Γεγονός είναι στον άξονα Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο τα πρώτα έργα για την αναβάθμιση του τμήματος Μπράλος-Άμφισσα. Το έργο το οποίο υπεγράφη φέτος στις 16 Φεβρουαρίου, είναι σύμφωνα με πληροφορίες, σε φάση προκαταρκτικών εργασιών και ολοκλήρωσης των μελετών και κινείται εντός χρονοδιαγράμματος.
Αυτό σημαίνει πως η ανάδοχος εταιρεία, η ΑΒΑΞ, έχει ξεκινήσει τον καθαρισμό και την διάνοιξη των μετώπων δηλαδή της χάραξης του δρόμου που θα μπουν οι μπουλντόζες. Παράλληλα τρέχει και η ενεργοποίηση του εργοταξίου το οποίου βρίσκεται ανάμεσα σε Μπράλο και Γραβιά, στο ύψος ενός βενζινάδικου πιο κοντά στην περιοχή της Γραβιάς όπου υπάρχει ένας αρκετά μεγάλος χώρος για την υποδοχή του κεντρικού εργοταξίου. Μαζί τρέχει και η επάνδρωση του με το απαραίτητο προσωπικό.
Πρόκειται για δασικές εκτάσεις που παραδόθηκαν στην ΑΒΑΞ από τα Δασαρχεία με Πρωτόκολλα Εγκατάστασης. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα έργο που γίνεται σε δύσκολο γεωγραφικό ανάγλυφο και σε σχετικά μεγάλο υψόμετρο, γεγονός που δημιουργεί μεγαλύτερες προκλήσεις, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες.
Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, πέρα από την εγκατάσταση των εργοταξιακών γραφείων στο έργο, πραγματοποιούνται εργασίες για την εγκατάσταση των εργοταξιακών εγκαταστάσεων (παρασκευαστήριο, συνεργείο, κ.λπ).
Μαζί, έχουν κατασκευαστεί οι οδοί πρόσβασης για τα ακρόβαθρα των γεφυρών Γ6 και Γ7, κατασκευάζονται οι οδοί πρόσβασης για τα στόμια εισόδου & εξόδου των σηράγγων.
Ένα μεγάλο έργο
Το τμήμα Μπράλος-Άμφισσα αποτελεί ένα από τα πιο δύσκολα τμήματα του διαγώνιου άξονα Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο και η υλοποίηση του ανοίγει τον δρόμο για την μελλοντική ολοκλήρωση και των άλλων τμημάτων που χρίζουν αναβάθμισης.
Ο διαγώνιος άξονας Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο και με τα έργα στο Μπράλος-Άμφισσα, ενώνει τον αυτοκινητόδρομο Αθήνας-Θεσσαλονίκης και τον Ε65 (Λαμία-Καρδίτσα-Εγνατία), με την Ιόνια Οδό (Αντίρριο-Ιωάννινα), την Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και κατ` επέκταση την Ολυμπία Οδό (Ελευσίνα-Πάτρα-Πύργος).
Αναθέτουσα αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Το κόστος του έργου με ΦΠΑ είναι 285,50 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 230,24 εκατ. ευρώ). Το έργο χρηματοδοτείταια από το ΕΣΠΑ 2021-2027 και μάλιστα πρόσφατα εγκρίθηκε και η ένταξη του σε αυτό.
Οι μελέτες που τρέχουν
Συν τω χρόνω, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για να μπορέσει να τρέξει το έργο είναι να ολοκληρωθούν οι μελέτες εφαρμογής καθώς το έργο είναι μελέτη-εφαρμογή.
Αναφορικά με τις μελέτες, έχει ολοκληρωθεί το Γεωτεχνικό Πρόγραμμα του έργου σε ποσοστό 90% ενώ έχουν εκπονηθεί και υποβληθεί οι παρακάτω Μελέτες:
✓ Οδικής ασφάλειας της Προμελέτης του έργου.
✓ Τεχνική Περιβαλλοντική Μελέτη των εργοταξιακών γραφείων.
✓ Ειδική Οικολογική αξιολόγηση του έργου
✓ Τεκμηρίωσης κλιματικής Ανθεκτικότητας του έργου , καθώς και
✓ Οι βλαστητικές μελέτες στα αντίστοιχα δασαρχεία (Άμφισσας και Λαμίας).
Για να ολοκληρωθούν πλήρως οι μελετές απαιτείται ακόμα η ολοκλήρωση των παρακάτω:
-Γεωτεχνικές μελέτες ορυγμάτων και επιχωμάτων του τμήματος 1 του έργου (από Χ. Θ 0+ 000 έως Χ.Θ 7+300).
-Η Οριστική Μελέτη οδοποιίας και υδραυλικών έργων του Τμήματος 1.
– Η Οριστική μελέτη της γέφυρας Γ1, γέφυρας Γ8 και στομίων των σηράγγων.
Όλες οι υπόλοιπες Μελέτες είναι επίσης υπό σύνταξη σύμφωνα με το Πρόγραμμα.