Σημειώνεται πως με το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται, τα πρόστιμα θα υπολογίζονται με βάση την αξία του ακινήτου και τον χρόνο καθυστέρησης. Ετσι, οι ιδιοκτήτες που θα καθυστερούν να δηλώσουν την περιουσία τους στο Κτηματολόγιο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα μπορούν – εκ των πραγμάτων – να αξιοποιήσουν όσο εύκολα νομίζουν την περιουσία τους. Αυτό σημαίνει πως θα ταλαιπωρούνται κάθε φορά που θα θέλουν να μεταβιβάσουν ή να αλλάξουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων τους.

Στο μεταξύ, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την ανάρτηση του Κτηματολογίου στον Δήμο της Αθήνας. Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη η ακριβής ημερομηνία έναρξης της ανάρτησης. Και αυτό διότι, σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα έχει δημιουργηθεί θέμα για τον τρόπο ενημέρωσης των ιδιοκτητών ακινήτων από τον ανάδοχο.

 

Το πρόβλημα

Ποιο είναι αυτό; Το πρόβλημα είναι αν ο ανάδοχος οφείλει να ενημερώσει τους ενδιαφερομένους με email ή πρέπει να στείλει – και – ταχυδρομικώς τα κτηματολογικά αποσπάσματα. Για τον λόγο αυτόν, αναμένεται επίσημη απάντηση από το Κτηματολόγιο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η αποστολή με το ταχυδρομείο των αποσπασμάτων ενδέχεται να πάει προς τα πίσω την όλη διαδικασία.

Υπενθυμίζεται πως η ανάρτηση διαρκεί δύο μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και τέσσερις για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων  μένουν στο εξωτερικό. Στη διάρκεια αυτής της φάσης, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ελέγξουν πώς έχει καταγραφεί η περιουσία τους –  και αν υπάρχουν λάθη θα πρέπει να διατυπωθούν οι απαραίτητες αντιρρήσεις.

Η διαφορά με την προανάρτηση (η οποία ολοκληρώθηκε στις 23 Αυγούστου 2019) είναι ότι σε αυτό το στάδιο οι αντιρρήσεις και οι αλλαγές γίνονται από αρμόδιες επιτροπές. Αυτό σημαίνει ότι όσο προχωρούν τα στάδια της κτηματογράφησης τόσο μεγαλώνουν και οι δυσκολίες για τους αμελείς ιδιοκτήτες.

Η περίπτωση του Δήμου της Αθήνας αφορά 544.682 ιδιοκτήτες και 7.645 νομικά πρόσωπα (Δημόσιο, εταιρείες κ.λπ.) που έχουν 726.000 ακίνητα και 65.277 γεωτεμάχια στον Δήμο Αθηναίων, τα οποία δήλωσαν το 2008 στο Κτηματολόγιο πληρώνοντας 35 ευρώ ανά δικαίωμα.

 

Λήξη παράτασης

Προχθές έληξε η προθεσμία για την προανάρτηση στον Βόλο (είχε ξεκινήσει 4 Δεκεμβρίου 2019) και θα πάρει έναν μήνα παράταση μέχρι τις 4 Μαρτίου 2020). Στις 28 Φεβρουαρίου 2020 εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων στις Περιφερειακές Ενότητες Λήμνου, Λέσβου, Ιθάκης, Κεφαλονιάς και Ζακύνθου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηματολογίου, γι’ αυτές τις περιοχές το ποσοστό συλλογής δηλώσεων αναμένεται να ξεπεράσει τον συμβατικό στόχο του 55%, όσο πλησιάζουμε στη λήξη προθεσμίας. Για τις προαναφερόμενες περιοχές παραμένει, σύμφωνα με πληροφορίες, ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση από έναν έως τρεις μήνες.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, με εντυπωσιακούς ρυθμούς κινήθηκε το τελευταίο εξάμηνο η πορεία κτηματογράφησης. Ειδικότερα, η συλλογή δηλώσεων – στις περιοχές όπου έληξε η προθεσμία εμπρόθεσμης υποβολής – έχει ξεπεράσει το 72% (ο συμβατικός στόχος είναι 55%).

 

Τα στοιχεία

Από τον Ιούνιο του 2019 έως και τον Ιανουάριο του 2020 συγκεντρώθηκαν πάνω από 6.553.661 δικαιώματα (συμπεριλαμβανομένων των δηλώσεων εμπρόθεσμης προσέλευσης) καθιστώντας εφικτή και την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης κτηματογράφησης. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ένας στους πέντε ιδιοκτήτες υπέβαλε τη δήλωσή του ηλεκτρονικά.

 

Οι διευκολύνσεις

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση όσων ιδιοκτητών δεν έχουν δηλώσει μέχρι τώρα τα περιουσιακά τους στοιχεία – και οι προθεσμίες λήγουν στα τέλη Φεβρουαρίου – το Κτηματολόγιο για την αποφυγή της πολύωρης αναμονής εφαρμόζει τη διαδικασία διαπίστωσης «εμπρόθεσμης προσέλευσης» προκειμένου να ολοκληρώσουν την υποβολή της δήλωσής τους σε μεταγενέστερο χρόνο με ραντεβού.

Εναλλακτικά της επίσκεψης των ιδιοκτητών στα Γραφεία Κτηματογράφησης, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικών δηλώσεων μέσα από την ιστοσελίδα της εταιρείας (www.ktimatologio.gr). Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Ελληνικό Κτηματολόγιο καλώντας στο τηλεφωνικό κέντρο 210-6505660 ή στον τετραψήφιο αριθμό 1015.