Mπορεί η Κομισιόν να προτάσσει δέσμη μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας και οι επιλογές για κλείσιμο των φώτων σε μνημεία και δρόμους να «προβάρονται» και σε ελληνικό επίπεδο όμως οι αντιδράσεις των δημοτικών αρχόντων πυκνώνουν, βάζοντας στο τραπέζι των συζητήσεων σοβαρούς κινδύνους ασφάλειας.
Κάτι ανάλογο έκανε χθες και ο δήμαρχος της Αθήνας κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος απέκλεισε να πέσει στο σκοτάδι μέσα στην πόλη, προτάσσοντας ζητήματα ασφαλείας για τις γειτονιές της Αθήνας. Ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας έχει συνάψει μια μεγάλη σύμβαση ύψους 50 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του οδοφωτισμού με την αλλαγή πάνω από 40.000 λαμπτήρων. Ωστόσο τα πρώτα μέτρα που θα εξοικονομήσουν ενέργεια κατά 65% δεν αναμένονται άμεσα.
«Προφανώς μπορούμε να εξοικονομήσουμε πόρους από τον κλιματισμό και τον διακοσμητικό φωτισμό σε δημόσια κτίρια και αξιοθέατα, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όμως στον φωτισμό, όπου μία μείωση 10% δημιουργεί ζητήματα ασφάλειας, δήλωσε πρόσφατα και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Παπαστεργίου.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι είναι πιο απλό να προχωρήσει η υπουργική απόφαση που θα επιτρέπει σε όλους τους δήμους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν πιστοληπτική ικανότητα, να προχωρήσουν σε σύναψη δανείων για έργα εξοικονόμησης ενέργειας. «Με δύο υπογραφές δεν θα επιτύχουμε εξοικονόμηση 10% αλλά έως και 80%» τονίζει. Όπως εκτιμάται το ενεργειακό κόστος είναι μείζον πρόβλημα για όλους τους Δήμους της χώρας. «Ξεκάθαρα, δεν βγαίνει η εξίσωση, ούτε στους δήμους, ούτε στις ΔΕΥΑ, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν στηριχτεί ουσιωδώς αφού οι περισσότερες παροχές τους είναι πάνω από 35kVA, και συνεπώς είναι εκτός επιδοτήσεων ενέργειας» ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου σε πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ.
Το στέλεχος της αυτοδιοίκησης περιέγραψε την δεινή οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι ΟΤΑ, τονίζοντας την ανάγκη να συγκληθεί άμεσα η Επιτροπή των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών και να δοθούν συγκεκριμένες λύσεις.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ξεκαθάρισε ότι οι δήμοι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία για μείωση της κατανάλωσης κατά 10%, όμως, σημείωσε ότι αυτό δεν είναι τόσο εύκολο, όσο ακούγεται. Τόνισε επίσης την ανάγκη, η ενεργειακή κρίση να αντιμετωπιστεί και ως ευκαιρία.
«Όπως η πανδημία επιτάχυνε την ψηφιακή μετάβαση του κράτους, έτσι και η ενεργειακή κρίση μπορεί να μας οδηγήσει πιο γρήγορα σε μία νέα ενεργειακή πραγματικότητα με δημοτικές ενεργειακές κοινότητες και επενδύσεις σε ΑΠΕ, αρκεί αυτές να προταχθούν στην εξεύρεση του απαραίτητου ηλεκτρικού χώρου στο δίκτυο».