Με απόκλιση από τα αρχικά χρονοδιαγράμματα των διαγωνιστικών διαδικασιών για τις ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών ξεκινά το άνοιγμα των Virtual Data Room ώστε οι υποψήφιοι επενδυτές να λάβουν γνώση σημαντικών οικονομικών δεδομένων ώστε να μπορέσουν έπειτα να καταρτίσουν τις προσφορές τους. Ειδικότερα, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Virtual Data Room για τη ΔΕΠΑ Υποδομών έχουν πρόσβαση εδώ και λίγες ημέρες τα έξι ενδιαφερόμενα επενδυτικά σχήματα, ενώ για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας το εικονικό δωμάτιο πληροφοριών αναμένεται ότι θα ανοίξει την εβδομάδα που έρχεται.

Να σημειωθεί ότι στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ Υποδομών έχουν περάσει η ιταλική Ιtalgas, η τσεχική EPH, τα αυστραλιανά fund Macquarie και First State Investments, το αμερικανικό fund KKR, και το κινεζικό fund Sino CEEF & Shanghai Dazhong Public Utilities . Αντιστοίχως, για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας έχουν προκριθεί επτά δυνατοί «παίκτες»: οι κοινοπραξίες των  ΕΛΠΕ – Εdison και Motor Oil – ΔΕΗ, η Μytilineos, η ΤΕΡΝΑ, ο όμιλος Κοπελούζου,  η ολλανδική Shell και η MET Group με έδρα την Ελβετία.

Είναι αξιοσημείωτο ότι για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας η άντληση δεδομένων έχει αποφασιστεί από το ΤΑΙΠΕΔ ότι θα γίνει σε τρία στάδια με το πρώτο να είναι ανοιχτό στους ενδιαφερόμενους καθώς θα περιέχει τα «μη ευαίσθητα δεδομένα», στο δεύτερο με  τα “ευαίσθητα δεδομένα”, πρόσβαση θα έχουν μόνο οι σύμβουλοι και στο τρίτο στάδιο που θα αφορά στα απόρρητα στοιχεία, η πρόσβαση θα γίνεται  με φυσική παρουσία των ενδιαφερομένων και υπό όρους.

Ειδικά για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας επιτρέπονται οι συμμαχίες επενδυτικών σχημάτων προκειμένου να σχηματίσουν νέα κοινοπρακτικά σχήματα τα οποία τελικά θα καταθέσουν τις δεσμευτικές προσφορές. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «όλοι μιλούν με όλους» καθώς η προίκα της Εμπορίας είναι μεγάλη, με σημαντικότερο το πλούσιο χαρτοφυλάκιο πελατών της Φυσικό Αέριο Αττικής που υπολογίζεται σε πάνω από 350.000 νοικοκυριά και 10.000 επιχειρήσεις. Έτσι όποιος την αποκτήσει …αλλάζει πίστα στο λιανεμπόριο φυσικού αερίου και καθίσταται κυρίαρχος της αγοράς.

Εξίσου σημαντικό είναι και το χαρτοφυλάκιο της χονδρεμπορικής αερίου – με τις διεθνείς συμβάσεις προμήθειας με τη Gazprom, τη Sonatrach και τη Botas, αλλά και την προμήθεια από το 2021 αζέρικου αερίου από τον αγωγό TAP – καθώς η ΔΕΠΑ κατέχει σήμερα περίπου το 40% της αγοράς.

Όσο για τη ΔΕΠΑ Υποδομών στα περιουσιακά της στοιχεία περιλαμβάνονται το 100% του μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρία διαχείρισης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου Αττικής (Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής ΑΕ –ΕΔΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΕ), 51% του μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρία διαχείρισης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας (Εταιρεία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας ΑΕ – ΕΔΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας ΑΕ) και 100% του μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρία διαχείρισης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου  λοιπής Ελλάδας (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύου Διανομής ΑΕ – ΔΕΔΑ ΑΕ). Επίσης, στην προίκα της Υποδομών περιλαμβάνονται η κυριότητα της ΔΕΠΑ   επί των παγίων των δικτύων διανομής,   δίκτυο οπτικών ινών, δικαιώματα και υποχρεώσεις   αναφορικά με την   υλοποίηση   έργων υποδομής δικτύων διανομής συμπεριλαμβανομένων έργων υποδομής συμπιεσμένου φυσικού αερίου ή μικρής κλίμακας ΥΦΑ (Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου), εξαιρουμένων των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων της εταιρείας σε διεθνή έργα.

Οι διαδικασίες έχουν αρχίσει και πάλι να …ζεσταίνονται, μετά από τη νεκρή περίοδο το lockdown και τους θερινούς μήνες που ακολούθησαν, ωστόσο παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι προτιμητέοι επενδυτές δεν θα υπάρξουν πριν το πρώτο τρίμηνο του 2021.