη μεγάλη οικονομία που βγήκε από την κρίση. Αλλά και στα πρώτα στάδια της πανδημίας, η Κίνα ήταν η μόνη μεγάλη ανεπτυγμένη οικονομία που απέφυγε την ύφεση.
Τι πήγε στραβά; Όπως επισημαίνει το CNN, η οικονομία της Κίνας παρουσίαζε προβλήματα από τον Απρίλιο, όταν το momentum της ανάπτυξης άρχισε να μειώνεται. Αλλά οι ανησυχίες εντάθηκαν αυτό τον μήνα, μετά την στάση πληρωμών της Country Garden, που ήταν κάποτε ο μεγαλύτερος σε πωλήσεις κατασκευαστής της χώρας, και της Zhongrong Trust. Οι εξελίξεις στην Country Garden ξύπνησαν μνήμες από το 2021, όταν η χρεοκοπία της Evergrande σηματοδότησε την έναρξη μιας κρίσης του real estate.
Παρότι το Πεκίνο εφαρμόζει μια σειρά μέτρων για τη στήριξη της αγοράς ακινήτων, υπάρχουν ακόμα οι ανησυχίες ότι οι ζημιές από το real estate θα εξελιχθούν σε μια ευρύτερη χρηματοοικονομική κρίση. «Καθώς τα εγχώρια funds στρέφονται όλο και περισσότερο στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων και των τραπεζικών καταθέσεων, περισσότερα μη τραπεζικά χρηματοοικονομικά ιδρύματα θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας», λέει ο Julian Evans-Pritchard, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics για την Κίνα.
Μία ακόμα μεγάλη ανησυχία είναι τα ομόλογα των περιφερειακών κυβερνήσεων, καθώς οι δημοσιονομικές πιέσεις που δέχονται οι αρχές αυτές αποτελούν απειλή για τις κινεζικές τράπεζες και βαρίδι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να τονώσει την ανάπτυξη.
Μέχρι στιγμής, το Πεκίνο έχει ανακοινώσει μία σειρά από μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας, με μειώσεις επιτοκίων και άλλες κινήσεις που στοχεύουν στα ακίνητα και στην κατανάλωση. Όμως, δεν έχει κάνει μεγάλα βήματα, κάτι που αποδίδεται στην εκτίμηση ότι η Κίνα είναι πλέον υπερβολικά χρεωμένη για να ρίξει χρήμα στην οικονομία της, όπως έκανε πριν από 15 χρόνια, στην παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.
Επιπλέον, σήμερα, στα προβλήματα της Κίνας προστίθεται και η μακροπρόθεσμη πρόκληση της δημογραφικής κρίσης, καθώς η μέση Κινέζα υπολογίζεται ότι θα αποκτήσει 1,09 παιδιά στη ζωή της, έναντι 1,30 που ήταν πριν από μόλις δύο χρόνια. Τα ποσοστά γεννήσεων στην Κίνα είναι ακόμα χειρότερα και από της Ιαπωνίας, μιας χώρας γνωστής για το πρόβλημα γήρανσης που αντιμετωπίζει.
Η μείωση στην προσφορά εργατικού δυναμικού κ αι η αύξηση στις δαπάνες υγείας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα και αυξημένο χρέος. Και το μικρότερο εργατικό δυναμικό σημαίνει χαμηλότερες αποταμιεύσεις, υψηλότερα επιτόκια και μείωση των επενδύσεων.
moneyreview.gr