Σε βασικότερη ανησυχία για τους επενδυτές στον κλάδο των φωτοβολταϊκών εξελίσσεται το ζήτημα των καθυστερήσεων στην παράδοση του εξοπλισμού είτε αυτό αφορά τις βάσεις είτε τα πάνελ, όπως μεταφέρουν στελέχη του κλάδου στο energypress.
Η παραδοχή αυτή αποτυπώνει τις τεκτονικές αλλαγές που συντελούνται στον κλάδο καθώς ο «πονοκέφαλος» των καθυστερήσεων έρχεται να υπερκεράσει τον «πονοκέφαλο» των τιμών που έχουν πάρει την ανηφόρα. Αυτό γιατί, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος στο energypress, οι υψηλές τιμές στην χονδρική ρεύματος συνολικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και στην Ελλάδα «φέρνουν» σε δεύτερη μοίρα το κόστος για τον επενδυτή, καθώς γνωρίζει ότι γρηγορότερα θα φτάσει να αποσβέσει την επένδυσή του, ακόμη κι αν αυτή, εν τέλει, γίνει με μεγαλύτερο κόστος σε σύγκριση με ένα ή δύο χρόνια πριν.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος του χώρου, «Το υψηλό κόστος μας έχει λύσει τα χέρια και δεν δεχόμαστε μεγάλο παζάρι από τους πελάτες μας». Μάλιστα παρατηρείται οι πελάτες να δίνουν πλέον, έμφαση στο καλύτερο υλικό σε ότι αφορά τον εξοπλισμό και τα πάνελ, έχοντας ως δεδομένη την γρήγορη απόσβεση λόγω υψηλών τιμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Να σημειωθεί ότι η παραπάνω μετατόπιση βάρους από το κόστος στις καθυστερήσεις αφορά κυρίως τα μεγαλύτερα πάρκα και αντίστοιχα μεγαλύτερους επενδυτές, καθώς η κατάσταση διαμορφώνεται πολύ διαφορετικά όταν μιλάμε για μικρούς επενδυτές και μικρής κλίμακας project.
Σε κάθε περίπτωση, όπως εκτιμούν αναλυτές του κλάδου, από το αυξημένο κόστος του πολυπυριτίου, ως το αυξημένο ενεργειακό κόστος παραγωγής λόγω αύξησης των τιμών της ενέργεια διεθνώς, από το lockdown στη Σαγκάη (που επηρεάζει το ήδη αυξημένο κόστος μεταφοράς στα λιμάνια της Ευρώπης), μέχρι, εσχάτως, τη δυσμενή ισοτιμία ευρώ-δολαρίου (μεταβολή 14% τον τελευταίο χρόνο), η αγορά φωτοβολταϊκών βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή αύξηση των τιμών, η οποία δεν φαίνεται να καταλαγιάζει γρήγορα και θα μας συνοδεύει, απ’ ότι όλα δείχνουν, και το 2023.
Ένα ακόμη στοιχείο που προμηνύει σοβαρές εξελίξεις στον κλάδο είναι η εκτίναξη της ζήτησης με βασικό επίκεντρο την Ευρώπη και συγκεκριμένα, τα μεγάλα έργα. Στην «ελληνική» πραγματικότητα, η εκτίμηση για την εξέλιξη της ζήτησης παραμένει ίδια, ωστόσο, ενισχυτικά θα επιδράσει η σοβαρή ζήτηση που αναμένεται στην κατηγορία των φωτοβολταϊκών στέγης στα νοικοκυριά και του net-metering σε βιομηχανία και επιχειρήσεις. Κοινή πεποίθηση του κλάδου είναι πως στις εν λόγω κατηγορίες θα υπάρξει σημαντική έως και εκρηκτική αύξηση της ζήτησης, με δεδομένο, πως αποτελεί μια «διέξοδο» από το αυξανόμενο κόστος ενέργειας τόσο στις περιπτώσεις των νοικοκυριών και πολύ περισσότερο σε περιπτώσεις επιχειρήσεων και βιομηχανιών.
Υπενθυμίζεται ότι το REPowerEU, όπως έχει γράψει το energypress, δίνει έμφαση στη μαζική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις οροφές των κτιρίων, μέσω της «Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για τις Ηλιακές Στέγες», τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει φροντίσει να εντάξει ήδη στον Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης την επιδότηση φωτοβολταϊκών για επιχειρήσεις, όπως και ΟΤΑ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Να σημειωθεί, ότι το πλέον πιθανό είναι να επιδιωχθεί η δημιουργία ανάλογων προγραμμάτων για την επιδότηση συστημάτων και για κατοικίες. Προς αυτή την κατεύθυνση «δείχνει» και πρόσφατη δήλωση σε ραδιοφωνική συνέντευξη του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκα, για την εκκίνηση ενός προγράμματος επιδότησης το επόμενο έτος.