Ισχυρές προοπτικές εμφανίζουν οι επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων στην Ελλάδα, η οποία λόγω της τοποθεσίας της αναδεικνύεται κόμβος υποθαλάσσιων οπτικών ινών, που συνδέουν την Ευρώπη με την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία. Σύμφωνα με έκθεση ξένης συμβουλευτικής εταιρείας, η αξία της αγοράς των data centers τοποθετείται στα 695 εκατ. ευρώ το 2023 και αναμένεται να αυξηθεί σε 1,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2029, με τον μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης να είναι 9,91%.
Η ανοδική πορεία των μεγεθών σχετίζεται με τη μεγάλη στροφή της χώρας στην υιοθέτηση του ψηφιακού νέφους, την πρόοδο στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και την προώθηση των επενδύσεων σε κέντρα δεδομένων, κατά τους αναλυτές. Ωστόσο, παρά τα κίνητρα που προβλέπονται, παραμένει βραδύς ο ρυθμός υλοποίησης των κέντρων δεδομένων, που ανήκουν στις γνωστές και ως greenfield επενδύσεις, δηλαδή υλοποιούνται σε εκτάσεις αναξιοποίητες, απαιτώντας μακρές γραφειοκρατικές διαδικασίες. Βάσει της ίδιας μελέτης, στην Ελλάδα αναμένεται να έχουν δημιουργηθεί έως το 2029 νέα data centers που αντιστοιχούν σε περίπου 70.000 τετραγωνικά μέτρα. Σήμερα στη χώρα υπάρχουν 14 κέντρα δεδομένων, δραστηριοποιούνται 57 πάροχοι υπηρεσιών, ενώ στις εταιρείες που συγκαταλέγονται στον σχεδιασμό και την κατασκευή των σύνθετων αυτών εγκαταστάσεων ανήκουν η Schneider Electric, η Vertiv, η AECOM, η LDK Consultants, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Metlen.
Στους «παίκτες» που πραγματοποιούν ή δρομολογούν τις μεγαλύτερες επενδύσεις ανήκουν η Microsoft, η Google και η Digital Realty. Η τελευταία, με χρονικό ορίζοντα το 2026-2027, σχεδιάζει την ανάπτυξη του Athens 5, του πέμπτου κατά σειράν κέντρου δεδομένων της. Επίσης, στο Ηράκλειο της Κρήτης στις αρχές του 2025 θα έχει ολοκληρώσει την πρώτη φάση του Heraklion 1, του πρώτου data center της στο νησί, που θα διαθέτει δυναμικότητα έως 6,5 MW. Ταυτόχρονα, σε φάση υλοποίησης βρίσκεται ένα από τα τρία κέντρα δεδομένων της Microsoft, στο επιχειρηματικό πάρκο Σπάτων (Πέτρα Γιαλού – Βούλια – Προκαλήσι), σε δύο οικοδομικά τετράγωνα (41 και 54). Την εγκατάσταση, που θα έχει δυναμικότητα 19,2 MW, κατασκευάζει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κοινοπρακτικά με τον ιταλικό όμιλο Renco. Από την πλευρά της η Google είχε ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο του 2022 ότι θα δημιουργήσει τρία κέντρα δεδομένων, κατά πάσα πιθανότητα στην Αττική. Τη δημιουργία κέντρων δεδομένων δρομολογεί και η Amazon Web Services, ενώ σημαντική δραστηριότητα στον συγκεκριμένο τομέα διαθέτουν ο ΟΤΕ, η ιταλική Sparkle, η Lancom, η Synapsecom, η Space Hellas και η Interworks.
Με τα data centers να αποτελούν ιδιαίτερα ενεργοβόρες υποδομές, ερώτημα παραμένει εάν υπάρχει στην Ελλάδα η αναγκαία επάρκεια ηλεκτρικών δικτύων. Είναι ενδεικτικό ότι ένα κέντρο δεδομένων έχει ανάγκη από ηλεκτρική ενέργεια που είναι μεγαλύτερη κατά 50 φορές σε σχέση με αυτή ενός τυπικού κτιρίου γραφείων, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.